Judecători – 8. Ibțan, Elon, Abdon

Motto: Ibţan, Elon, Abdon
N-au dat un straşnic ton.

Conform obiceiului său, Samuel enumeră alți trei judecători despre care nu ne spune mare lucru.

„După el, a fost judecător în Israel Ibţan din Betleem. El a avut treizeci de fii, a măritat treizeci de fete în afară şi a adus pentru fiii lui treizeci de fete de afară. El a fost judecător în Israel şapte ani;apoi Ibţan a murit şi a fost îngropat în Betleem. După el a fost judecător în Israel Elon din Zabulon. El a fost judecător în Israel zece ani; apoi Elon din Zabulon a murit şi a fost îngropat la Aialon, în ţara lui Zabulon. După el, a fost judecător în Israel Abdon, fiul lui Hilel, piratonitul. El a avut patruzeci de fii şi treizeci de nepoţi, care călăreau pe şaptezeci de mânji de măgari. El a fost judecător în Israel opt ani; apoi Abdon, fiul lui Hilel, piratonitul, a murit şi a fost îngropat la Piraton, în ţara lui Efraim, pe muntele amaleciţilor.“ (Jud. 12:8-15).

Dacă cei trei bărbaţi n-au oferit prea multe lucruri demne de reţinut în analele biblice, totuşi, stilul plin de măiestrie artistică al proorocului Samuel a consemnat o frază pe cât de sinistră, pe atât de sugestivă, care exprimă un aspect comun tuturor (lor şi nouă înşine!), repetându-se ca un refren: ,,apoi … a murit şi a fost îngropat“.

Pe de altă parte, doi dintre cei trei judecători au fost cu siguranță poligami, iar numărul mare de copii vorbește iar despre tendința lor de a imita obiceiurile împăraților din Orient. Aşadar, ceea ce fusese neobişnuit şi nerecomandabil devenise o caracteristică până și pentru oamenii aleși din Israel.Categories: Samuel, Studiu biblic

1 reply

  1. Bine , frate Daniel ! Un Shalom mare – mare D – voastra , si familiei .
    O primavara frumoasa sorei Dana Branzei si fetelor – de 8 Martie !
    Dumnezeul lui Israel sa va binecuvinteze !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: