Marea buclă europeană III – vineri cu vederi din Paris

(Dacă n-aveți timp de lectura unui reportaj mai lung, începeți să citiți aceste rânduri de la sfârșit, ca evreii. Acolo este decantată partea cea mai importantă a mesajului)

+++

O imagine face cât o mie de cuvinte, așa că vă ofer câteva zeci de mii de cuvinte.

Cine caută, găsește. Moda de la Paris nu este doar ,,sumară“, ci și clasică, așa cum se poate vedea din acest catalog de vestimentație feminină:

Parisul este plin de temple noi și vechi. Iată unul vechi, Catedrala St. Eustacius (ceva cu urechea interioară …) și anunțul meciurilor campionatului mondial feminin de fotbal.

M-am lăsat cu bucurie dus de Sami Prelipceanu și scumpa familia a fratelui tenor care cântă în Adelaide, Australia de peste douăzeci de ani și am ajuns bineînțeles și la Opera mare (veche) din Paris. Într-o comemorare dedicată ,,cercurilor“, pe alocuri au apărut și niște roți uriașe de tractor, ce e drept aurite! Un fel de ,,dal capo al fine“?

Închinarea se face nu numai la idolii din catedrale, ci și la obiectele de modă. Am găsit câteva sugestii de cadouri numai bune de dus acasă, specifice pentru Parisul galeriilor comerciale Lafayette. Am însă nevoie de un împrumut bancar. Cifrele aferente sunt neprețuitele … prețuri:


Cine caută însă, găsește, iar eu am ochiul foarte bine format pentru așa ceva. Am „ochit“ un magazin second hand, ca Trifty sau Goodwill în America și m-am plimbat un timp pe lângă taxiul săracului, o trotinetă electrică. Unde era ea pe vremea copilăriei mele?! Noi le-am călărit pe cele cu rulmenți în loc de roți!

„Bună ziua, Reșița!“

Câteva imagini mișcătoare făcute de un specialist:

 

Îmi place Parisul? Nu știu deocamdată. Este un fel de habitat la bâlci. Dacă vă plac mulțimile de necunoscuți și aglomerările de pelerini superficiali și exuberanți ,,ad nauseum“, vă veți simți ca acasă. Mi se spune însă că până și localnicii s-au cam săturat și cer municipalităților să stabilească un orar de vizită și restricții de circulație care să le dea dreptul să se simtă măcar din când în când ,,ca la ei acasă“.

Providențial (v-am spus că plec la drum curios să văd ce va face Duhul Sfânt), mi-a venit prin E_Mail o întâmplare cu Richard Wurmbrand numai bună de adăugat la culegerea mea de „Amintiri cu sfinți“:

,,Fr Dorin Druhora ne povestea cum l-a întâlnit prima data pe Fr R Wurmbrand si ce efect a avut acest om asupra lui :

Eram in primii ani dupa venirea in USA, venisem pentru masterat, apoi mi-am adus familia, si nu aveam nici unul din noi servicii. Umblam cu o masina care ne făcea mereu probleme, iar copiii nostri erau mulți si destul de mărunți. Si ca tabloul sa fie si mai sumbru, locuiam atunci  in Arizona, stat care are ca si simbol consacrat un cactus cu doua brațe in sus, simbol pe care noi l-am asemănat cu o cruce…. Iar crucile erau peste tot….
Imaginea pe care ne-o făcusem despre America, era acum o dezamagire pentru familia noastra. Impreuna cu soția, am definit aceasta tara in trei cuvinte: “fals”, “amăgire” si “sclipire”…
In acea perioada, un prieten de-al meu m-a chemat sa merg la el la serviciu, ca sa imi faca o surpriza, “dar ia cu tine si soția si copiii”, a precizat el. Lucra la un hotel, si cand am ajuns acolo, in holul de la Recepție, sosisera niste oaspeți pe care eu ii apreciam foarte mult, iar prietenul meu dorea sa ma “minuneze” cu aceasta intalnire…
La hotel venise familia fratelui Richard Wurmbrand.
Soțiile noastre s-au regăsit mai repede, deoarece sora Sabina iubea copiii, si imediat au avut subiecte comune. Dar fratele Richard nu se simțea prea bine, si statea tăcut in fotoliul dumnealui. Deodată m-a chemat: “Hei, tinere, te rog ajuta-ma sa merg la camera mea…” Am sărit sa-i dau brațul sa se sprijineasca, si am plecat impreuna. Mergea încet, abia târându-și picioarele, si am avut ocazia sa ii spun ce ma frământa: “frate Richard, cum vedeti Dvs America? Impreuna cu soția am găsit ca nu este decat FALS, SCLIPIRE si AMAGIRE….
Nu am primit nici un raspuns. Mi se părea ca nici nu m-a auzit, sau, mai rau decat atat, nici nu m-a băgat in seama… Am ajuns la usa camerei ce urma sa-i găzduiască. Dumnealui se străduia sa găsească poziția potrivită a cheii, ca sa deschidă usa, iar atunci mi-a raspuns: “Tinere, toată lumea nu este decat fals, sclipire si amagire, pentru ca “toată lumea zace in cel rau” (1 Ioan 5:19- Știm că suntem din Dumnezeu și că toată lumea zace în cel rău.). Datorită naturii serviciului meu, eu călătoresc in toată lumea, si am constatat de mult lucrul acesta. Dar eu nu ma uit dupa ce aparent se vede, ci oriunde ajung, caut sa întâlnesc Sfinții Domnului,  am bucurii sfinte cu ei, si niciodata nu sunt dezamăgit…”

Aceasta intalnire cu RW l-a ajutat pe fr Dorin Druhora sa mearga mai departe si sa se lipească de sfintii Domnului, găsind resurse sa continue alergarea spre inainte….Categories: Amintiri

2 replies

  1. Tanti Bintia si Nene Richard au fost pentru mine un DAR neasemuit din Partea Tatalui meu Ceresc.Ma rog pentru Mihai,ca Domnul Isus sa-l vindece,mangaie,ma rog pentru fii mei Christian si Mihail-Silvan ca intr-o zi sa ne BUCURAM cu TOTII impreuna la Domnul nostru IUBIT JeshuaHaMashiah.Amin!

Trackbacks

  1. Daniel Branzei – PARIS: Marea buclă europeană III. Amprenta lui Richard Wurmbrand – ARMONIA MAGAZINE – USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: