Leacul lui Christos pentru stres – Oferta divină pentru odihnă

(O predică de nuntă ... și nu numai!)

Veniți la Mine toți cei trudiți și împovărați și Eu vă voi da odihnă. Luați jugul Meu asupra voastră și învățați de la Mine, pentru că Eu sunt blând și smerit cu inima; și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre. – Matei 11.28,29

Veniți! Luați! Învățați! Trei verbe, trei chemări, trei îndemnuri din partea Celui ce a venit să ne dea odihnă pentru sufletele noastre.

Trăim într-o lume dificilă și am ajuns stresați, agasați și nefericiți. „Fericiți“? Cine mai are azi timp pentru fericire?

Toată lumea aleargă nebună! Un mucalit a spus: ,,Aș vrea să-l opresc pe fiecare și să-l întreb: „Unde alergi așa de tare?“

Un tânăr evreu alerga întârzia spre cursuri la Universitate. Dând colțul, s-a lovit de un rabi bătrân care se plimba meditativ cu mâinile la spate. Toate caietele și cărțile lui au zburat care încotro. Ajutându-l să le adune, rabinul l-a întrebat: „Și unde te grăbești?“

,,La Universitate?“
„De ce?“
„Vreau și ajung inginer“
„Și după aceea?“
„După aceea vreau să fac bani mulți“
,,Și după aceea?“
„Vreau să călătoresc și să văd toată lumea“
„Și după aceea?“
„Vreau să mă însor, să am copii …“
,,Și după aceea?“
„Vreau să îmbătrânesc și am să mă plimb ca dumneavoastră cu mâinile la spate“
„Și după aceea?“
„După aceea … După aceea am să mor, o să mă pună într-o groapă și-am să fiu mâncat de viermi.“
„Și de ce te grăbești așa de tare?“

Dumnezeu a venit în lumea noastră nu cu mâinile la spate, ci cu mâinile întinde pe o cruce de pe care ne întreabă: ,,Încotro vă grăbiți așa de tare?“

Cei care-L aud stau de vorbă cu El și eEl le spune:

,,Veniți la Mine!“
Fericirea nu se capătă prin îndepărtarea de Dumnezeu. Florile tăiate din grădină și puse în vaze de cristal au viață scurtă! Independența și individualismul, încrederea în forțele proprii, în inteligență și în abilitate nu sunt combustibil pentru fericire, ci doar un foc străin care ne va lăsa în urmă doar jar și cenușă. Numai Dumnezeu poate da viața adevărată și ne-o poate da ,,din belșug“!

II. ,,Luați jugul Meu asupra voastră!“
Toată lumea vrea să fie servită și să se odihnească fără să mai facă nimic. Isus Christos propune o ordine inversă, ordinea naturală din creația lui Dumnezeu. Toate lucrurile create de Dumnezeu se dăruiesc, spunea poetul ioan Alexandru. Dumnezeu a creat norii și soarele și el ne dăruiesc ploaia, lumina și căldura necesare vieții. Dumnezeu a creat câmpul, grânele, pomii și viețuitoarele și toate ni se dăruiesc. Doar omul s-a sălbăticit, s-a stricat, s-a pervertit și vrea să trăiască fără să slujească celor din jur. Egoismul este o boală a păcatului. Un cancer care aduce moartea, iar simptomul ei cel mai evident al degradării este nefericirea. Celelalte sunt, culmea, certurile, lipsa de odihnă a sufletului, stresul, depresiile și nevrozele.

Isus Christos vrea să ne întoarcă la normalitatea slujirii. Luați jugul slujirii față de Dumnezeu și față de oameni și veți regăsti calea normală spre suportul întregului univers. Toate vă sunt împotrivă când sunteți egoiști și mergeți împotriva curentului universal. Aliniați-vă cu restul creației! Luați jugul lui Christos. Lucrați și trudiți alături de Creator și toată creația vă va pune la dispoziție resursele necesare fericirii voastre..

III. „Învățați de la Mine“
Lecțiile Lui ne fac să fim  blânzi și smeriți cu inima. Știu, nu e prea la modă în societatea noastră. Asta pentru că trăim într-o societate astenizată și nebună. Toată lumea strigă și „se afirmă“. Plesnește orgoliul în fiecare. Trecem peste cadavre ca să ne urcăm cât mai sus, iar când ajungem sus ne dăm seama că vegetația și iarba verde au rămas mult în urma noastră, iar noi abia respirăm în aerul zonelor de deșert alpin, unde ne înconjoară doar mușchii, lichenii târâtori și stâncile goale și aspre.

Veniți la Mine! Luați jugul Meu! Învățați de la Mine! Creatorul își chemă înapoi creatura defectă și vrea să o repare. Întotdeauna valabile, astăzi însă parcă mai valabile ca niciodată, cuvintele acestei chemări a Fiului lui Dumnezeu răsună tare ca să le audă toată lumea. . De ascultat, le ascultă însă … doar înțelepții. Restul aleargă gâfâind cu limba scoasă după o ,,fata morgana“ a iluziilor de fericire, târându-se prin nisipurile mișcătoare din deșertul acestei lumi.

O nuntă este un început nou al lumii, al lumii celor doi. Francezii au o poezie pe care cineva a pus-o pe muzică:

Adam et Eve, c’est toi et moi
On est fait tous deux pour vivre ensemble
Adam et Eve, c’est toi et moi
Et pour nous la vie commence
Rien n’a existé, rien ne s’est passé
Avant que l’on se rencontre
Le monde aujourd’hui est mécanisé,
mais l’amour n’a pas changé
Tu es mon premier homme et je suis ta première femme
L’un à l’autre on s’est donné une âme
Tu es mon guide
Je veux te suivre
Sincère et attentive


Categories: Studiu biblic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: