Ce ești: Idealist sau Materialist?

Debutul filosofiei a însemna confruntarea între două școli de gândire. Oamenii au preferat una din două alternative și s-au împărțit în două tabere.

Ca să le identificăm trebuie să pornim și noi de la un exemplu (sau două).

Ce a existat mai întâi: scaunul sau ideea despre un scaun?

Ce a existat mai întâi: pomul sau ideea despre un pom?

Dacă mai întâi au existat conceptele, trăim într-o lume a ideilor materializate ulterior în obiecte materiale. Dacă mai întâi au existat obiectele, trăim într-o lume a materiei, interpretată ulterior prin observare și conceptualizare.

Cam de la Aristotel încoace, lumea a înclinat spre materialism. Noi am învățat sub comuniști despre materialismul dialectic, despre materia care este eternă, etc. etc. Mulți dintre noi mai purtăm încă sechelele acelor învățături.

Iată că apariția computerelor și alcătuirea unor modele matematice pentru particolele elementare împing acum ,,oamenii de știință“ spre părera că trăim într-o realitate holografică, asemenea unui joc electronic. Realitatea materială este privită doar ca o exprimare a unor concepte ideatice, care există mai întâi în mințile ,,programatorilor“.

Descoperirile de ultimă ora le dau deci dreptate ,,idealiștilor“, punând capăt perioadei în care materialismul a fost explicația de bază a lumii.

Cine este însă ,,programatorul“ realității în care evoluăm noi? Aici e aici!

Biblia ne spune că noi ,,Prin credinţă pricepem că lumea a fost făcută prin Cuvântul lui Dumnezeu, aşa că tot ce se vede n-a fost făcut din lucruri care se văd“ (Evrei 11:3).

Reducerea realității la doar ,,lucrurile care se văd“ va fi dovedită drept marea înșelare a secolelor. La fel ca și localizarea sufletului în perimetrul material al creierului …

Pentru cei curioși, sufletul nu este material, el existând ca un înveliș care permează materia, îmbățișând-o temporar și asigurându-i ceea ce se numește ,,viață“.Categories: Maxime si cugetari, Teologice

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: