,,Calea“ mea creștină

Mâine, lecția Școlii Duminicale este din Luca 13 despre Împărăția lui Dumnezeu. iată câteva gânduri care m-au preocupat săptămâna aceasta:

,,Cineva I-a zis: „Doamne, oare puţini sunt cei ce sunt pe calea mântuirii?”  (Luca 13:23)

,,Ucenicii“, ,,ekklesia“, ,,partida“, ,,nazarinenii“, ,,calea“ ?

Dintre toate numirile care identifică noutatea adusă de ucenicii Domnului Isus în lumea religioasă de atunci îmi place  aceea de ,,calea“. Li s-a mai spus ,,partidă“, iar în grecizata Antiohie li s-a spus pentru prima dată ,,creștini“ (Fapte 11:26).

(,,Christos“ este traducerea greacă a termenului ,,mesia“, care înseamnă în limba evreilor ,,unsul“ (Dan. 9:25). Cei din Antiohia au scos mișcarea urmașilor lui Isus din sânul tradițiilor evreiești și au lansat-o în lumea ideilor filosofico/religioase din limba greacă. Uni se întreabă azide ce evreii care cred în Isus preferă să se numească ,,mesianici“, nu ,,creștini“. Dar de ce ar merge ei la o traducere greacă a termenului când evoluează în limba originalului de acum două mii de ani? Este normal și preferabil ca ei să nu se grecizeze și să prefere cu încăpățânare să li se spună ,,mesianici“.)

O altă numire aplicată grupului nou al ucenicilor lui Isus Christos a fost aceea de ,,nazarineni“ (Fapte 24:5). Tertul, oratorul angajat de iudei să-l acuze pe apostolul Pavel în fața dregătorului Roman Felix, a ales să folosească aceasă expresie pentru a-i identifica pe ucenicii Domnului cu localitatea rău famată din care ,,nu ieșise niciodată ceva bun“:

,,Am găsit pe omul acesta, care este o ciumă: pune la cale răzvrătiri printre toţi iudeii de pe tot pământul, este mai-marele partidei nazarinenilor şi a încercat să spurce chiar şi Templul“ (Fapte 24:4-5).

De departe, cea mai frecventă numire pentru urmașii Domnului în cartea Faptele Apostolilor este ,,calea“ (Fapte 9:2, 18:25, 19:9, 19:23, 22:4, 24:14, și 24:22).

Oare de ce?

Nu știu precis, dar am să vă spun de ce îmi place mie …

1. ,,Calea“ definește nu doar o altfel de învățătură (partidă) sau o altă adeziune față de o persoană (creștini), ci și un alt fel de trăire, un alt fel de viață, un alt fel de a umbla prin lume:

,,Îţi mărturisesc că slujesc Dumnezeului părinţilor mei după Calea pe care ei o numesc partidă; eu cred tot ce este scris în Lege şi în Proroci“ (Fapte 24:14).

2. ,,Calea“ lasă loc noțiuni de ,,umblare cu Dumnezeu“, un alt termen din Biblie care definește părtășia pe care au avut-o sfinții cu divinitatea. Enoh a umblat cu Dumnezeu (Gen. 5:22,24). Avraam a umblat cu Dumnezeu. David a umblat cu Dumnezeu (1 Împăraţilor 8:25). Umblarea cu Dumnezeu lasă loc unei interacțiuni ,,de aproape“. Ai dreptul să faci sugesti și ai privilegiul de a primi călăuzire. Mi-a plăcut foarte mult răspunsul unei soții a unuia din marii oameni ai credinței din istorie. Cineva i-a spus:

,,Ați avut și rugăciuni neascultate?“
,,Bineînțeles!, a răspuns ea. Dacă mi-ar fi ascultat Dumnezeu toate rugăciunile aș fi căsătorită azi cu un alt bărbat. M-am îndrăgostit în tinerețe de cel puțin alți doi și m-am rugat pentru fiecare. Dacă mi-ar fi ascultat toate rugăciunile, aș fi avut azi alții copii, alți gineri și alte nurori li alți nepoți, aș fi probabil într-un cu totul alt loc și aș fi ajuns o cu totul altă persoană.“

Ca un ecou la acest răspuns, pot spune și eu că i-am sugerat de multe ori anumite lucruri sau direcții în viață. L-am auzit parcă de fiecare dată spunându-mi: ,,Bună idee, Daniel, dar Eu am o variantă mai bună“. Ieri ne-am întors dintr-o scurtă excursie prin nordul californiei. Intenția mea a fost să le arăt prietenilor mei veniți din Ohio, parcul național Yosemite. N-a fost să fie … Focurile cauzate de seceta teribilă au umplut celebra vale de fum și ne-a fost imposibil să ajungem acolo. Am ales atunci să plecăm spre nord și ne-am îndreptat spre Lacul Tahoe. Pe drum ne-am înecat în fumul care s-a suit împins de vânt chiar și peste culmile de peste 3.000 de metri. În două zile am găsit o etimologie nouă pentru expresia ,,a fi înfumurat“ și ne-am simțit plămânii încărcați cu chimicale chinuitoare. Ne-a rugat și am luat-o la vale spre țărmul Pacificului, în dreptul orașului San Francisco și al peninsulei Monterey, pe la Carmel. Ca întotdeauna, varianta hotărâtă de Dumnezeu a fost mult mai bună decât aceea pe care o alesesem noi. El are întotdeauna dreptate.

Alteori, umblarea cu Dumnezeu s-a dovedit în modul miraculos în care evenimentele s-au ,,așezat“ exact așa cum trebuia ca să-mi fie mie bine.El s-a îngrijit în modul cel mai practic și real ca oamenii și resursele de care aveam nevoie să-mi iasă parcă în cale, să-mi fie imediat la dispoziție.

3. ,,Calea“ implică un loc de plecare, un traseu determinat și un loc precis ca destinație. Aceasta se suprapune peste limbajul folosit de Domnul Isus. Într-adevăr, El a vorbit despre o ,,poartă îngustă“ și despre o ,,cale îngustă“, opuse porții largi și căii largi care duc la pierzare pe majoritatea locuitorilor pământului. Urmașii lui Isus Christos sunt îndemnați să străbată drumul spre cer exact în această terminologie:

,,Dacă, deci, aţi înviat împreună cu Hristos, să umblaţi după lucrurile de sus, unde Hristos şade la dreapta lui Dumnezeu (Coloseni 3:1).“

De fapt, Isus Christos s-a prezentat ca singura posibilitatea pe care o are cineva să ajungă la Dumnezeu: ,,Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine“ (Ioan 14:6).Categories: Amintiri

Tags:

2 replies

Trackbacks

  1. ,,Calea“ mea creștină | 1novelty7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: