Moartea care duce la viaţă

Preluare de pe http://vorbabuna.wordpress.com

Adevărul pe care oamenii nu ar vrea să îl audă este tocmai acela care îi poate face liberi. Câţi nu râd astăzi batjocoritor când aud că fără Isus, fără iertarea păcatelor prin jertfa Lui, sunt pierduţi pentru veşnicie!? Puţini sunt cei care iau în serios acest adevăr şi, prin urmare, puţini sunt cei care sunt cu adevărat oameni liberi.

Facem multe lucruri într-o viaţă, rostim multe cuvinte, facem alegeri bune sau rele şi ne confruntăm apoi cu consecinţele alegerilor noastre. Purtăm deseori măşti ca să câştigăm o bună imagine în faţa celorlalţi, să câştigăm aprecierea şi acceptarea lor. Pentru imagine, pentru promovarea propriilor interese suntem în stare să minţim, să înşelăm convinşi fiind că nu ştie nimeni, că nu vede nimeni. Când însă oamenii se văd în faţa morţii îşi pierd masca şi devin ei înşişi. Moartea este o realitate. De moarte nu te poţi ascunde. Pe patul morţii chiar şi mincinoşii recunosc adevărul. Adevărul este că fără pacea cu Dumnezeu, moartea este o realitate îngrozitoare.

Nimeni nu vrea să audă despre moarte. Cei mai mulţi  elimină ideea morţii din conştiinţa lor adoptând politica struţului. Desigur, poţi să treci aparent indiferent peste ideea din mintea ta, să o izgoneşti într-un colţ cât mai retras dar, nu vei putea fugi din faţa morţii.

Cei care cred ca odată cu moartea se sfârşeşte totul îşi spun: “Să bem, să mâncăm şi să ne veselim căci ca mâine vom muri”. Aceştia se îngrijesc în viaţă de tot ce ţine de material şi de plăceri. Cesare Borgia, înainte de a muri, a sus: “M-am îngrijit de toate lucrurile în timpul vieţii mele, numai de moarte nu, şi acum trebuie să mor cu totul nepregătit”.

Cineva spunea că nu este convenabil să fii muritor pentru că nu poţi să ştii când se va opri totul, dintr-odată. Mazarin, cardinal al Franţei, se întreba, pe patul morţii: “Suflete, ce se va alege de tine ?”… Eşti cu totul nepregătit să mori dacă nu ţi-ai făcut timp o viaţă întreagă să acorzi atenţie sufletului, când sufletul a fost singurul de care nu te-ai îngrijit.

Cum abordează, în general, oamenii moartea? Unii mor dramatic, alţii în pace, alţii furioşi şi cu dinţii încleştati, unii fără măcar să aibă timp să gândească. Mulţi, când au văzut un creştin murind, au spus: “Ei mor într-un fel deosebit. Care este secretul lor ?”… Secretul este că ei nu sunt robi ai fricii de moarte. Ei ştiu că există viaţă dincolo de moarte, că există o înviere a sfinţilor tocmai pentru că Isus a biruit moartea. A murit răstignind păcatele noastre şi a înviat aducând cu Sine darul vieţii veşnice pentru fiecare om.

Isus a trecut cu demnitate pragul morţii pentru ca fiecare dintre cei care vin după El să poată face aceasta.

Gândiţi-vă: Să fii Fiul Împăratului Împăraţilor, Stăpânul lumii, şi să accepţi durerea până la capăt, să înduri chin, batjocură, moartea în trup de om … Nu-i pe înţelesul nostru, nu-i aşa…? Ca să înţelegi felul în care a murit Isus trebuie să cunoşti mai întâi felul în care El a trăit ca om. A trăit învăţând să renunţe la sine, la pretenţiile şi la privilegiile de care ar fi putut uza. A trăit învăţând să se supună lui Dumnezeu, să asculte, să se supună semenilor punând mai presus nevoile lor decât ale sale. A fost plin de compasiune şi dragoste pentru oameni, şi-a investit întreaga viaţă pământească pentru a face bine oamenilor. A fost ţinta batjocurilor, a denigrării şi respingerii, a suferit toată suferinţa umană posibilă. A fost numit om al durerii obişnuit cu suferinţa. Nu a permis însă ca suferinţa să îi ştirbească dragostea şi preţuirea pentru oameni, nu a lăsat suferinţa să îl îndepărteze de Dumnezeu sau să îl oprească din drumul Său. Ştia foarte bine pentru ce trăieşte ca om printre oameni şi care este misiunea Lui printre ei.

Moartea trebuie privită nu doar  ca o poartă spre o viaţă nouă ci şi ca un alt mod de viaţă. Când în fiecare zi, în tine moare ceva din firea omului vechi, ai mai făcut un pas spre un alt mod de viaţă şi spre o altă viaţă. Când ai învăţat să renunţi la orgoliul şi pretenţiile tale, ai mai facut încă un pas. Ca să înveţi să mori demn îţi trebuie o viaţă de credinţă şi încredere în jertfa Lui, o viaţă întreagă de schimbare şi transformare, ca să devii omul frumos după chipul şi asemănarea Lui.

Moartea care duce la viaţă … Este mesajul Evangheliei, demonstrat cât se poate de practic prin viaţa, moartea şi învierea lui Isus. Mesaj care nu are nimic a face cu ouăle roşii, cu iepuraşul, cu pasca sau cozonacul.

Mesajul Evangheliei nu este pentru pântec, nici pentru încântarea ochiului, nici pentru anestezierea conştiinţei, nici pentru entertainment. MesajulEvangheliei este pentru suflet, are a face cu bunăstarea sufletului, cu viaţa veşnică a sufletului.

Dacă nu ai înţeles asta, deja eşti mort, mort spiritual. Doar îţi merge numele că trăieşti. Doar îţi închipui că trăieşti. De aceea moartea spirituală este cea mai cruntă moarte.Categories: Maxime si cugetari, Teologice

3 replies

 1. Multumesc Domnului, pentru indrumarea care ti-a dat-o.

 2. Mulțumesc pentru Ceahlău, marea mea iubire moldovană.
  În clipa când am oscilat să postez sau nu articolul am simțit că cineva are nevoie de el.

 3. Ohhh, iti multumesc, foarte frumos, nici nu am cuvinte, tastatura mea a ramas “muta”. In viata mea am pierdut 3 fiinte dragi mie, cand am citit aceasta postare, mi-au dat larimile, poate chiar am nevoie de acest lucru, doar atita pot sa iti spun, Dan draga, ITI MULTUMESC, adevarat El a trait ca om, sa incercam si noi sa traim ca El, sau prin El. Drept multumire iti fac un umil cadou, tot un link, cu niste minunate poze din minunata ta moldova, “O dimineata-n Ceahlau” http://adypetrisor.blogspot.ro/.

  Domnul sa te binecuvanteze!

  Cristian

  “Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.” Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: