Poate fi un om destul de moral ca să intre în Împărăția lui Dumnezeu?

Lipsită de semnul întrebării și transformată într-o afirmație, exprimarea din Titlu devine o erezie! Billy Graham, influențat de compromisurile cu Biserica catolică, a făcut un timp această afirmație. Toată lumea evanghelică i-a sărit în cap și el a trebuit să retracteze. A rămas una din marile greșeli pe care le-a făcut în viață; una pe care o recunoaște și acum public …

Dar unde scrie în Biblie că oamenii morali nu merg în cer? Pretutindeni! Acesta nu este un mesaj DIN Biblie! Acesta ESTE mesajul Bibliei!

1. Împreună cu Nicodim, trebuie să învățăm iarăși că în cer nu poate intra ceea ce este născut din carne și din sânge, ci numai ceea ce este născut din nou (de sus!). Nici măcar învățătorul lui Israel nu poate vedea Împărăția pe baza viețuirii lui morale!

2. Acesta este mesajul Vechiului Testament! În instituțiile mozaice, Dumnezeu a dăruit oamenilor nu numai Cele Zece Porunci, calea spre moralitate, ci și un întreg sistem de jertfe și absolviri de vină. De ce? Pentru că nimeni nu va fi socotit neprihănit înaintea lui Dumnezeu prin faptele Legii! Vinovăția trebuia ispășită și păcătosul eliberat din imoralitatea sa prin intermediul Jertfei.

Căci-lucru cu neputinţă Legii, întrucît firea pămîntească (Greceşte: carnea, aici şi peste tot unde e ,,firea pămîntească“.) o făcea fără putere-Dumnezeu a osîndit păcatul în firea pămîntească, trimeţînd, din pricina păcatului, pe însuş Fiul Său într’o fire asemănătoare cu a păcatului, pentruca porunca Legii să fie împlinită în noi, cari trăim nu după îndemnurile firii pămînteşti, ci după îndemnurile Duhului.   – Rom. 8:3-4

4. Acesta este mesajul Noului Testament! De acest Paște să ne amintim iar că DACĂ ar fi fost cu putință ca omul să intre în Împărăția cerurilor pe baza moralității, sau pe oricare altă cale, Dumneeu l-ar fi ascultat pe Fiul Său în Ghețimanii: ,,Tată, dacă este cu putință, depărtează de la Mine paharul acesta!“ Nici un tată nu și-ar da la moarte fiul, dacă ar exista și o altă alternativă …

Christos n-a venit ca să ne fie un EXEMPLU de moralitate, ci ca să fie Milelul lui Dumnezeu care ridică păcatul unei lumi incapabile să trăiască după standardul cerului!

John MacArthur lămurește această problemă în numai 6 minute:Categories: Raspunsuri la intrebari, Studiu biblic, Teologice

21 replies

 1. Draga Romi

  Ne oprim aici cu schimbul de replici din partea ta. Subiectul acesta nu are nevoie de sofisme. Omul neprihanit nu exista! Așa cum nu există copil cuminte și babă frumoasă sau bătrân tânăr și copil bătrân, sferă pătrată și cerc cu colțuri sau … mai știu eu ce contradicție în termeni. Acesta este parerea si verdictul lui Dumnezeu. Dincolo de această limită este numai dorința noastră de a fi … interesanți cu orice chip sau pretenția unuia care știe că n-are dreptate, dar vrea neapărat să o aibă.

  Romans 3:10
  după cum este scris: ,,Nu este nici un om neprihănit, niciunul măcar.

  Romans 3:20
   Căci nimeni nu va fi socotit neprihănit înaintea Lui, prin faptele Legii, deoarece prin Lege vine cunoştinţa deplină a păcatului.

  Galatians 2:16
   Totuş, fiindcă ştim că omul nu este socotit neprihănit, prin faptele Legii, ci numai prin credinţa în Isus Hristos, am crezut şi noi în Hristos Isus, ca să fim socotiţi neprihăniţi prin credinţa în Hristos, iar nu prin faptele Legii; pentrucă nimeni nu va fi socotit neprihănit prin faptele Legii.

  Galatians 3:11
   Şi că nimeni nu este socotit neprhănit înaintea lui Dumnezeu, prin Lege, este învederat, căci ,,cel neprihănit prin credinţă va trăi.“

  Amin.

 2. Corneliu ,
  Chiar ma mira timpul acordat comentariului, pentru ca ai contrazis ceva ce eu nu am afirmat si anume ca “Isus ar fi dispensabil in mantuire” Imi arati te rog mai intai unde am afirmat asta?

 3. Romi, logica ta e dulce sufletului omenesc, doar ca nu e biblica. Altfel spus, e umanista. Orbiteaza in jurul interesului omului iar nu in vreun interes divin – ba chiar, Dumnezeu apare cu obligatii…

  In contextul iudaismului, cand erau atatea “criterii” pe care omul trebuia sa le indeplineasca pentru a fi acceptat “inaintea lui Dumnezeu” (a se intelege in Canaan, in Ierusalim, cu acces neobstructionat la Templu unde era “Fața lui Dumnezeu”), Pavel ne descopera deodata TAINA lui Dumnezeu cea ascunsa din vesnicii, cum ca ORICINE poate fi mantuit, din ORICE limba. Piesa de rezistenta a teologiei lui Pavel este ca acel ORICINE face referire nu atat de mult la fiecare individ in parte sau fiecare natie in parte (desi Dumnezeu stie asta), ci faptul ca acum nu mai trebuie sa fii iudeu pentru a fi acceptat inaintea lui Dumnezeu, ci sa fii gasit in Cristos, nu pe baza vreunui trecut religios (iudaic, grec sau barbar). Tocmai asta e ideea: nu moralitatea, nu faptele, ci ORICINE indiferent daca face parte din Israel ereditar sau nu.

  Acel ORICINE e o judecata la adresa poporului Israel, care insemneaza ca nimic din ce au crezut ei vreodata ca ar conta nu conteaza de fapt in a fi mantuit – ci poti fi mantuit fie ca esti din Israel fie ca esti din afara lui: ORICINE!

  Daca nu intelegem ideea asta in contextul larg al Scripturii si al destinatarilor preponderen evrei ai cartilor Vechiului si Noului Testament, vom duce la extreme absurde semnificatia mantuirii si ajungem la universalism. Asa se explica de ce unii ajung la intelegerea ca Dumnezeu, iata, se alege cu OBLIGATII… si astfel putem fi siguri ca si Mowgli din Cartea Junglei va fi mantuit pentru ca a fost singurul exponent al unei limbi numai de el stiute – or in cer vor fi reprezentanti ai tuturor limbilor vorbite candva pe fata pamantului, nu? Cred ca aberatiile sunt deja evidente dupa acest fir logic…

  Vreau sa revin totusi la primul punct din catehismul tau: “Omul moral absolut ar putea ajunge mantuit prin neprihanire proprie” – e atat de periculoasa afirmatia asta.. chiar daca vorbeste de moralism absolut, totusi nu vorbeste deloc de Cristos! Or trebuie discutata moralitatea aici, ce inseamna “Bunule Invatator”! Iar Mantuitorul ii explica tanarului bogat ca bunatatea si moralitatea nu sunt niste complimente de sine statatoare, ci capata valoare doar raportate la Dumnezeu, Singurul Bun care la randul Sau il declara pe Fiul Sau ca fiind Singurul in care isi gaseste placerea. Cum ar putea avea cineva o moralitate absoluta fara sa il aiba ca reper in viata sa pe Cristos, in care pana si Tatal din ceruri isi gaseste toata placerea?????????

  E atat de periculoasa erezia asta care il face pe Isus dispensabil in mantuire incat ma mir pentru timpul pe care l-am acordat discutiei asteia. Cand ajungi sa cunosti plinatatea pe care ti-o poate oferi Cristos, te intrebi ce ai mai putea gasi in afara Lui. Nu te cunosc personal, dar sper cu umilinta, din tot sufletul, ca nu ai acces la vreun amvon… Te salut cu dragostea si speranta pe care ni le da Cel Inviat, singurul care a deschis acces la Tatal!

 4. Domnule Daniel

  Cred ca nu am fost suficient de explicit, sa rezum doar la cateva puncte ce cred:

  1 Omul moral absolut ar putea ajunge mantuit prin neprihanire proprie
  2 Inafara de Domnul Isus pe pamant nu a trait nici un om de asemenea moralitate , si toti sunt pacatosi si sub condamnare!
  3Eliberarea de sub pedeapsa nu este castigata de moralitatea noastra relativa niciodata si in nici o situatie
  4 Hristos a venit sa aduca mantuirea si sa impace pe omul cazut cu Dumnezeu prin jertfa ispasitoare
  5 Toti oamenii care au trait vreodata pe Terra pre-mozaici, dupa darea Legii, atat din Israel cat si dintre neamuri inainte si dupa Hristos vor fi mantuiti prin jertfa unica a Lui Isus! Unii prin Rascumparatorul care avea sa se arate, ceilalti prin credinta in Cel ce a venit! Vorbind metaforic Dumnezeu a maturat sub pres pacatele celor din vechime care oricum nu puteau fi ispasita prin nici o jertfa pana la jertfa suprema care avea puterea sa “ridice pacatul lumii” !,
  6 Nu am spus ca Dumnezeu ar avea vreo datorie morala fata de omul cazut ca sa i-l mantuiasca, Cred doar ca dreptatea Lui cere condamnarea pacatosului(indiferent cat e de inalta moralitatea cuiva) si mila cere rascumparare. Dumnezeu nu este nici conditionat nici obligat de factori externi sa actioneze tinand cont de ambele in acelasi timp si in acelasi sens, ci insasi natura Lui i-L “obliga”! Prin urmare la judecata inclusiv cei condamnati pe drept vor accepta ca Dumnezeu e si a fost si cu ei milos chiar daca vor ispasi pedeapsa in iad!
  7 Cred in nevoia evanghelizarii pentru a duce vestea mantuirii tuturor oamenilor , insa cred si ca de 2000 de ani incoace au fost si sunt mantuiti oameni fara ca sa fi ajuns evanghelia predicata pana la ei subliniind faptul ca in Imparatia Lui Dumnezeu sunt oameni din toate limbile si neamurile de sub cer ,unele dintre ele fiind disparute in istorie. Acelasi Hristos ispasind si pacatele lor , desi la fel ca cei din VT Dumnezeu le-a descoperit doar vag cum e cu mantuirea, oameni mai mult sau mai putin morali! Asta este punctul la care sunt considerat eretic.Omul mantuit prin Hristos fara sa fie evanghelizat!

 5. In cer nu vor intra „oamenii buni” sau oameni care au facut sau au fapte bune…, ci doar aceia care l-au primit pe Domnul Isus Hristos (Ioan 14:6 Isus i-a zis: „Eu sînt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decît prin Mine…”). Judecata lui Dumnezeu nu are in vedere daca noi avem fapte bune sau rele, pentru ca datorită păcatului (moștenit de la Adam) noi nu suntem în stare să trăim după standardul cerut de Dumnezeu (Isa_64:6 Toţi am ajuns ca nişte necuraţi, şi toate faptele noastre bune sînt ca o haină mînjită…), judecata lui Dumnezeu va avea în vedere relatia pe care o avem astazi cu Domnul Isus Hristos (Col 1:16 Pentrucă prin El au fost făcute toate lucrurile cari sînt în ceruri şi pe pămînt, cele văzute şi cele nevăzute: fie scaune de domnii, fie dregătorii, fie domnii, fie stăpîniri. Toate au fost făcute prin El şi pentru El.) Este foarte important scopul pentru care ne-a creat Dumnezeu: sa-L glorificăm pe El ! Oricine nu implineste acest scop nu va fi mantuit!

 6. Un alt lucru interesant este faptul ca multi tineri sunt interesați de studiu. Multe din bisericile americane ne – o iau înainte ei au studi pe capitole si la rând si sunt pregătiți in acest sens . Apreciez pe fratele Sorin Sabau care m- a învățat lucrul acesta de cand eram la Institut in București. A fi consecvent in orice domeniu.Dumnezeu sa ne ajute

 7. Este adevărat frate Daniel ca sunt invataturi străine . Dar cu părere de rău si in SUA in unele biserici ale noastre ca odată botezat ești salvat pe veci. Uni pastori predica o Evanghelie la minut , mantuire la minut. Ei nu explica in detaliu ca in viața de credință trebuie sa existe o naștere din nou si un proces al sfintirii . Odată sfintit si botezat si gata. Nu căci sfintirea e un proces care tine o viața. Nu numai o zi. Daca nu se explica lucrul acesta tindem spre ortodoxism. Duminica da popa cu busuioc in rest putem face ce vrem . Dumnezeu sa ne limiteze in sensul acest. De aceea e nevoie de studii adânci in biserici .

 8. Romi

  Regula este ca pasajele obscure ale Scripturii se talmacesc subordonandu-le pasajelor clare si limpezi. Daca parasim terenul revelatiei clare intram intr-un relativism in care pescuieste diavolul. Panta aceasta duce iremediabil spre un universalism ucigas.

  NIMENI nu va ajunge vreodata in cer prin moralitatea proprie sau prin meritul prorpiu (NU prin fapte, ca sa nu se laude nimeni). Pasajele citate de tine se pot explica fiecare in parte prin aplicarea pasajelor clare. Vorbesti de Naaman, niniveni, magi, Ietro. etc si-l plasezi intr-un strat de mantuire fara Domnul Isus. Nu exista asa ceva! Ei au trait cel mult la stratul credinciosilor dinainte de intrupare, la care au vietuit TOTI evreii. Nu puteau crede in El inainte ca El sa se intrupeze. Au crezut in Dumnezeu in regimul de revelatie pe care l-au avut fiecare, (asteptand mantuirea lui israel!). Dar este vorba despre credinta BIBLIEI, in Dumnezeul revelatiei biblice, nu in orice divinitate arbitrara spre care ii indemna sentimentul lor religios innascut. ,,Adevarata reforma“ ti-a atras deja atentia ca acel Corneliu a trebuit adus la Christos pentru salvare, trecut dincolo de evlavia unui cautator de Dumnezeu, fie el chiar si prozelit.

  Atena era plina de idoli, dar asta nu l-a multumit pe Pavel, ci i-a intaratat Duhul (Fapte 17). Tuturor acestor cautatori idolatri dupa Dumnezeu, Pavel le-a vestit Evanghelia Domnului Isus. Ea poruncea pocainta tuturor oamenilor de pretutindeni in vederea Judecatii care se va face la urma, nu pe baza moralitatii, ci tocmai ,,prin Omul Isus Christos!“ (Fapte 17:31). Ce rost ar fi avut sa le vorbeasca Pavel despre un Christos aproximativ necesar unor greci care-si aveau si ei moralitatea lor aproximativa, nu cea confruntata cu moralitatea divina a celor zece porunci?

  Cat priveste dreptatea sau nedreptatea lui Dumnezeu, El ar ramane drept si daca n-ar salva pe nimeni! El nu are obligatii fata de fiii lui Adam! Restul este Har, Har de esență dumnezeiască, dar adus și arătat nouă, la vremea cuvenită, nu prin Moise (moralitatea), ci prin Domnul Isus (jertfa care salvează). Așa scrie în proologul la evanghelia lui Ioan 1, unde se prefațează și se postulează unicitatea exclusivă a Fiului în problema mântuirii:

  ,,Şi noi toţi am primit din plinătatea Lui, şi har după har; căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul şi adevărul au venit prin Isus Hristos.  18Nimeni n’a văzut vreodată pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este în sînul Tatălui, Acela L -a făcut cunoscut.“

  ,,Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celorce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu;  13născuţi nu din sînge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu“

  Când a venit ceea ce este desăvărșit a trebuit să lepădâm toate celelalte lucruri începătoare. Oricine s-a încrezut în Iehova s-a încrezut în Iehoșua, Salvatorul care va veni. Aceasta a fost afirmația pre-mozaicului Iov: ,,Dar știu că Răscumpărătorul meu trăiește și se va ridica la urmă pe pământ!“

  Să avem grijă să nu ne jucăm cu focul, pentru că ne vom arde și s-ar putea să ne ardem … veșnic.

 9. Romi,
  Corneliu, cu toate calitatile sale deosebite intr.adevar, a avut nevoie ca cineva sa vina la el si sa.i vesteasca Evanghelia prin care sa fie mantuit.

 10. Domnule Daniel

  Nu stiu cine a spus ca vre-un om ajunge mantuit prin propria moralitate, cred doar, ceea ce ii spune Petru lui Corneliu: “„În adevăr, văd că Dumnezeu nu este părtinitor,
  ci că, în orice neam, cine se teme de El şi lucrează neprihănire este primit de El.”
  Darul mantuirii a fost oferit atat celor care au auzit si au inteles ispasirea prin Domnul Isus cat si celor care au avut doar o imagine vaga a rascumpararii,(multitudinea de oameni din vechiul testament atat evrei cat si dintr-e neamuri) dupa cum precizeaza adesea Pavel cat si Petru!
  Textul din Efeseni citat de dumneavoastra cred ca vorbeste despre o stare generala a neamurilor si nu una absoluta , daca ar fi absoluta ar exclude cazurile particulare de inchinatori ai Dumnezeului adevarat dintr-e neamuri care ne sunt prezentate inainte de jertfa Lui Isus (Naaman, ninivenii, magii, Ietro etc) cat si a declaratiilor Lui Dumnezeu facute prin prooroci!

  Parerea mea este ca , desi am putine date sa inteleg cum lucreaza in lume, ca sa pot adopta o pozitie , Dumnezeu este a fost si ramane prin sine bun, drept , milos ,sfant si in ziua aceea nimeni nu se va putea dezvinovati cum ca El ar fi nedrept , sau crud , sau fara mila ci atat cei rascumparati cat si cei condamnati vor recunoaste caracterul perfect al Lui Dumnezeu (dreptate , mila bunatate etc)

 11. Isus Christos știe mai bine decât oricare dintre noi cine poate merge în cer și cine nu. (Cred că încă suntem de acord cu această afirmație!). El este un exclusivist: ,,NImeni nu vine la Tatăl, decăt prin Mine!“

  Apostolul Petru, initial trimis sa primească Nemaurile în Biserică, a subliniat și el acest exclusivism: ,,Căci nu s-a dat oamenilor un alt Nume în care să fim mântuiți!“

  Pavel, care a fost cel mai mare misionar al Nemurilor a clădit teologia misiunii lui pe exclusivismul lui Christos: ,,De aceea voi, cari altădată eraţi Neamuri din naştere, numiţi netăiaţi împrejur de către aceia cari se cheamă tăiaţi împrejur, şi cari sînt tăiaţi împrejur în trup de mîna omului: ,,aduceţi-vă aminte că în vremea aceea eraţi fără Hristos, fără drept de cetăţenie în Israel, străini de legămintele făgăduinţei, fără nădejde şi fără Dumnezeu în lume (Efes. 2:11-12).

 12. Frate Branzei,

  pentru cei ce au luat contact cu Evanghelia si au luat la cunostinta de existenta Dumnezeirii ( Tatal , Fiul si Duhul Sfant ), lucrurile in ce priveste intrarea in Imparatia lui Dumnezeu sunt cat se poate de clare si nenegociabile, in conditiile in care cineva respinge ceea ce, cere Scriptura pentru a fi mantuit ( intra in imparatia lui Dumnezeu ). Cat despre cealalta categorie care n-a intrat in contact cu Evanghelia, decizia apartine lui Dumnezeu in dreptul acestei categorii de oameni. Afirmatii de genul acesta pot fi foarte periculoase, in conditiile in care nu explici clar la ce categorie de oameni te referi.
  Apostolul Pavel pune in ipoteza Corintenilor ca, daca cineva si-ar imparti toata hrana saracilor sau chiar si-ar da trupul sa fie ars si n-ar avea dragoste ( Agape ) ( sau daca nu il are pe Dumnezeu in inima ), nu i-ar folosi la nimic !!!
  Astea nu sunt lucruri morale ? Ba da. Dar ele pot fi facute neavind ca sursa de calauzire dragostea Agape.

 13. romi, ai dreptate, esti eretic
  Este drept din partea lui Dumnezeu să aducă suferinţă peste cei care vă fac să suferiţi 7 şi să-i învioreze pe cei care suferă, – atât pe voi, cât şi pe noi –, atunci când Se va arăta din cer Domnul Isus cu îngerii Lui puternici, 8 într-o flacără de foc, pentru a-i pedepsi pe cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu şi pe cei care nu ascultă de Evanghelia[c] Domnului nostru Isus. 9 Ei vor suferi pedeapsa distrugerii veşnice şi vor fi despărţiţi de prezenţa Domnului şi de slava puterii Lui, 10 în ziua aceea, când El va veni să fie proslăvit de către sfinţii Săi şi admirat de către toţi cei ce au crezut

 14. Citind contextul de pe blogul lui Dyo ii dau dreptate , nici un om moral (si cand spun asta ma refer la 100% moral) , fara pacat , ei da, daca exista un asa om va ajunge in rai , desi Biblia afirma raspicat ca nu exista!
  Iar mai apoi , desi la capitolul asta sunt declarat “eretic” , cred ca vor fi mantuiti oameni prin jertfa Lui Hristos fara ca sa fi auzit de mantuirea oferita prin sacrificiul Fiului Lui Dumnezeu!
  Am cel putin doua convingeri care ma fac sa cred asta:
  1 In rai vor fi oameni din toate limbile, semintiile , neamurile etc, ori cum in istorie au “murit” foarte multe limbi fara ca sa fi ajuns evanghelia pana la ei, cred ca Dumnezeu a avut modul Lui de a-si face inchinatori adevarati prin metodele Lui.
  2 In Biblie sunt multe versete in care Dumnezeu spune ca are inchinatori pe tot pamantul (in special in Vechiul testament, oameni care apar de nicaieri si dispar in relatari la fel cum au aparut) si proorocii care confirma asta , mentionez doar Maleahi , 1:11 “Căci de la răsăritul soarelui până la asfinţit, Numele Meu este mare între neamuri şi pretutindeni se arde tămâie în cinstea Numelui Meu şi se aduc daruri de mâncare curate; căci mare este Numele Meu între neamuri, zice Domnul oştirilor.”

 15. Asta este de mirare! Mai sunt!

 16. Frate Branzei,

  definiti contextul la care va referiti, atunci cand vorbiti de moralitate ca, sa stim despre ce este vorba !!! Unii oameni nenascuti din nou pot face lucruri morale de inalt nivel si tousi……………… !

 17. se indoia cineva de adevarurile astea si sa fie si crestin in acelasi timp?

Trackbacks

 1. Așa, într-o doară … (14) | Frică şi cutremur
 2. Noi propunem, voi citiţi…dacă doriţi (9) | Aradul Evanghelic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: