Australia 14 – de la Melbourne spre Perth

Zburăm la Perth. Continuăm drumul împotriva acelor de ceasornic. Perth este in urmă cu încă trei ore. Plecăm la 2 p.m., zburăm patru ore  și vom ajunge la Pert la 3 p.m., ora lor (!).

Când eram la Los Angeles, glumind, le spuneam musafirilor că sunt bineveniți la capătul lumii. Perth este aici capătul vestic al continentului australian. De aici încolo nu este decât un ocean  de apă până la Africa. Oare care este “capătul lumii” pe un pământ rotund?  Ce voi mai spune de-acum înainte musafirilor mei în California ?

Zborul în linie treaptă de la Melbourne la Pert, cam 4.000 km, taie o bucată bună peste ocean, deasupra barierei de corali din sudul Australiei. Mi-ar fi plăcut să fi făcut drumul acesta pe jos, cu mașina sau și mai frumos, pe apă cu vaporul.

Scaunul de lângă noi e liber, așa că unul din noi se poate întinde la somn. Eu rămân treaz să completez paginile acestui jurnal de călătorie.

Nu știu. Mi se pare doar mie sau distanța dintre scaune și poziția lor s-a schimbat în ultimii ani … Spătarele sunt acum mult mai aproape unul de altul și mult mai țepene. Noi, Pasagerii ne simțim din ce în ce mai mult ca niște boabe de porumb înfipte strâns unul lângă altul sau ca boabele de grâu și secară crescute oblic unul în poala celuilalt. Zburăm cu un Airbus 320 european aproape nou. Să fie asta … ultima modă? (Citiţi părerile altora aici şi aici).

Fata din scaunul dinaintea mea se tot bâțâie și-mi zdrobește genunchii. Îmi vine s-o întreb  dacă nu cumva vrea să stea în scaunul meu. Renunț ca nu cumva să nu-mi înțeleagă subînțelesul și să creadă cine mai știe ce. Îmi feresc și eu cât pot genunchii, dar pentru asta trebuie să-mi schimb mereu poziția și să-l torturez pe cel ce stă pe scaunul din spatele meu. Of!

Experiența acestor zboruri mă face să cred că marile companii aeriene s-au sfătuit să ne înghesuiasca chinuitor în ceea ce a fost categoria “economy” pentru a ne împinge să plătim mai mult pentru categorii nou formate ca “economy plus” sau “aproape business”.

Un pachistanez m-a sfătuit să plătesc puțin mai mult și să zbor data viitoare cu Singapore Airlines sau cu Virgin Australia, unde toate rândurile au mai mult spațiu între ele, spătarele au televizor individual și porturi USB pentru laptopuri.  O avea dreptate, nu zic, dar atunci nu înțeleg ce căuta el în scaunul de lângă mine.

După aceste prime zece zile petrecute în trei metropola australiene, Daniela remarcă faptul că “strada” este mult mai decentă ca în Europa. Pe bilbordurile marilor bulevarde și chiar aici în aeroport, imaginile sunt mult mai ne-pornografice. Se vede foarte puțină piele.

În schimb, fetele de pe aici sunt foarte emancipate. Aș putea spune că Australia este țara bărbaților cu pantaloni scurți și a fetelor cu pantaloni foarte scurți, chiar foarte, foarte scurți. Şi când te socotești că este doar 2 Decembrie, iar vara este aici numai la început. Ce vor purta în zilele caniculare din Ianuarie şi Februarie?Categories: Personale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: