M12 – Printre românii austrieci

Mi-e din ce în ce mai greu să spun “români austrieci” și din ce în ce mai ușor să spun “austrieci de origine română.”

La o distanță de doar doi ani, i-am regăsit pe acești frați de emigrație mult schimbați și mult mai așezați. Mă simt mult mai bine printre ei decât printre cei din România. Avem mult mai multe lucruri în comun. Trecem prin aceleași experiențe, specifice unei minorități venite să trăiască în mijlocul unei alte culturi majoritare.

Mesajul meu către ei este lecție pe care am învățat-o și noi după ce am pătruns în creuzetul unificator al Americii. Pentru cei care sunteți încă în România am să caut să explic, să mă explic, … să ne explicăm.

În urmă cu câțiva ani m-am dus la Bethel în clasa tinerilor căsătoriți. Aveam un mesaj pastoral pentru ei. I-am privit în ochi pe fiecare și le-am spus foarte serios că viitorul bisericii noastre depinde de ei, că din toate clasele de școală duminicală ei sunt cea mai importantă din biserică. M-au privit neîncrezători. Am continuat spunându-le că succesul sau falimentul lucrării mele la Bethel depinde de ei. M-au privit uimiți. Le-am explicat:

“Tinerii încă necăsătoriți visează să ajungă ca voi, copiii bisericii, copiii voștrii se uită la voi și vor face ceea ce vă văd pe voi făcând acum. Nimeni nu se mai uită la cei mai adulți sau la bătrânii Adunării. Noi, cei mai în vârstă, repezentăm pentru ei România. Voi reprezentați America. Ei nu pot și nici nu mai vor să fie ca ” în România”, vor să fie americani. Singurele modele pe care sunt gata să le urmeze sunteți voi. Dacă voi veți fi sfinți și pocăiți, la fel vor dori și ei să fie. Dacă veți veni regulat și cu pasiune la adunare, la fel vor face și ei. Dacă veți lăsa-o mai moale, dacă nu veți mai veni la cor, dacă nu veți cânta în biserică, dacă nu veți prelua cu pasiune lucrarea, nici ei nu o vor face. Voi sunteți, prin forța împrejurărilor, un role-model, pentru ei, singurul,la care vor să se uite, singurul care reprezintă pentru ei creștinismul în America. Nu cred ca trebuie să vă mai spun că cea mai activă clasă de vârstă din biserica Bethel este de atunci această clasă. Ei conduc majoritatea activităților, ei se luptă cel mai mult cu oboseala ca să nu lipseasca de la biserică. Au inițiat chiar și un cor al lor în care cântă împreună cu toți copiii lor, de toate vârstele, unii încă ținuți în brațe.

La Viena, sunt în mijlocul unei comunități care va determina cum vor fi în viitor creștinii baptiști din Romania. Austriecii aceștia români au o extraordinară responsabilitate față de creștinii români din țară pentru care europenizarea nu mai este o opțiune, ci o obligativitate. Austriecii români trebuie să dovedească celor din România că se poate să fi și pocăit și european totodată. Cineva trebuie să le atragă atenția despre aceasta, tot așa cum eu am vorbit atunci cu cei din clasa de școală duminicală a tinerilor căsătoriți.

Știu, mai există români și păstori din România care-i privesc “de sus” pe cei ce au plecat în Europa, tot așa cum mai există și la Bethel bătrâni care se îndoiesc de creștinismul tineretului româno-american, care nu mai seamănă cu creștinismul lor “românesc”. Ei nu-și dau seama că cei plecați spre Austria, Germania, Italia sau franța au fost “forțați de împrejurări” să se europenizeze rapid, aflându-se azi cu câțiva pași înainte pe drumul europenizării pe care- l vor urma până la urmă ei înșiși …

Aici se explică și de ce venim noi în Europa și de ce ne-am trimis corul de tineri RBYA prin bisericile din diaspora europeană. Români-americanii împlinesc anul acesta 100 de ani de existență și este datoria noastră să le arătăm celor ce sunt mai tineri în experiența dezrăcinării că “se poate” să fii creștin pocăit dincolo de cultura românească. Noi suntem clasa tinerilor căsătoriți pentru cei din Europa, după cum cei din Europa sunt clasa tinerilor căsătoriți pentru cei ce se uită la ei din România.

Anul 2014 este foarte aproape, când românilor (implicit și creștinilor din România) li se va da dreptul să plece la lucru în Europa. Anticipând valul care va veni atunci, bisericile române din diaspora europeană trebuie să se maturizeze și să-și ia în serios rolul de exemplu pentru cei ce vor veni. Iată care este și rațiunea venirii mele și a altor păstori din Asociația noastră din RBA în Europa. Vrem să pregătit și să avertizăm bisericile din diaspora europeană de extraordinara responsabilitate pe care o au. Doamne, ajută!

Filarmonica din Arad la Viena

În duminica de 12 Iulie, am întâlnit la Viena un grup select de cântăreți. Nici n-am mai putut cânta la cântările comune! Mi-a plăcut să-i ascult pe ei. Făceau parte din ansamblul Filarmonicii din Arad, plus ceva întăriri de la Timoșoara și alte orașe. Aveau un contract pentru câteva săptămâni să cânte într-un amfiteatru natural pe locul unei foste cariere de piatră. Duminica, cei care erau creștini au venit la bisericile din zonă. Eu i-am găsit când au vizitat biserica baptistă din Viena. M-au rugat să afișez fragmente din programul lor de închinare  ca să le poată viziona și cei din familiile lor de acasă. O fac acum și pentru voi:

&nbspCategories: Personale

1 reply

  1. Definitely, what a splendid site and illuminating posts, I will bookmark your website.Best Regards!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: