M7 – Minunea americană de la Bălți

Ca să ajungem la Florești a trebuit să trecem mai întâi prin Bălți, cel de al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova. George ne-a oprit puțin ca să neîntâlnim cu fratele păstor de la Centrul Creștin de acolo și să se asigure că toate lucrurile plănuite pentru M12 sunt așa cum trebuie.

Orașul Bălți face salturi mari spre occident. Am fost la o pizzerie cu care ne-am fi putut întâlni oriunde prin europa, cu mâncare bună și vânzători îmbrăcați în uniforme imaculate. Un canar viu dintr-o colivie asigura banda sonoră, spre deliciul consumatorilor. Difuzoarele lăsau să curgă melodii italiene din vremea tinereții noastre; șlagăre nemuritoare. Amm mâncat patru pesoane un meniu complet și am plătit doar cu ceva peste $25. Moldova este încă ieftină. Pentru că am consumat de 300 de lei moldovenești, ospăărița ne-a oferit o cartelă pentru un procent de ieftinire la vizita următoare. Hotărâm toți că este bine să-l ia George. Doar el va mai călca prin … Bălți.

George Ne spune că anul trecut, cineva așezase în centrul urbei un panou uriaș, cu chipul frumos al unei moldovence tinere și scrisese doar atât: “Tu nu ești o marfă!“ Aluzie la comerțul cu ființe umane duse să se prostitueze prin Europa. Într-una din bisericile pe care le-am vizitat în Bălți ne-am întâlnit cu o foaret sfioasă și delicată tânără recuperată din această profesie care o ținuse roabă “în străinătate“.

Alexandru Chiliuță, 27 de ani, soferul nostru binevoitor, ne povestește că Sam Friend, și el un vizitator misionar pe aici, a folosit o ilustrație cu o turmă de oi și o capră. Cineva dresase capra să conducă turma de oi ascultătoare și netoate spre ușa abatorului. Și oile mergeau … Sam Friend le spusese că așa este și în Biserică …

Prin mijlocul Moldovei trece singurul drum lipsit de gropi. Este făcut din beton și se numește “tonca“, după zgomotul pe care-l fac mașinile care trec pe el, un fel de tronca-tronca. L-au făcut rușii ca să poată ajunge repede pe el în orice zonă, la vreme de … nevoie.

Spre Florești, drumurile au fost grele și anevoioase. La fel și drumul spre inimile oamenilor de acolo. Malurile șoselelor sunt ca țărmurile unui lac aproape secat. N-a mai plouat de mult și câmpul uscat geme. Biserica pentecostală fi Florești este așezată în centrul urbei, lângă primărie și consiliul comunal. Relațiile cu autoritățile sunt bune. Clădirea este pe trei niveluri. La parter sunt săli pentru bucătărie, sală de mese, baie, ședințe, etc. La primul etaj este sala de adunare, cu o cameră pentru mama și copilul. Au tot ce le trebuie: stație de amplificare, proiector, aer condiționat și … tobe. La etajul trei se află mai multe ateliere de croitorie, tamplarie, informatica, muzica, et . Misiunile din strainatate alimentează Proiecte Sociale oferite copiilor și tinerilor din oraș. Peste trei sute de bătrâni primesc lunar pachete alimentare și câte ceva pe lângă alimente. Din pricina aceasta, biserica este bine văzută și nu există tensiuni cu autoritățile.

De la 4 la 8 au venit conducători de biserici pentecostale si baptiste din zonă. La început mi-a fost tare greu să ajung la inimile lor. Mă priveau mai mult cu curiozitate și asta mă făcea să alunec doar pe surafața ființelor lor. Poate ca si caldura sufocantă m-a secatuit. M-am rugat intens in prima pauza. Ei au băut cafea, apă și au servit dulciuri.

This slideshow requires JavaScript.

Dintr-o dată, afară a inceput o vijelie de vară. Mult asteptata ploaie a început să cadă șuvoaie, însotită cu surle și fanfarele tunetelor și trăznetelor. Sub norii negri, fulgerele făceau adevărate jocuri de lumini. Rugaciunile tăranilor fuseseră ascultate. Porumbul avea acum o șansă să lege ceva demn de luat în seamă. Soreanca -floarea soarelui – avea acum șansa să se înalțe puțin mai sus către astrul de pe cer.

Ploaia a topit parcă și dificultatea mea de a ajunge la inimile lor. O adiere blândă venise și “din altă parte“, legănându-ne inimile și pregătindu-le pentru rodirea duhovnicească.

Seara, după ploaie și seminarii, am luat-o pe Daniela la plimbare. Nu mult, doar suficient ca să ne liniștim pentru somnul d enoapte. Cum am dat-o la dreapta spre centru, ne-a întâmpinat fostul panou de onoare orașenesc, acum actualizat și tradus din limba rusă în limba moldovenească. Am zâmbit fără să vreau căci deasupra tuturor panourilor era scris cu litere de o șchioapă: “Trecut, actualitate și viitor“. Lipsea, bineînțeles “prezentul“.

Până să ajungem la Florești, George a făcut un ocol pe la Taul și Dondușeni ca să vedem rezultatele misiunii de anul trecut. Am făcut astfel cunoștință cu primarul model, un om din popor și pentru popor, pe care l-am găsit, se putea oare și altfel? în mijlocul satului trebăluind împreună cu electricienii la un stâlp de lumină pe care se încurcaseră firele din cauza furtunii de peste noapte. Ne-am dus să vedem centrul creștin și oamenii lăsați ca sămânță pentru creșterea bisericii celei noi.

Statuia lui Lenin din Dondușeni a fost decapitată, demolată, reconstruită și iar dată jos:

În locul ei, propunem ridicarea unei alte statui, George Puraci, om foarte iubit prin aceste locuri:

Am avut o întâlnire foarte bună cu cei de acolo. Ne-au primit dornici să stea de vorbă mai ales depre cea mai arzătoare problemă de la ordinea zilei: “supraviețuira familiei creștine în condițiile plecării la muncă pe la Moscova sau prin Europa“. Vai, ce ușor este să dai sfaturi! Ce greu este însă să le primești și să vrei să sacrifici binele material în favoarea valorilor biblice. Ca să îi conving că înțeleg puțin situația lor, le-am povestit ispăita conducătorilor de mașini de cursă lungă din America.

La Bălți ne aștepta o minune … americană. O echipă venită din Wisconsin lucra de zor la finisarea camerelor de la etajul trei al clădirii Centrului Creștin pentru cămunul orfanilor. Daniela s-a dus repede printre ei. Așa cum ne așteptaserăm, doamne care nu puseseră în viața lor mâna pe așa ceva, chituiau acum de zor alături de bărbații lor, constructori cu experiență (după mulțimea sculelor americane aduse de ei și întinse spre uimirea localnicilor pe mesele de lucru).

Verba volant, …

Predicile mele se vor pierde în vânt, dar lucrarea acestor oameni va rămâne. Doamen, fă ca răsplata lor să fie în prețul sufletelor scăpate de la pierzare și crescute pentru tine în camerele acestea.



Categories: Personale

1 reply

  1. Pace frate Daniel!
    Sunteti in Republica Moldova la moment? Daca da, atunci cat de bine ar fi sa anuntati venirea dstra cumva mai dinainte. As fi dorit sa am ocazia de a va asculta!
    Fiti binecuvantati!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: