Spiritual sau social ?

Sărbătoarea „Christmas“ trezește iar dezbateri cu privire la plasarea simbolurilor creștine în spațiile publice. Bătălia aceasta va continua și nu cred că noi vom avea ultimul cuvânt.

Mult mai important pentru mine este răspunsul pe care-l dăm fiecare dintre noi la întrebarea: Ce caracter are evenimentul pe care-l sărbătorim?

Pentru majoritatea dintre noi, mai mult sau mai puțin creștini, mai mult sau mai puțin evanghelici, majoritatea preocupărilor din aceste zile sunt legate de cumpărături, murături și mese îmbelșugate.

Trebuie să ne oprim puțin și să ne întrebăm care este caracterul predominant al sărbătoririi: cel spiritual sau cel social?

Dacă ceea ce anticipăm cu emoție este doar întâlnirea cu cei dragi, mesele îmbelșugate, cadourile spectaculoase, călătoriile exotice și concediile de odihnă, sărbătoarea noastră este socială, nu spirituală.

Chiar și atunci când anticiparea noastră este subjugată repetițiilor extenuante, emoțiilor din timpul concertelor, preocupării cu confortul musafirilor și decorării speciale ale sălilor de adunări creștine, sărbătoarea ne este tot socială, nu spirituală.

Câte din aceste preocupări le facem cu gândul la Cel sărbătorit? Cât de mult ne ocupă El inima și emoțiile?

Cât despre mine, mai bine cu Christos într-o iesle umilă, decât fără El în biserici frumos decorate, pline de mese îmbelșugate și de musafiri de tot felul, mai bine în noaptea rece ascultând cântecul îngerilor, decât în căldura și confortul sălilor de concert, mai bine cu ochii la steaua de pe cer, decât la „stelele“ artistice care „se dau în spectacol“ cu această ocazie.

Mai toate „tradițiile“ noastre se decantează în evenimente sociale. Se cere din partea noastră o ridicare deasupra acestor tradiții, o tânjire după o atingere proaspătă a Spiritului, o aplecare smerită spre uitarea de sine ca să ne putem concentra cât mai mult posibil din atenția noastră spre … El, Sărbătoritul acestor zile.

Dacă vreți, această dilemă este problema eternă a mireselor care nu știu dacă așteaptă ziua nunții pentru extravaganța evenimentului și pentru bucuria îmbrăcării rochiei de mireasă sau pentru întâlnirea și unirea cu mirele.

Întrebarea rămâne deschisă …

P.S. – Singura emoție pozitivă pe care o trăiesc în aceste zile când mai toate orașele se împodobesc sărbătorește este anticiparea epocii în care tot pământul va fi plin de slava Domnului Isus și toți oamenii vor umbla în lumina Lui. Adă, Doamne, vremea aceea!Categories: Maxime si cugetari

Tags:

6 replies

 1. Daca Hristos a lasat doar o singura sarbatoare , cea a comemararii mortii sale , de ce noi oamenii am instituit atatea sarbatori?! Cine adauga la in plus sau in minus la cuvantul lui d-zeu-sfanta scriptura?!….

 2. Trebuie să tindem spre ideal. În fiecare an trebuie să fim atenți la ce suntem atenți și să facem corecțiile necesare. Biblia nu este împotriva sărbătorilor, când avem motive de bucurie adevărată (vezi cazul din cartea Estera).

 3. Ideal este sa fie amandoua : social si spiritual simultan . In relitate nu prea facem loc(poate si timp) ca sa incapa pe de-antregul fiecare asa ca asistam de fapt la procentualizare.Sau inimi impartite?Parca suna cam… Dar ma gandesc ca totusi mainile pot lucra si inima poate canta si vor putea astfel impleti bucuria cerului cu cea a pamantului ,socialul cu spiritualul punand un cuminte bunsimt impreuna cu un suflet inseninat de cer !

 4. Adevar sau traditie

 5. Christmas time was approaching
  Snow was starting to fall
  Shoppers choosing their presents
  People filling the mall

  Children waiting for Santa
  With excitement and glee
  A little boy tugged my sweater
  Looked up and asked me

  Where’s the line to see Jesus?
  Is He here at the store?
  If Christmas time is His birthday
  Why don’t we see Him more?

  As I stood in amazement
  At this message profound
  I looked down to thank him
  He was no where around

  The little boy at the mall
  Might as well have had wings
  As the tears filled my eyes
  Thought I heard him sing

  Where’s the line to see Jesus?
  Is He here at the store?
  If Christmas time is His birthday
  Why don’t we see Him more?

  Where’s the line to see Jesus?
  He was born for me
  Santa Claus brought me presents
  But Christ gave His life for me

  In the blink of an eye
  At the sound of His trump
  We’ll all stand in line at His throne
  Every knee shall bow down
  Every tongue will confess
  That Jesus Christ is Lord

  (Repeat Chorus)

  Where’s the line?
  Where’s the line?
  Where’s the line for the Lord?

Trackbacks

 1. Trecute, dar nu uitate – articole de Întruparea Domnului | B a r z i l a i - e n - D a n (Un Barzilai izvorât din Dan)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: