Mister Goe

Să fi avut doar vreo nouă-zece anișori … Se pare însă că obrăznicia și orgoliul privilegiilor vine împachetat și în ambalaje foarte mici. Tocmai pășisem în avionul care trebuia să mă ducă de la Austin la Houston, Texas, în numai treizeci de minute.

Puștiul era împreună cu mama lui și cu încă doi frățiori mai mici. Acum era îmbufnat și refuza încăpățânat să se așeze pe unul din scaunele din primul rând de la clasa I-a.

“Clasa I-a înseamnă „personal TV“ la fiecare scaun și eu nu văd nici un „personal TV“ aici. Mi-ai promis că voi avea „personal TV“ !”

Era rotofei, cu o claie de păr blond sub care ochii ardeau amenințând parcă să dea foc paielor de deasupra, iar gura-i era răsturnata disprețuitor, ca o troacă de porci dată peste cap. Mărturisesc că mi-a fost greu să găsesc un bob de simpatie pentru istericalele lui de copil alintat peste măsură și obișnuit cu prea plinul bogățiilor venite pe de-a gata. La vârsta lui, eu mă mai jucam încă cu cercul prin băltoacele rămase dupa ploaie, în periferia Bucureștiului. La vârsta lui, sute de mii de copii ai lumii …. nici nu visează să se urce vreodată într-un avion, mulțumindu-se doar să-l privească, printre genele strânse ochean, cum alunecă printre minunățiile norilor de pe cer.

Mama “boierașului”, care părea împreună cu puiul ei o reîncarnare tradusă în engleză a „domnului Goe“ din opera lui Caragiale, privea neputincioasă și resemnată … Eu m-am hotărât dintr-un reflex să nu mă … descalț în drumul acela.

După ce mi-am ocupat locul meu din coada avionului și după ce mi s-a mai potolit iritarea, m-am întrebat: Oare de câte ori sunt și eu, de câte ori suntem și noi, răsfățații lui Dumnezeu, la fel de îmbufnați și nemulțumiți ca piticul acesta de la clasa I-a, ascuns sub șura aceea galbenă de păr? Cineva spunea că n-a murit Caragiale, dar, mai corect ar fi să spunem că n-au murit personajele lui trăitoare în fiecare dintre noi …

  Categories: Amintiri

8 replies

 1. Dureros… Multi copii n-au ce manca si sunt parasiti de parinti, altii, la polul opus, nu mai stiu ce sa faca de bine. La scoala, ii terorizeaza\pe profesori, care nu au voie sa le spuna nimic… DOMNUL SA LUCREZE CU PUTERE! E o mare criza de autoritate in societate, Nici parintii ,nici pastorii nu mai sunt ascultati. SA NE RUGAM DOMNULUI, CA PRIN HARUL LUI SA NE DEA INTELEPCIUNE SI O MARE CREDINTA, SA NE TINEM STRANS DE CUVANT! FITI BINECUVANTATI!

 2. Numa nu ziceti ! Ci sa tacem si sa ne rugam !
  “Copiii mici, probleme mici . . copiii mari, probleme mari !

 3. Vai ,la ce generatie ne astepta !!!

 4. Un adevar spus altfel. Multa binecuvintare tuturor!

 5. In opinia mea,copiii care ajung asa n-au nici cea mai mica vina.
  “Mama boierasului…privea neputincioasa si resemnata”…problema tocmai asta e,cand ajungi sa privesti resemnat si neputincios in fata copilului tau inseamna ca esti mai mult decat un faliment ca persoana si ca parinte.
  Vai de parintii pe care ii “comanda” copiii…
  Si sa faca “circ” in public…judecati si dumneavoastra cam cum ar trebui sa se simta o mama.
  Spun “ar trebui” pentru ca majoritatea parintilor ajunsi in situatia aceasta nu se simt in nici un fel ci doar…neputinciosi…

 6. Din nou am fost incantat sa descopar un scriitor talentat !!!
  Domnul sa va dea binecuvantare din plin.
  Cu respect
  M. Mirza

 7. Nu este Interesant ca…asa obraznici cum sunt…Domnul Isus ne indeamna sa ne facem ca ei..daca vrem sa mostenim imparatioa cerurilor?

  Toate cele bune,
  si… sa va dea Dumnezeu tot ceea ce oamenii nu va pot da.

 8. Fabulos 🙂 …şi totuşi câtă gingăşie e în spatele acestei postări despre…copii ?!
  Sărbători binecuvântate vă doresc dvs. şi familiei!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: