Testament pentru slujire de la Petru Popovici

Repostez cu invitația de a asculta predica fratelui Petru Popovici (vezi mai jos).

O vizită a fratelui Petru Popovici este din ce în ce mai mult un eveniment miraculos. La peste 92 de ani, călătoriile afară din Atlanta sunt din ce în ce mai rare.

A venit la Los Angeles cu ocazi nunții lui Andreia Pribac, nepoata dânsului, cu Titus Țiplea, băiatul mai mare al lui Liviu Țiplea, păstorul bisericii înfințate aici de fratele Petru Popovici cu mulți ani în urmă.

Ne-a vizitat și la Bethel, ca pe copiii lui, și ne-a lăsat o predică asemănătoare unui testament de slujire. Ascultându-l, m-a șocat iar deosebirea dintre dânsul și alții „mari“ lideri creștini. Logica lui Petru Popovici este pe dos, inversă, opusă față de strategiile de lucru ale planificatorilor vizionari americani și neamericani. Vi-o redau mai jos printr-o schiță care ar arăta mai bine într-un tabel:

Există o mare deosebire între slujirea unui vizionar și a  unui rob. Vizionarul este stăpân pe sine și pe situație. Robul depinde de stăpânul său și face doar ceea ce i se spune. El n-are luxul „inițiativelor“, ci trebuie doar să asculte.

VIZIONARI:  sunt ai Domnului și Îl slujesc pe Domnul
SLUGI/ROBI: Domnul se slujește de ei

VIZIONARI: fac planuri
SLUGI/ROBI: acceptă planul Stăpânului

VIZIONARI: ambițioși, forțează uși
SLUGI/ROBI: așteaptă ca Domnul să deschidă ușa

VIZIONARI: depun eforturi firești
SLUGI/ROBI: își recunosc neputințele

VIZIONARI: se roagă pentru împlinirea planurilor lor
SLUGI/ROBI: se roagă să se facă voia Lui

VIZIONARI: se slujesc de alții
SLUGI/ROBI: caută să alujească pe câți mai mulți

Deosebirile enumerate de fratele Petru Popovici au continuat în predica/testament pentru slujire. Eu doar atât am apucat să notez atunci.

Fratele Petru Popovici este un far care a influențat viețile unei generații. Toate acestea însă nu le-a făcut pentru că a vrut cu tot dinadinsul, ci doar pentru că așa i-au fost rânduite de Cel care l-a chemat în slujire.

Sunt din ce în cemai convins că evaluarea divină finală a succesului nu se va face pentru cât am realizat, ci doar pentru cât am … ascultat.

george says:

Dietrich Bonhoeffer: “Dumnezeu urăşte visarea vizionară, ea îl face pe visător mândru şi pretenţios. Omul care făureşte un ideal vizionar al comunităţii cere ca acest ideal să fie împlinit de Dumnezeu şi de ceilalţi şi de el însuşi. El intră în comunitatea creştinilor cu cererile sale, îşi fixează propria lege şi îi judecă pe fraţi şi pe Dumnezeu conform ei… El acţionează ca şi când el este creatorul comunităţii creştine, ca şi cum visul său este cel care îi leagă pe oameni laolaltă. Când lucrurile nu merg cum vrea el, spune că totul este un eşec. Când imaginea sa ideală despre viaţă este distrusă, el crede că întrega comunitate se distruge.” (Dietrich Bonhoeffer, Life Together, New York, NY: Harper and Row, 1954).Categories: Amintiri

13 replies

 1. pentru mine fratele Petru Popovici este mesajerul de care s-a folosit Domnul pentru a ajunge la cunoasterea ADEVARULUI,multumesc lui Dumnezeu pentru astfel de oameni minunati.Cu certitudine Dumnezeu ne vrea ascultatori, asemenea unui rob pentru ca altfel suntem lepadati ca imparatul Saul.

 2. @virgilc
  1. Citatul l-am luat din lucrarea fr. Octavian Baban – “Noul Testament şi principiile dinamicii relaţiilor în Biserică”. Fiind un simplu comentariu, nesupus exigentelor academice, am considerat suficienta inserarea lui ca atare. Nici fr. Baban nu indica capitolul sau pagina.
  2. Respectivele precizari v-ar ajuta doar in cazul in care ati avea editia respectiva. In cazul in care reusiti sa faceti rost de carte, va fac una din “recomandarile” preferate ale fr. Wurmbrand, cand spunea un verset: “nu va spun de unde este, cititi toata Biblia si precis il veti gasi …” 🙂
  3. Daca respectivul citat nu era dintr-o sursa sigura, nu-mi permiteam sa-l postez.

 3. @george
  ne poti preciza de unde e citatul, pagina, sau macar capitolul?

 4. Dietrich Bonhoeffer: “Dumnezeu urăşte visarea vizionară, ea îl face pe visător mândru şi pretenţios. Omul care făureşte un ideal vizionar al comunităţii cere ca acest ideal să fie împlinit de Dumnezeu şi de ceilalţi şi de el însuşi. El intră în comunitatea creştinilor cu cererile sale, îşi fixează propria lege şi îi judecă pe fraţi şi pe Dumnezeu conform ei… El acţionează ca şi când el este creatorul comunităţii creştine, ca şi cum visul său este cel care îi leagă pe oameni laolaltă. Când lucrurile nu merg cum vrea el, spune că totul este un eşec. Când imaginea sa ideală despre viaţă este distrusă, el crede că întrega comunitate se distruge.” (Dietrich Bonhoeffer, Life Together, New York, NY: Harper and Row, 1954).

 5. “Sunt din ce în ce mai convins că evaluarea divină finală a succesului nu se va face pentru cât am realizat, ci doar pentru cât am … ascultat.”

  De aceea imi place asa de mult Iosif, omul TACUT si ASCULTATOR:
  – “Cand s-a trezit Iosif din somn, a facut cum ii poruncise ingerul Domnului; si a luat la el pe nevasta sa.” (Mat. 1:24)
  – “Iosif s-a sculat, a luat Pruncul si pe mama Lui, noaptea, si a plecat in Egipt.” (Mat.2:14)
  – “Iosif s-a sculat, a luat Pruncul si pe mama Lui si a venit in tara lui Israel.” (Mat 2:21)

  Cand am auzit cuvantul “testament”, am devenit imediat interesat. Astept si eu sa ne impart(as)iti mostenirea fr. Petru Popovici!

 6. Puteti sa o transcrieti fr Daniel, dar cand auzi aceste adevaruri cu vocea fr Pitt Popovici e altceva.Daca puteti sa o puneti pe blog ne faceti un foarte mare bine! Multumesc ca impartasiti si cu noi ceea ce Domnul va transmite!

 7. Am s-o cer de la băieții de la PA system si am să încerc să o adaug pe blog.
  Eu, de modă veche, mă gândeam să o transcriu …

 8. Multumim pentru vestile frumoase. Am dori sa gasim inregistrarea predicii! se poate descarca de undeva?
  Binecuvintare va dorim!
  Dan P.

 9. “Când o voi asculta din nou înregistrată …” unde se gaseste inregistrarea predicii? se poate descarca de undeva?

 10. EVREI 13:7. Aduceti-va aminte de mai marii vostri, care v-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu; uitati-va cu bagare de seama la SFARSITUL felului lor de vietuire si urmati-le credinta!

  8. Isus Hristos este acelasi ieri si azi si in veci!

 11. Putem avea si noi înregistrarea?

Trackbacks

 1. Petru Popovici – Mesaje | Life Mission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: