Cultura fără cult

„,Cu adevărat, degeaba s’a pus la lucru pana mincinoasă a cărturarilor. Înţelepţii sînt daţi de ruşine, sînt uimiţi, sînt prinşi; căci au nesocotit Cuvîntul Domnului, şi ce înţelepciune au ei?“ – Ieremia 8:8-9.

În Europa secolului nouăsprezece, termenul „cultură“ avea o rezonanță agricolă. Oamenii „culți“ erau cei care își „cultivau“ terenul sufletului, care erau preocupați de progresul propriu prin ceea ce era îndeobște cunoscut că poate îmbunătății natura umană: muzica clasică, literatura bună, dicursurile despre moralitate și activitățile de filantropie și binefacere.  Prin aceasta, termeniul „cult“ a devenit sinonim cu acela de „civilizat“.

Teologul american H. N. Niebur a publicat în 1950 o carte devenită între timp clasică, „Christos și cultura“. Ea ne-a ajutat să conceptualizăm relația în care s-au găsit în trecut creștinismul și cultura (cel puțin în dimensiunea ei „superioară“).

„Diferența dintre natură și cultură, scrie Niebuhr, este diferența dintre un râu și un canal, dintre o așchie de piatră și o săgeată, dintre un geamăt și cuvinte (p.32-39). Cultura este ceea a  făcut omul din natură,  forma prelucrată a naturii, apărută în orașe prin activitățile noastre artistice. Cultura definește țesătura relațiilor interpersonale, organizațiile sociale și structurile de credințe dintr-un anumit loc.

La data scrierii cărții citate, America era o țară mult mai naivă, mai inocentă și mai nedezvoltată ca astăzi. Transformările uriașe impuse de societatea supertehnologizată  și de aglomerările urbane asupra naturii au schimbat drastic semnificațiile termenului „cultură“. Avașanșa reclamelor comerciale și rapiditatea miljoacelor de informare  a bombardat cadrul social cu ceva mult mai copleșitor decât ne dăm seama. Astăzi nu ni se propun spre cumpăarre doar produse, ci un întreg stil de viață, un mod nou de a înțelege lumea în care trăim.  Trebuie să adăugăm la definiția pe care o știam despre cultură și relațiile dintre oamenii care trăiesc înăuntrul unui anumit sistem în care tipicurile le sunt impuse de marile companii comerciale sau de ierarhiile politico administrative care-l conduc.

Televiziunea a avut multe efecte asupra noastră, dar cele mai importante  sunt două:  a explodat limitările noastre spațiale și a devenit locul central în care ne întâlnim cu imaginile comerciale care vor să ne definească modul de viață. Televiziunea ne aduce înaintea ochilor imaginea unor locuri și evenimente care devin astfel parte din experiența noastră personală. Interacțiunea cu acest mozaic de valori și credințe slăbește tăria și importanța unor convingeri personale puternice. Norma impusă este relativismul lipsit de discernământ și pasiune.

Televiziunea nu mai produce opere de valoare care să solicite inteligența și să educe conștiința. Idealul producătorilor este să aducă pe ecran emisiuni care să nu facă pe nimeni să închidă televizorul. Emisiunile sunt plate și neprovocatoare intelectual. Ele nu caută să educe, să formeze, ci doar informează, căutând de cele mai multe ori partea amuzantă a evenimentelor.  Ironia este că cei ce vizionează se cred „cumpărătorii“ programelor, când în realitate, așa cum observa cineva, „ei sunt cei vei vânduți de producători diferitelor companii de reclame. Cu cât o emisiune adună mai mulți telespectatori, cu atât crește și prețul reclamelor strecurate în ele“. Ca să-și ajungă scopurile, televiziunea a abandonat calea universităților și a plecat inconfundabil pe calea circurilor populare. Totul se vinde și este de vânzare, rețeta fiind adeseori cultivarea celor mai animalce și mai josnice instincte.

Căutând un maxim de neutralitate, cultura contemporană L-a exilat pe Dumnezeu în afara vieții publice, decretând creștinismul drept o experiență strict personală, fără implicații în sfera științifică sau socială a cetății.

(Din „Above all Earthly pow’rs“)Categories: Maxime si cugetari

3 replies

 1. Nici computerul , paradoxal, nu ne-a facut bine.Totul a devenit foarte urgent .Cine detine informatia primul a castigat “10 minute” .Si ce facem cu ele?:)
  Intrebarea mea este “ce face biserica sa echilibreze situatia”, cel putin sa o echilibreze.
  Nu predicile pentecostale impotriva tv-ului este solutia.Probabil o alternativa la situatia dezastruoasa .
  Despre cult-cultura , in vremuri comuniste painea alba (mult mai putin sanatoasa decat cea neagra) era supranumita de snobi “PAINE INTELECTUALA”.

 2. Trist si adevarat acest fapt. Cand am inteles mai clar efectele televizorului in cartea Preaching between two worlds – John Stott, am fost mai hotarat sa nu am televizor in casa. De 6 ani casatoriti nu ducem lipsa deloc.

  Cand spunem senin ca nu avem televizor, oamenii surprinsi pe chipurile lor vad ca: ori ne cred slabi de inger ori sfinti. Vorba unui frate nu tare matur despre stirile mai potolite de la Tvr, ce stiri is alea? La ProTv is stiri…

 3. Să ard de sete, tot n-aş bea
  Din apele stricate
  Ce le-ntâlnesc în calea mea
  Prin lumea de păcate.

  Să mor de foame, tot n-ating
  Mîncăruri otrăvite
  Spre care ne-ncetat mă-mping
  Păcate şi ispite.

  Să mor de frig, nu mă-ncălzesc
  La focuri vinovate
  Pe unde slugile pîndesc
  Iubiri îndurerate.

  Să mor în drum, tot n-aş intra
  În casa blestemată
  Ce ar zdrobi şi-ar ruina
  Iubirea mea curată.

  Să umblu gol, tot n-am să-mbrac
  Ce diavolul-mi întinde
  Să zac în şanţ, să mor sărac
  Pe Domnul nu-L voi vinde.

  Mai bine plîng acum un ceas
  Cu Domnu-n părtăşie
  Decît fără Cristos rămas
  Să plîng o veşnicie.

  Să ne ajute Dumnezeu să gândim astfel, precum descriu aceste versuri. Gândurile noastre “să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Cristos” (2Cor.11:3). Să creştem tot mai mult “în cunoştinţă şi în orice pricepere, ca să deosebim lucrurile alese…” (Filipeni 2:9-11) Şi harul Lui ne va lumina şi ne va ajuta, ca să ne ferim de orice rău evitabil.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: