Dupa frontiera

Marti, 30 Decembrie, 2008. Iasi.

Astazi a fost o zi frumoasa si fructuoasa. Timpul petrecut cu tinerii si cu lucratorii s-a dovedit a fi o sarbatoare pentru suflet. Duhul lui Dumnezeu L-a adus pe Domnul Isus in mijlocul nostru si am avut foarte multe de invatat de la El. Este foarte mult potential in Moldova, in ciuda faptului ca multi lideri si lucratori crestini au plecat din motivatii economice la lucru prin alte tari sau au emigrat in America.

I-am ascultat pe liderii actuali povestindu-si viziunea pentru lucrare, obstacolele pe care le intampina si solutiile in care ar dori sa fie ajutati. Multa pasiune, multa dragoste si multa jertfa. Stiind ca Dumnezeu rasplateste astfel de calitati, nu-mi ramane decat sa cred intr-un binevitabil progres datorat interventiei divine starnite de credinta celor de aici.

Filu Ban se dovedeste un lider priceput, cumpatat si un iubitor de oameni. David Misti este un roman ungur cu o inima de aur si este foarte iubit pe aici. Manu Ceausu s-a tot plimbat prin sate si, ca deobicei, lucreaza sub acoperirea tacerii.

Ca sa-i incurajez, le-am pus un film cu rapoartele video prezentate de un moldovean ajuns misionar in Antarctica si in deserul Kalahari din Africa. Le-am privit fetele fascinate si m-au bucurat aplauzele spontane de la sfarsit. A urmat o rugaciune personala tacuta in care fiecare s-a eliberat de scuzele neintemeiate … Daca un romana a reusit, si inca un moldovean de al lor, sa realizeze astfel de lucruri incredibile in cele mai inospitaliere si mai dificile parti ale lumii, atunci este posibil sa reuseasca si ei in … Moldova, adica acasa.

Nu v-am scris pana acum, dar una din partile cele mai importante si mai delicate ale misiunii mele aici a fost sa stau de vorba cu cativa lideri atinsi de greutatea slujbei si gata sa se prabuseasca sub povara.

M-a umilit sacrificiul facut de ei si starea de „la capatul puterilor” in care se gaseau. Cum sa-i sfatuiesc eu, venit din alintatoarea mea America? Ne-am rugat impreuna Domnului si asta a dat sens unei situatii altfel ipocrite si fara valoare. Pastorul local in Ungheni, vine dintr-o familie cu opt copii care traieste intr-un sat unde numai tineretul de la biserica este de peste 80 la numar. Fratii lui s-au dus la munca sin Franta (cred) si acum au o situatie prospera. El a simtit chemarea sa vina in Ungheni si dupa doi ani … n-a avut niciun convertit. L-a viztat tatal lui si i-a zis: „Asta nu-i biserica si asta nu-i lucrare. Vino acasa la lucrarea de acolo.” Gheorghe s-a incapatanat sa mai ramana un timp si lucrarea a „explodat”. Acum la el este centrul misiunii Charity Cup la care vin tinerii nostri din America. Cladirea in care se desfasoara activitatea bisericii are patru etaje, camere de dormit, sala de adunare, bai si sala de mese. Este numai unul din multele exemple pe are vi le-as putea da.

V-as putea spune insa si de cateva cazuri care mi-au produs multa tristete, de pastori „maturi” (mai ales din Romania si America) care in loc sa ajute lucrarea celor din Charity Cup, s-au simtit deranjati de ea, de lideri de biserici care au privit cu neplacere faptul ca tineri baptisti lucreaza cot la cot cu tineri pentecostali sau de ca tineri pentecostali ajuta la plantarea unor biserici baptiste. Am aflat de pastori scrobiti si tepeni care au crezut sub demnitatea lor sa se amestece cu activitatile tinerilor si care n-au catadicsit in niciun fel sa continue lucrara cu copiii din sat inceputa de ei. Mi s-a mai confirmat inca o data ca „mandrie rimeaza cu prostie nu doar in poezie”. Oameni ca acestia sunt mai mult o frana decat o binecuvantare in lucrarea. Ei isi poarte in ei propriul blestem care-i condamna la o inevitabila sterilitate, ca pe Mical, nevasta lui David, care si-a criticat aspru barbatul pentru ca a „dansat” nedemn si si-a dezgolit picioarele in fata femeilor din Israel. Ceea ce nu intelesese ea si nu inteleg nici aceti  „lideri” neurmati de nimeni este ca astfel de „injosiri” in modestie si in entuziasm nu se fac inaintea oamenilor, ci „inaintea Domnului” („Inaintea Domnului care m-a ales … am jucat. Vreau sa ma arat si mai de nimic decat de data asta, si sa ma injosesc in ochii mei; totusi voi fi in cinste la slujnicele de care vorbesti”’ Si Mical, fata lui Saul, n-a avut copii pana in ziua mortii ei. – 2 Samuel 6:21-23)

Mical, la fel ca si corespondentii ei moderni, a fost o femeie care si-a trait moartea cu mult inaintea decesului …

Dupa terminarea seminarelor, cei prezenti s-au impartit in grupe de misiune si vor merge prin satele in care au fost anul trecut sau vor merge in vara viitoare.

Cum nu mai aveau nevoie de mine, eu am trecut Prutul cu Adi Ambrozie, fostul fotbalist acum pastor la Eclesia din Iasi. Va scriu din casa lui. Ce mare diferenta intre aceasta casa si ceea ce am vazut in Moldova de dincolo de Prut … Romanii sunt binecuvantati cu un progres de neimaginat in vremea cand eram eu prin “Pacurari”, cartierul dincolo de care au rasarit acum aceste case foarte cochete si “occidentale.”

Am facut baie !!! Pana acum n-am facut din cauza fricii de raceala. Prietenia si ospitalitatea celor din familia Ambrozie este coplesitoare. Nu-i de mirare ca este o familie cu asa multi prieteni si cu rezultate frumoase in lucrarea bisericilor.

L-am sunat pe prietenul meu, Danut Manstireanu si l-am gasit bunic de garda la nepoti.

L-am sunat pe Ionut Handaric in Piatra Neamt si vine maine sa ma ia acolo pentru cateva zile.

L-am sunat pe Sami Havrisciuc de la Christian Aid din Patrauti de langa Suveava si a vrut bucuros sa vina cum sa ma de la Piatra Neamt sa stau si pe la ei. Vreau sa mai vad odata colonia americanilor menoniti cu care am lucrat atatia ani.

Ma straduiesc sa le fac fiecaruia o bucurie fara sa le fiu la vreunul povara. De acasă, din Los Angeles, socoteala a fost foarte simplăș trei zile de conferințe în Ungheni, urmate de un timp pierdut prin România, să-mi vizitez prietenii. N-a fost să fie așa. Dar să nu anticipez … diferența neluată în calculul inițial a fost că toți prietenii mei își trăiau sărbătorile de iarnă … în biserici.

De maine, s-au anuntat caderi abundente de zapada in toata tara. Eu mi-am lasat sacul de dormit facut cadou la Ungheni si un rand de haine groase. Sper sa nu le regret.

Sunt invitat la tot felul de adunari prilejuite de sarbatori. Nu ma simt nici preagtit si nici chemat sa predic. As vrea sa vizitez si sa iau pulsul lucrarii de aicii. Vom vedea care din aceste alternative vor fi mai posibile.

Am uitata sa va spum, trecerea din Moldova in Romania este cum era alta data trecerea din Romania in Ungaria. Esteun salt de civilizatie si bunastare. Romania a devenit, nu neaparat pe drept cuvant … America Moldovei. Multi cauta sa-si ia cetatenia romana. Eu, deocamdata, nu le impartasesc entuziasmul. Pentru multi moldoveni insa aceasta este o poarta catre Europa.Categories: Amintiri

10 replies

 1. Cred ca duritatea mesajului fr. Andrei nu-i pe masura numelui ce-l poarta, si la propriu,si la figurat. Impreuna cu fr. Daniel am fost ofensat si eu. Daca nu ti sa dat harul sa fii pastor in SUA, iti spun eu ca te-ai grabit cu concluziile.

 2. ca un participant al misiunii (de ceva ani) va dau un sfat, decat sa il intepati pe fratele Daniel sau unii pe altii ce-ar fi daca ati veni si voi cu noi, sa faceti ceva acolo?
  sau macar rugati-va sa ne dea Domnul sanatate si putere sa mergem din nou si sa slujim acolo.
  multumesc Domnului pentru ca fratele Daniel a fost acolo cu noi, multumesc Domnului pentru fiecare din pastorii care ne dau binecuvantarea sa mergem acolo si stiu ca acasa se roaga pentru noi.
  sunt din Romania, iubesc Romania insa asta nu ma impiedica sa iubesc oamenii din Moldova si sa merg sa slujesc acolo
  … poate ca nu e mult ceea ce fac, nu schimb lumea cat stau in short mission insa … m-am schimbat eu si inca cativa pe langa mine si asta e mare lucru.
  deci … va astept sa va inscrieti dragilor la misiunea de vara … unde e de lucru 😉

 3. Frate Valeriu
  Ati fi ultimul la care m-am gandit cand am scris ce am scris. Experientele mele, de data aceasta, sunt mai multe cu fratii pentecostali.
  Cea mai mare “neplacere” a unor lideri de denominatii si biserici s-a manifestat aici in America. Numai ei stiu de cate ori au fost luati la rost. Daca “neplacerea” ar fi fost cu dumneavoastra, m-ar mai fi dus Filu Ban si David Misty la biserica unde lucrati dumneavoastra?

  Dupa cate stiu eu, in Moldova, cand am fost in 1989 cu Petrica, baptistii si pentecostalii erau chiar impreuna si acum nu i-am vazut porniti unii impotriva altora.

  Daca si in America si in Romania ar exista buna colaborare dintre baptisti si pentecostali ar fi excelent!

  Am scris in fuga mea prin situatii in care s-au reflectat si experiente din America deci. Regret orice confuzie cauzata de acest neajuns al jurnalului meu, facut pe apucate.

  M-am simtit foarte bine cu dumneavoastra si nu lasati aceasta confuzie sa umbreasca lucrarea noastra impreuna.

  Daniel Branzai

 4. Vad ca, comentariile la acest articol sunt mai piperate. Parca n-as vrea sa adaog la acest spirit, dar as avea cateva remarci. Deoarece m-ati vizat si pe mine cand ati mentionat despre liderii de denominatii, ma simt nevoit sa dau o replica. Ati adus acuzari destul de grave fara ca sa ascultati si cealalta parte, ceea ce nu este nici etic si nici corect. Nu este vorba de plantarea unei biserici, ci de un proiect cu copiii lansat intr-n sat unde exista biserica baptista de mai multi ani. Tot ce-am incercat sa fac este sa gasim o solutie amiabila pentru conflictul care a aparut. Am incercat sa iau legatura si cu fratele pastor din Ungheni, dar dumnealui la momentul respectiv era plecat in state. Am avut o discutie foarte buna cu fratii din conducerea Uniunii Penticostale. O spun cu modestie, dar cred ca sunt unul din liderii baptisti care a avut si are cea mai mare deschidere pentru a lucra impreuna cu fratii penticostali, ultima dovada fiind Ziua Nationala de Rugaciune de pe 07 decembrie din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau. De aceea, resping acuzatiile, care le-ati adus si cred ca atunci cand sunteti in misiune e mai bine sa va abtineti de la afirmatii care cu voie sau fara voie va atrag in conflictele si politica interbisericeasca. In rest, Domnul sa va rasplateasca pentru lucrarea frumoasa pe care ati facut-o si mai veniti pe la noi.

 5. Faptul ca satan si-a gasit slujitorul sa te intepe e inca o dovada in plus ca lucrarea pe care ai facut-o acolo e de la Dumnezeu si nu de la tine ! Cei care ne rugam zilnic pt tine ne bucuram de binecuvantarile Domnului daruite tie acolo . Sanatate tie si fratilor !

  ( Andrei e din categoria sfantocilor care mananca numai campot si nu accepta pe altii care mananca ,, salam fara soia ” sa lucreze pe ogorul Domnului . Bine ar fi sa fie numai el asa ! )

 6. Draga Daniel,
  Citesc cu mare placere ceea ce scrii, şi sunt bucuros ca nu ai pierdut spiritul aventuri cu Cristos.

  Andrei,
  Eu sunt unul care după mulţi ani în America şi Canada m-am reîntors în ţară şi sunt aici de peste 10 ani. Să ştii că nu ai dreptate. Este mult mai uşor să vezi lucrurile şi să dai sfaturi cânt te uiţi din afară şi când nu eşti afectat de atâtea probleme specifice româneşti; răutatea, invidia, bârfa, văicăreala, etc. Din păcate noi cei de aici (RO şi MD) ne uităm cu un aer de superioritate la cei din America, pentru că zicem noi, doar noi ne cunoaştem problemele şi putem găsi soluţii spre rezolvarea lor. Tot noi „cunoaştem America şi Americanii”! Cum nu se poate mai greşit. Eu respect omul nu naţionalitatea, respect caracterul omului nu educaţia/diplomele, respect ceea ce a făcut un om de-a lungul vieţii şi nu după nişte zvâgniri de „eroisme”. Răbdarea, înţelepciunea şi multă pace lăuntrică valorează mai mult decât toate bogăţiile din lume. Respectele mele.

  Daniel,
  Continuă ceea ce ai început. Uni dintre noi am vrea să fim cu tine şi prin Ungheni, Chişinău, etc. dar nu putem fizic. Suntem alături de tine şi de cei de acolo în rugăciune.

  La Mulţi Ani Fericiţi cu Domnul! …. Fraţii rromi te aşteaptă…

 7. Draga Andrei

  Bineinteles ca te las in plata Domnului si sper ca ea sa fie pe masura harului Sau, nu pe cea a obrazniciei tale.

  Ma cunosti putin si este scuzata neintelegerea ta fata de situatia mea in America si vizita mea in Moldova. Nu sunt misionar, ci pastor si am fost invitat sa stau de vorba cu plantatorii de biserici deintr-o anumita regiune. Nadajduiesc ca am reusit sa le arat dragostea mea si sa-i incurajez in eforturile si sacrificiile lor.

  Fi sigur ca la tine (oriunde ai fi tu) n-am sa vin daca n-am sa fiu invitat. Asa cum te-as ruga sa faci si tu cu comentariile tale pe blogul meu de acum inainte.

 8. PACE FR.DANIEL, SUNTEM LA CUMPANA ANILOR VREAU SA ITI DORESC UN TIMP BUN ACUM IN ROMANIA SI NU TE MIRA DE BATJOCURI SI EU AM PATIT MI-A ZIS CA NU AVEM NEVOIE DE SFATURILE VOASTRE CI AVEM NEVOIE DE DOLLARI VOSTRI ITI DORESC SANATATE SI SA TE INTORCI CU BINE ACASA

 9. Frate Dan,
  Cand esti “misionar” in America este usor sa faci un short term mission trip to Moldova nu? E usor sa dai sfaturi si sa fii mare misionar pentru o saptamana sau cateva zile. Dar oare canti dintre voi, marii misionari Americani ati fi gata sa lasati comfortul SUA si sa va mutati in Moldova, sau chiar Romania? Cati dintre voi simtiti chemarea Domnului pentru o astfel de lucrare? De dincolo de balta stii cum sa le faci pe toate, ca doar aveti manuale destule la Lifeway, care sa va invete ce sa spuneti si cand sa spuneti. Dar aici nu toate functioneaza ca acolo. Asa ca poate ar fi mai bine sa va abtineti. Daca ati ales comfortul si bunastarea AMericii macar aveti demnitatea sa stati acolo si sa taceti sa nu faceti pe marii misionari. Lasati-ne in plata Domnului.

 10. Cel mai tare lucru e ca lucratorii crestini se unesc nu atat pe baza denominationala ci pe baza de viziune. E frumos sa vezi penticostali, baptisti, etc ajutandu-se unii pe altii inaintand astfel lucrarea imparatiei. Felicitari tuturor care nu au un spirit sectant!
  Multumesc si tie pt stiri, etc. Foarte fumos. Am fost si eu in Moldova in 2007 si cred ca doar in Bise baptiste am slujit si intre baptisti desi eu sunt ….full gospel :). N-am avut nici o retinere, nu mi s-a impus nimic, doar mana libera.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: