Jurnal de Moldova

Astazi, 26 Decembrie, plec din Los Angeles intr-o vizita misionara la Chisinau, dincolo de Prutul care separa cele doua Moldove romanesti.

Sunt invitatul grupului de tineri misionari romano-americani care luceraza in satele moldave de cativa ani. Ei sunt mugurii rasariti pe ramurile bisericilor evanghelice romane din SUA si ajunsi astazi la o coacere care dovedeste maturizarea generatiei 1 1/2 (a celor veniti de copii aici). Geneartia 1  (cei veniti maturi in SUA) se mai straduiasc inca sa “inteleaga” mecanismele societatii americane. Tinerii acestia ne-au depasit demult si “folosesc” astazi aceste mecanisme pentru a infaptui dorinte care, pentru noi, parintii lor, vor ramane irealizabile “vise”. In timp ce noi planuim steril pe la Conventii si Congrese, ei, tinerii s-au apucat de lucru si ne invita acum sa le dam o mana de ajutor la “finisaje”.

Trecand cu o usurinta de invidiat peste limitele autoimpuse ale confesiunilor crestine, acesti tineri merg in fiecare vara sa planteze biserici noi in satele vechi ale Moldovei, imprimavarand pentru Imparatia lui Dumnezeu o societate scoasa nauca din hibernarea produsa de iarna comunismului.

Pentru cateva zile (26-31), este pregatita o conferinta pentru liderii crestini localnici. Le duc seminarul lui Rick Warren: “Purpose Driven Church”. Providenta a facut ca Rick sa fie acum in prim planul unor controverse nascute pentru ca a fost invitat de noul presedinte al Americii, Barac Obama, sa rosteasca rugaciunea de la Inaugurare. Sper ca aceasta potrivire providentiala sa-i faca pe cei cu care ma voi intalni sa fie si mai atenti la ceea ce vor vedea si auzi. Pentru ca vocea mea este suprapusa peste vocea lui Rick Warren, voi cauta sa le raspund intrebarilor ridicate de vizionarea seminarelor. Daca ma incurc, am sa cer lamuriri de la Rick Warren cand ma voi intoarce.

In masura in care voi avea acces la Internet am sa incerc sa va tin la curent cu acest jurnal de calatorie. Deocamdata, urati-mi “drum bun” si … rugati-va pentru aceasta misiune.Categories: Amintiri

10 replies

 1. Draga Doru
  Vorba lui Rodica: “Toti avem nevoie de purpose”!
  Cel mai rau este sa iei o idee buna si sa o aplici prost. Cred ca ai ghicit, epitetul ultim nu este pentru idee.

  Un astfel de seminar nu transplanteaza o strategie americana intr-o alta cultura, ci limpezeste activitatea unei biserici oriunde s-ar afla ea. Principiile sunt aceleasi, formele se adapteaza la situatiile de pe teren.
  N-am de gand sa dau sfaturi. Am de gand sa improspatez niste principii biblice mereu valabile si mereu binecuvantate.

  Roaga-te pentru mine sa nu fac aplicatii … gresite.

 2. Va multumim pentru vizita pe care ne-ati facut-o azi la Biserica “Isus Salvatorul” si in mod special pentru cuvintele inspirate si inspirative pe care le-ati vorbit cu privire la Zaharia.
  Domnul Isus Cristos sa se descopere in dvs. si la seminarul pe care il aveti de tinut la Ungheni, asa dupa cum a facut-o si la noi in Chisinau – si facem dupa indemnul dvs.: ne rugam pentru aceasta misiune.

 3. Îţi ascultăm îndemnul şi-ţi dorim „drum bun” şi ne rugăm pentru tine. Succes!

 4. Domnul sa va binecuvanteze la plecare si la venire… si in timpul …calatoriei

 5. Domnul sa te insoteasca frate Daniel si ma bucur de cuvintele bune spuse despre generatia 1 1/2. Dumnezeu nu sta ca noi sa inteleaga lucrurile; El ridica oameni noi. El sa fie slavit si sa te foloseasca si pe tine si pe tineri (care nu-s chiar atit de tineri cum s-ar parea).
  O intrebare: crezi ca organizarea de tip “purouse dirven church’ se potriveste in Moldova? Si mai ales la biserici noi constituite? Personal, am indoieli.
  Exportul acesta de modele mi se pare cam riscant.
  Dumnezeu sa-ti dea lumina sa-l ‘adaptezi” la conditiile de pe teren.

 6. Domnul sa va calauzeasca in aceasta lucrare !
  si multe felicitari pentru remarca cu tineretul…!!! AMIN.

 7. Eu sunt ingrijorat ca n-o sa gasesti pe nimeni sa te traduca din romana in limba lor oficiala ,,moldoveneasca ” : )

  Harul sa-ti fie inmultit ! Vin si eu cu tine ! ( cu rugaciunile )

 8. Drum Bun si succes in Moldova Sa sti ca ne rugam pentru tine Pahomi

 9. Ajută-ne, O Doamne sfânt şi mare,
  Să fim plugari semănători mereu,
  Să tragem brazda pentru-nsămânţare,
  Să nu dăm înapoi când e prea greu.

  Cu cât acum e mai pietroasă glia
  Şi-ntreg hotarul mai înţelenit,
  Fă-ne cu-atât mai mare bucuria
  Şi visul spicelor mai aurit.

  Prin intermediul acestor versuri va spun si eu sa duceti la bun sfirsit “finisajul” acestei lucrari cu ajutorul Domnului

 10. Mult “purpose” peste tot. Eu l-am tradus dupa putinta mea pe ala de Craciun “The purpose of Christmas” de Rick Warren pentru cititorii de pe blogul meu. Usor de digerat si cu idei care merg la tinta…

  Mult spor la treaba…We all need a “purpose”…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: