Ce este un “barbat adevarat”?

Cati dintre voi ati reveni pe acest blog ca sa cititi celelalte capitole ale acestei lucrari? Astept raspunsul vostru la “Comment”. Iata primul ei capitol:

Identitatea masculina a fost sursa tuturor relelor din istoia mai recenta sau mai indepartata. Lumea de acum este o creatie masculina. Acesta este motivul pentru care ea este intr-o continua criza. Singura sansa pentru echilibrarea tendintelor razboinice si destructive din lume ar fi, dupa parerea psihologilor, “imblanzirea” barbatilor.

Freud a rasturnat piramida instinctelor masculine asezand-o pe varful pornirilor sexuale. Un critic al concluziilor lui a spus “Freud, este de parere ca barbatul are doua capete si necazurile apar atunci cand capul de jos are tendinta de a dirija capul de pe umeri.”

Karl Gustave Young a spus si el ca babarbatul trebuie sa ia legatura mai plenar cu partea lui “feminina”. Convins de adevarul creatiei din Biblie, }oung a emis parerea ca prin “luarea femeii” din coasta lui Adam, barbatul si-a pierdut echilibrul launtric initial.
Usurinta cu care sunt promovate astazi femeile in pozitii de conducere rezervate pana mai ieri doar barbatilor este o dovada ca in multe cabinete ale lumii, parerile lui Freud si }oung au fost luate foarte in serios. Pretutindeni au aparut dintr-o data femei presedinte, femei ministri, femei prim-ministri, femei delegate la Organizatia Natiunilor Unite, femei in palatele si parlamentele lumii, femei pana si in altarele si la amvoanele bisericilor.

Eu cred ca problema barbatilor nu este dezechilibrul atribuit instinctelor sexuale, ci debusolarea celor care si-au pierdut sau nu si-au gasit niciodata sensul si semnificatia adevarata a vietii. “Feminizarea” barbatilor nu va duce la solutionarea problemelor lumii, ci doar la accentuarea lor.

Oare care este barbatul ideal? Cum ar trebui sa arate barbatii care-si implinesc destinul hotarat prin creatia divina?

Daniel Levinson a scris o carte excelenta despre schimbarile care au loc in personalitatea masculina de-a lungul vietii. Titlul cartii este si el sugestiv si foarte … conform cu realitatea: “Anotimpurile din viata unui barbat” (The Seasons of a Manis Life, 1978). Levinson analizeaza viata a patruzeci de barbati si ajunge la concluzia ca “masculinitatea are manifestari diferite la varste deosebite din viata. Exista niste simptome predictibile ale procesului care marcheaza evolutia unui barbat de-a lungul vietii sale”. Nicolae Moldoveanu a scris si el un cantec frumos ca o meditatie despre schimbarile petrecute in viata: “Mi se pearea ca vremea trece/ Mi se parea, dar … eu treceam!”

Fiintele vii nu sunt statice, ci  dinamice, urmand traiectoria unor schimbari prestabilite de Creatorul lor. Este semnificativ sa observam ca Biblia foloseste sase termeni pentru a identifica personalitatea barbatului (sase este cifra omului in numerologie!). Aceste cuvinte sunt fiecare pline de semnificatie. Iata-le: Adam (om), Zakar (mascul), Ghibor (razboinic), Enosh (suferind), Is (barbat), Zaken (intelept).

Viata unui barbat este o calatorie in care el se schimba odata cu peisajul prin care trece. Acest concept ii ia prin surprindere pe unii. Ei se asteapta naiv ca meseria, casatoria si credinta sa insemne acelasi lucru pe toata durata vietii. Cand lucrurile se schimba, ei intra in panica, crezand ca s-a intamplat ceva foarte rau, in loc sa-si dea seama ca au trecut dincolo de pragul unei varste in care, odata cu realitatea din jur se schimba si cea dinauntru. Cine calatoreste se obisnuieste sa se desparta mereu de prieteni din trecut si este gata sa-si faca altii noi. Pentru cel aflat “pe drum” este normal sa existe urcari si coborari, ocolisuri, sprinturi si stationari, schimbarea mijloacelor de transport si dese schimbari ale vremii. La fel este si cu barbatul care trece prin viata. Fiecare etapa noua il solicita altfel si la fiecare schimbare are nevoie de un anumit timp de acomodare. Crizele acestei adaptari sunt compuse din etape distincte: desprinderea de trecut, initierea intr-o realitate noua, tranzitia spre aceasta realitate si o caracteristica stare temporara de confuzie. Trecerea prin aceste etape este strict necesara si trebuie acceptata deliberat daca nu vrem sa ne “blocam” incapatanati la un anumit nivel de crestere. De exemplu, tanarul care se casatoreste stie in mod intuitiv ca viata lui de dupa casatorie nu va mai fi la fel ca cea dinaintea ei. El se asteapta la anumite schimbari si este bucuros sa le faca. Va trebui sa-si “lase” parintii, sa renunte la mare parte din timpul petrecut cu prietenii si chiar daca aceste schimbari vor fi dezechilibrante pentru o vreme, el le accepta si chiar le anticipeaza. Nu la fel este insa cu tanarul adult care-si pierde dintr-o data serviciul si ramane “pe drumuri”. O asemenea schimbare este traumatica si trecrea prin etapele ei se va face mai anevoie, iar acomodarea va fi mai dureroasa.

Identificare diferitelor stagii prin cuvinte diferite din limba ebraica este foarte clara, dar se pierde uneori in traducere. Iata de exemplu textul un text din cartea Proverbe:

“Slava tinerilor este taria, dar podoaba batranilor sunt perii albi” (Proverbe 20:29).

Ce se asteapta de la un barbat este direct legat de etapa de viata pe care o strabate. Termenul “tinerii” din text este in original “Ghibor”, echivalentul etapei razboinice din viata, iar termenul folosit pentru “batrani” este “zaken”, echivalentul maturitatii pline de intelepciune. Nu ne asteptam sa gasim “tarie” la cei varstnici, dar la fel de neobisnuit ar fi sa descoperi “intelepciunea” la cei tineri! Fiecare calitate este “normala “ la varsta care o justifica. Chiar si “credinta” are semnificatii si manifestari diferite la diferitele varste prin care trec barbatii.

Ipostazele specifice anumitor perioade sunt toate la fel de reale si de … personale. Schimbandu-se mereu, barbatul continua sa fie in esenta el insusi, imbogatindu-si personalitatea si desavarsindu-si sau deformandu-si caracterul. Nimeni n-ar trebui sa aibe pretentia sa fie la patruzeci de ani cum a fost la douazeci. Realitatea se va schimba iar pe la saizeci de ani, iar cei care vor avea privilegiul sa ajunga la optzeci de ani vor trai o cu totul alta experienta. Fiecare varsta reprezinta o faza de trecere, dar poate ramane si o fixatie obsesiva si pagubitoare.

Va propun sa luam pe rand cei sase termeni folositi de Biblie pentru a numi “masculinitatea” si sa-I analizam impreuna.Categories: Studiu biblic

11 replies

 1. si ca sa raspund la intrebarea din titlu: Un barbat adevarat isi face datoria fata de Dumnezeu, familie si cei din jur.

 2. Da, barbatii sint diferiti de femei. Si asa ar si trebui sa fie. Nu cred ca femeile adevarate nu-si doresc barbati “razboinici”. Cred eu ca felul barbatilor e sa rezolve. Ce-mi pare rau e ca ei sint crescuti de mame feministe si atunci ei isi uita datoria de “barbati” ca sa se “razboiasca” pentru familia lui cind va fi insurat.

 3. “Supunerea ta fata de barbat iti va ocroti inima” Iosif Ton

 4. Pace, fratilor

  Observ ca sunt singura reprezentanta a sexului feminin care se incumeta sa comenteze….
  Multumesc, frate Branzei, pentru acest studiu. Astept cu interes urmatoarele articole din aceasta serie. Poate ar urma apoi si niste articole despre o “femeie adevarata”?

  Cat priveste cartea “Eu, barbatul”, respectiv “Eu, femeia” consider ca trateaza “psihologic”, uman, masculinitatea si feminitatea, si nu biblic – si chiar si “psihologic” prezinta idei ciudate. Si atribuie lui Dumnezeu calitati specific masculine/feminine – consider ca Revelatia Scripturii il prezinta pe Dumnezeu, nu observarea unor similitudini umane sau alte comparatii. Personal, vreau sa gasesc in Scriptura calitatile barbatiei/feminitatii sau in alte studii biblice si nu in ‘studii’ ale unor autori, care in cel mai bun caz fac “observatii psihologice”. in plus, exista pe alte site-uri crestine, comentarii si recenzii la aceste carti, care sunt pertinente si care arata “veridicitatea” ideilor prezentate, in lumina Bibliei. (de exemplu, in “Christianity today”).

  Multumesc pentru acest blog si pentru resursele la care avem acces, in aceasta forma.
  Mult har si binecuvantare !

 5. VA provoc cu o sesizare si constatare..! De ce credeti ca majoritatea liderilor de tineret din bisericile neoprotestante…au ajuns sa fie ca in descrierea aceasta descrisa de d-voastra Daniel ““Feminizarea” barbatilor” ?

 6. Astazi se doreste un barbat …( domestic, pasnic, inofensiv) care nu mai deranjeaza pe nimeni cu Evanghelia. Un astfel de barbat incepe sa fie dorit si de miscarea feminista.

 7. Domnule Brânzei,

  Îmi place ce aţi scris. Mai ales că aţi apelat la terminologia ebraică în încercarea de definire a unui bărbat. Superb! Spun asta pentru că, raportat la cultura contemporană feminină, se înţeleg greşit unele dimensiuni ale personalităţii unui bărbat (ex: faptul că este războinic). Feminitatea doreşte să transforme masculinitatea uitând că Dumnezeu a creat-o diferit, iar diferit nu este egal cu greşit!!!!

  cezar

 8. Domnule Brânzei,

  Îmi place ce aţi scris. Mai ales că aţi apelat la terminologia ebraică în încercarea de definire a unui bărbat. Superb! Spun asta pentru că, raportat la cultura contemporană feminină, se înţeleg greşit unele dimensiuni ale personalităţii unui bărbat (ex: faptul că este războinic). Feminitatea doreşte să transforme masculinitatea uitând că Dumnezeu a creat-o diferit, iar diferit nu este egal cu greşit!!!!

  cezar

 9. Daca intrati pe blogul meu am scris parerea mea intr-un articol “EU, barbatul ” Documentul este o recenzie a mea la cartea Lui John Eldredge – EU barbatul o puteti descarca din my box 🙂 http://nazireat4him.blogspot.com

 10. 1. Un barbat adevarat il reprezinta pe Dumnezeu in aceasta lume

Trackbacks

 1. Pasiuni necontrolate ? « B a r z i l a i - e n - D a n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: