Un categoric “Nu” grecizarii Romaniei!

“Unul dintre ei, chiar prooroc al lor, a zis: “Cretanii sunt totdeauna niste mincinosi, niste fiare rele, niste pantece lenese.” Marturia aceasta este adevarata” (Tit 1:12-13).

Privita de la distanta, miscarea baptista din Romania risca sa devina din ce in ce “mai cretana”, iar noi devenim pe zi ce trece mai asemanatori cu grecii!

Nu ar fi greu de altfel, pentru ca ne-au condus o buna bucata de vreme (ca tara si ca neam) reprezentantii “fanarului” (celebra epoca a civilizarii romanilor medievali prin fanarioti). Tot ei l-au asasinat miseleste si pe Tudor Vladimirescu. Interesant si cumva “profetic pentru subiectul meu de astazi, organizatia asasina s-a numit atunci “Eteria” (“Fratia”). In Grecia, si eu am vazut moartea cu ochii, cutreierand strazile cetatii:

moarte in Atena

Sa ma explic:

Acum un an, neplacuta amintire, am vizitat Grecia. Am intalnit acolo niste romani extraordinari, dar Grecia, ca tara, si mai ales grecii, ca popor, m-au dezamagit profund. Am sa enumar cele mai mari dezamagiri traite acolo:

1. Tara care se mandreste ca a daruit lumii “democratia” a ajuns un loc haotic si neguvernabil.

Nu mi-a venit sa cred ca in fiecare miercuri, in Atena sunt “programate”, cu o mare lista de asteptare, demonstratii masive. Mai fiecare segment social, mai fiecare departament sau organizatie cu pretentia de “gasca” se da in stamba, asa de dragul artei … Nu stiu cum se face ca traseul desemnat de autoritati pentru aceste demonstratii se termina chiar in preajma ambasadei americane, asa ca distractia se sfarseste invariabil cu un veritabil asalt antiimerialist: infuriatii i-au cu asalt aceasta “Bastilie” a regalitatii mondiale. Sa te fereasca Dumnezeu sa spui in Grecia ca esti american sau … evreu.
In saptamanile petrecute de mine acolo, au demonstrat tractoristii, intr-o miercuri, si organizatiile studentesti, intr-alta. Gazda noastra, sotia pastorului baptist roman de acolo, ne-a povestit groaza pe care a trait-o intr-o astfel de “miercurea mare”. Fiind angajata la un magazin din “zona fierbinte” a vazut cum manifestantii sparg geamurile si dau foc la totul din cladire. Saraca, n-a stiut daca mania “progresistilor” se va opri doar la “exponate” sau se va revarsa si asupra ei. Revolutia permanenta a intronat un climat de nemultumire generala si patologica. Indragostiti de trecut isi neglijeaza prezentul. Indragostiti de baschet, grecii ii urasc pe americani.

Cea mai banoasa ramura a economiei ei este turismul care atrage oameni de pretutindeni cu “ruinele antice” si peisajul mirific. Grecia de astazi nu mai produce aproape nimic vrednic de exportat. Cei care traiesc astazi sunt niste “pigmei” chiar daca se mandresc cu “uriasii” de altadata. Tara sufere de o sterilitate inspaimantatoare.

Corint

Grecia a adaptat un socialism pagubitor pentru toata lumea. Acum, toti stim ca socialismul si comunismul sunt deobicei instaurate printr-o “revolutie”, care se defineste scolastic prin “rasturnarea violenta a unei oranduiri si inlocuirea ei cu o noua randuire sociala”. Grecia nu a cunoscut astfel de “convulsii sociale catastrofale”, ci prefera sa faca revolutie “la foc mocnit”. Cu alte cuvinte totul arde in jur si toti sunt pusi pe foc. Decaderea economica si renumita coruptie greceasca generala domneste sub masca unei “nemultumirii progresiste continue”, sora leita cu lupta de clasa si cu vigilenta proletara pe care le-am experimentat si noi sub comunism.

2. Tara care se pretinde “pastratoare credintei adevarate” refuza autoritatea reprezentantilor religiosi.
Grecii au reusit performanta sa fie in acelasi timp si mandri si dezgustati de crestinism. Declarati un popor crestin, elenii batjocoresc ortodoxia si refuza toate celelalte biserici crestine. Desi pare paradoxal pentru “pastratoarea credintei adevarate”, cei mai vorbiti de rau si mai putini respectati oameni din Grecia sunt … preotii. Socialistii sistemului politic au grija ca ei sa fie “demascati” sistematic si periodic la televiziune si in presa. Camere ascunse, documente de arhiva eclesiastica si procese pentru cazuri de imoralitate sunt folosite pentru demascarea preotilor ortodocsi, categorisiti drept cea mai ipocrita clasa sociala. Neincrederea grecilor in preoti este proverbiala si este ilustrata cel mai vizibil intr-un obicei cel putin “cuidat”, daca nu de-a-dreptul “eretic”.

Pe cand treceam cu masina prin oras, una din gazdele mele mi-a aratat niste mici constructii expuse pentru vanzare mai pretutindeni si m-a intrebat daca stiu ce sunt ele. I-am spus ca si in America exista astfel de “shack”-uri puse in spatele casei pentru depozitarea masinii de tuns iarba si a uneltelor folosite pe langa casa. . Gazda mea a ras si mi-a spus ca la greci este altfel; cledirile acelea erau … mici biserici personale pe care oamenii le cumparau si le puneau in spatele casei, pe balcon sau pe terasa. Le-as putea numi “biserici la purtator”. Mi s-a explicat ca grecii nu mai merg ca pe vremuri “la biserica”, pentru ca nu au incredere nici in preotii corupti de acolo si nici in enoriasii ipocriti cu care ar trebui sa stea impreuna. Ei si-au pastrat totusi sentimentul religios si-si fac slujbe singuri acasa, sau cheama la “biserica lor” din cand in cand un preot “mai sincer”.

Rezumand cele de mai sus in doua afirmatii pot sopune ca Grecia a ajuns o tara a libertatilor democratice prost intelese si distrugator aplicate si ca Grecia a ajuns o tara crestina care-si injura cu sarg preotii si-si traieste sentimentul religios nu intr-o viata comunitara, ci intr-un individualism atomizat si nesigur.

Suna familiar? Poate ca inca nu, dar eu vad Romania indreptandu-se foarte rapid spre “grecizare”. Conflictele “lovilutiei” (o mare manipulare a celor sincer revoltati, cum o considera Marinel Blaj) par sa nu se mai sfarseasca niciodata, tinand societatea “la foc mocnit”. Atmosfera s-a impamantenit din pacate (si ce mai pacate!) si in biserici.

Neincrederea funciara in tot ce poate fi clasificat drept “cler” se lasa ca o pacla deasa care ne impiedica sa mai vedem lumina Evangheiei stralucind pe faya lui Christos si a celor care-l slujesc la amvoane si in altare.

Observarea unui fenomen problematic, oricat de corecta ar fi ea, nu inseamna insa si rezolvarea lui. Intelegerea corecta este necesara, dar este numai un pas in directia buna, restul pasilor ne pot duce pe cai foarte periculoase. Ce-I de facut?

Scriam in mesaje anterioare ca romanii au vocatie de “arheologi” (aici) si ca graba strica treaba, atunci cand este vorba sa ne dam cu parerea despre complexitatea unei personalitati (aici).

Adaug acum doar o intrebare ca un avertisment: Cat va fi pana ne va fi “DESTUL” in pornirea noastra de a “demola mostenirile trecutului”. Cand vom porni cu aceiasi pasiune, daca nu cu una si mai mare, sa construim o realitate noua, care sa ne caracterizeze pe noi, cei de astazi?

Inteleg ca publicarea unor documente a fost necesara pentru instaurarea unui climat care sa stimuleze pocaita “cuiva”. Ce vom face insa daca aceste persoane nu vor folosi ocazia oferita de noi cu atata bunatate? Vom deveni mai rai decat ei? Ne vom transfroma in “fiare rele si pantece lenese” cum scria apostolul Pavel? (pantece lenese este acolo un eufemism pentru “constipatii incruntati si intotdeauna pusi pe cearta”).

Am admirat materilaul principial publicat de Alexandru Vasile Talos, speriat si dansul ca “Initiativa unor persoane tinere de a incerca, prin dezvaluiri publice, sa determine marturisire si pocainta in randul slujitorilor bisericilor care au colaborat cu Securitatea, … sincera dar ineficienta … tinde sa se transforme intr-o furtuna care scoate la malul istoriei recente mai mult namol decat reuseste sa limpezeasca apele”. (aici)

Nu uitati, Dumnezeul nostru este singurul din univers care poate mantui in chip desavarsit, chiar daca Evangheia este dusa pana la marginile pamantului prin oameni nedesavarsiti.

Va rog sa considerati aceste randuri ca un indemn, ca o chemare generala. Lupta de principii nu trebuie sa degradeze intr-una de persoane! Haideti sa spunem impreuna un “NU!” categoric grecizarii Romaniei. Ne-au stapanit destul “fanariotii” altor secole. Un “Nu” categoric impamantenirii unui climat de nemultumire continua si generalizata amplificat cu o neincredere pagubitoare in toti aceia trimisi de Dumnezeu ca sa ne slujeasca. Nu putem schimba trecutul, dar ne putem chinui prezentul si mai ales, ne putem nenorocii singuri viitorul.

(Acest material este scris “la cald”, dupa miezul noptii, ca raspuns la un apel venit din Romania. Nu este terminat. Finalul lui va trebui scris de fiecare dintre cei ce vor fi avut rabdarea sa-l citeasca pana la capat.)Categories: Articole de interes general

2 replies

  1. Cat priveste paralela pe care o faceti cu lucrurile care se intampla in Grecia, nu pot decat sa spun ca, desi dureroasa, ea este absolut adevarata si mai ales, foarte inspirata! Spuneam in anii care au urmat lui decembrie ’89 ca acea “lovilutie” (o lovitura de “palat” pe fondul unei revolte populare) a adus romanilor libertatea. Doar ca unii au ales libertatea de a fi inteligenti iar altora pe cea de a nu fi! Pacat ca, in chiar acest context, unii dintre membri bisericilor noastre au inteles gresit versetul care spune sa fim ” intelepti ca serpii si fara rautate ca porumbeii” si au ajuns sa fie exact invers!

  2. Pentru ca tot ati folosit termenul de “grecizare a Romaniei”, lucru cu care sunt perfect de acord, aceasta fiind o realitate cutremuratoare, imi ingadui sa amintesc un episod din mitologia greaca la care, involuntar, mi-a zburat gandul. Este vorba despre Laocoon. Pentru cei care nu cunosc istoria acestui personaj, voi spune ca era un preot al lui Apollo, in cetatea Troiei, asediata de greci in timpul razboiului troian. Atunci cand prin lupte grecii au constatat ca nu vor putea cuceri Troia, au construit “celebrul” cal troian, o constructie imensa sub forma unui cal, in care se aflau soldati greci inarmati si pregatiti sa atace cetatea din interior, dupa introducerea calului in cetate. Laocoon a incercat sa-i avertizeze pe troieni in legatura cu pericolul acestui cal troian si atunci zeii care erau de partea grecilor au trimis din mare doi serpi uriasi care s-au incolacit pe Laocoon si pe cei doi fii ai sai, omorandu-i. In realitatea baptismului romanesc in care, ca romani nu putem nici macar imitatiile sa le facem cum trebuie (darmite “originalele”!) am distorsionat aceasta poveste, amestecand caractere si personaje. Baptismul romanesc a ajuns sa introduca deja “calul troian” in cetate. Numele lui? “DEZVALUIRI”. Sunt destui “Laocooni” care incearca sa avertizeze despre pericolul reprezentat de acest “cal troian” si este nevoie de si mai multi. Dar serpii nu ii vor viza in primul rand pe ei. Serpii sunt deja in calul troian si au inceput sa atace cetatea din interior. Nu spun ca nu era necesara o limpezire a apelor in ceea ce priveste colaborarea unora dintre evanghelici cu Securitatea. Dar ea trebuia facuta cu discernamant, cu constiinta ca doar revolutiile stupide isi executa condamnatii in piata publica, facand din aceste executii un spectacol din care nimeni nu intelege ce trebuie inteles, ci fiecare ceea ce ii convine. Imi amintesc de acea batranica asistand la arderea pe rug a lui Jan Hus si care, cu o credinta sincera a adus si ea un manunchi de vreascuri langa cele care ardeaua deja. Vazand-o, Hus a exclamat: “O, sfanta simplitate!” La cate manunchiuri de vreascuri s-au adus la rugurile ridicate de unii pentru “condamnarea tradatorilor” mie nu-mi ramane decat sa exclam, mai putin modest decat Hus: “O, cata stupiditate!” Intorcandu-ma la mitologia greaca, nu pot decat sa spun ca ne ramane sa scotocim pe fundul cutiei Pandorei, poate mai gasim acolo un dram de speranta. Nu insa inainte de a ne pocai si de a ne revizui fiecare motivele pentru care am facut ceea ce am facut, pentru care am spus tot ce am spus si mai ales, de ce am dorit ca aceste lucruri sa ajunga o sursa inepuizabila de barfe, santaje si satisfactii meschine. Si poate ca n-ar strica sa ne aducem aminte de vorbele Domnului Isus: “Cine dintre voi este fără păcat, să arunce cel dintîi cu piatra.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: