William Arthur Ward – Fii parte din soluție !

Do more than belong: participate.
Do more than care: help.
Do more than believe: practice.
Do more than be fair: be kind.
Do more than forgive: forget.
Do more than dream: work.

Fă mai mult decât să aparții: participă.
Fă mai mult decât să-ți pese: ajută.
Fă mai mult decât să crezi: pune în practică.
Fă mai mult decât să fii corect: fii bun.
Fă mai mult decât să ierți: uită.
Fă mai mult decât să visezi: muncește.

Adaug un extrs din blogul unui clujean (https://paginaluijoldos.com/2020/06/12/parte-din-solutie/)

Acum 8 ani, când lucram la Office Depot, am avut o vizită în biroul din Cluj a unui director din Statele Unite. Ne-a adunat pe toți, a ținut un discurs franc, direct și încurajator, iar la un moment dat ne-a zis cu accentul lui texan: „Anyone can bitch! Be part of the solution, not part of the problem.”

Adică: “Oricine poate să se plângă! Fii parte din soluție, nu din problemă.”

Deși îmi plăcea cum suna, nu mi-a fost la fel de clar atunci ca acum ce voia să zică, fiindcă nu trăisem suficiente experiențe personale în mod conștient cu care să pot conecta recomandarea.

Mai mult, deși în general am fost proactiv în majoritatea aspectelor vieții mele, am avut și am în continuare momente în care mă plâng fără să fac ceva în privința situațiilor despre care mă plâng. Transfer problema și responsabilitatea altcuiva. Și implicit puterea. Mă înfurie când văd comportamentul ăsta la alții, mai ales dacă-i manifestat cu aroganță și îndreptățire. Asta înseamnă că pe undeva îl manifest și eu.

Ce fac diferit acum, din ce în ce mai des, e să mă întreb: „Eu ce pot să fac?” Iar apoi fac.

În timp am ajuns să văd valoarea acțiunilor mici vs. “Apoi ce sens are să-mi bat capul? Eu n-am nicio putere, să facă ăia care au. Nu pot să fac destul de unul singur încât să producă o diferență oricum, și mi-i și lene, așa că mai bine mă plâng cu superioritate de cât de nașpa îi lumea și cum îs alții din cauza cărora nu pot eu sclipi, rămân cu starea de câcat pe care mi-o alimentez, le fut și altora ziua cu negativismul meu lipsit de umilință și mă mint că dacă alții ar face, aș face și eu, și lumea ar fi mai bună dacă…”

Așa cum am scris în alte articole anterioare, văd tot mai mult valoarea responsabilității personale și cred sincer că orice îmbunătățire ar trebui să vină de la individ. În cazul meu, de la mine.

+++

Și încă un exemplu de pe Net:

Prețuiește și iubește viața, om bun .

Cristina Popa

Barca albastră Un bărbat a fost rugat să vopsească o barcă. Și-a adus vopseaua și pensulele și a început să vopsească barca de un albastru intens , așa cum a cerut proprietarul. În timp ce vopsea, a observat că barca are o gaură și a reparat-o cu calm. Când a terminat, și-a primit banii și a plecat.

A doua zi, proprietarul bărcii s-a dus la cel care îi vopsise barca și i-a prezentat un cec, mult mai mare decât plata pentru munca depusă. Pictorul a fost surprins și i-a spus:
„Mi-ați plătit deja pentru pictarea bărcii, domnule !!!”.
,, Dar acest lucru nu este pentru vopsea. Acesta este pentru repararea găurii din barcă.” ,
,Ah! Dar a fost un serviciu atât de mic … cu siguranță nu merită să-mi plătiți o sumă atât de mare pentru ceva atât de nesemnificativ”
,,Dragul meu prieten, nu înțelegi. Lasă-mă să-ți spun ce s-a întâmplat: Când te-am rugat să pictezi barca am uitat să menționez gaura. Când barca s-a uscat, copiii mei au luat barca și au plecat la pescuit. Ei nu știau că există o gaură. În acel timp , eu nu eram acasă. Când m-am întors și am observat că au luat barca, am fost disperat pentru că mi-am amintit că barca avea o gaură, și mi-am făcut griji pentru ei. Imaginați-vă ușurarea și bucuria mea când i-am văzut întorcându-se de la pescuit. Așadar, am examinat barca și am constatat că ați reparat gaura.
Vezi acum, ce ai făcut? Mi-ai salvat viața copiilor! Nu am destui bani ca să plătesc pentru mica ta faptă bună “.

Întotdeauna puneți un strop de iubire și atenție în toate lucrurile pe care le faceți, acea milă în plus poate pe care o arăți celorlalți poate salva viața cuiva… Indiferent cine, când sau cum, continuați să susțineți, să sprijiniți, să ștergeți lacrimile, să ascultați cu atenție și să reparați cu atenție toate „spărturile” pe care le găsiți în barca vecinului. Nimeni nu știe când cineva are nevoie de noi. Pe parcurs, este posibil să fi reparat numeroase „găuri pentru bărci” pentru diverse persoane fără să-ți dai seama câte vieți ai salvat.

Prețuiește și iubește viața, om bun.Categories: Maxime si cugetari

1 reply

  1. Dacă citiți cu atenție mărturia celui care a lucrat cu patronul Texan o să vedeți o afirmație jignitoare, (înjurătură). Poate mai corectați. Sănătate multă de la Dumnezeu să vă dea!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: