Neînțelese din evanghelii

Luca 6:16 “… pe Iuda, fiul lui Iacov, și pe Iuda Iscarioteanul, care s-a făcut vânzător.”

Nu vom pătrunde niciodată taina lui Iuda. Pe de o parte, unul din ucenici TREBUIA să-L vândă pe Mesia:

“Când eram cu ei în lume, îi păzeam Eu în Numele Tău. Eu am păzit pe aceia pe care Mi i-ai dat și niciunul din ei n-a pierit, afară de fiul pierzării, casă se împlinească Scriptura” (Ioan 17:12).

Pe de altă parte, textul citat mai sus din evanghelia lui Luca accentuează responsabilitatea personală a acestui om. El a decis. El s-a pervertit. El “s-a făcut vânzător”.

Singura explicație care mi se pare posibilă este că predestinare și liberul arbitru merg mână în mână, ca două fețe ale aceleași monede în acel 200% pe care-l întâlnim mereu în Biblie când timpul se întâlnește cu eternitatea (aici).

Și mai este ceva care nu pricep: cum de a ajuns Iuda casierul grupului de ucenici (“unul care ținea punga” – Ioan 12:6), când Matei, fostul vameș, ar fi fost mult mai potrivit să se ocupe ce aceasta?

Fiul lui Dumnezeu pe pământ a fost ceea ce americanii numesc “un Homeless”, un om fără un domiciliu stabil, un vagabont al străzii. Nu-L jignesc pentru că așa s-a prezentat El însuși:

“Isus i-a răspuns: „Vulpile au vizuini și păsările cerului au cuiburi, dar Fiul omului n-are unde-Și odihni capul” (Luca 9:58).

Întrebarea mea nedumerită este: Din ce a trăit grupul de ucenici care L-au urmat în peregrinările Lui prin țară? De unde au avut bani? Au lucrat pe unde au ajuns? Au primit recunoștință de la cei vindecați?

Am pasiunea de a merge pe urmele Dumnului Isus prin evanghelii. Vreau să-L înțeleg și să-I urmez mesajul. E clar că ucenicii nu L-au înțeles deplin în timpul vieții și au reluat totul după înviere, și pătrunzându-I altfel cuvintele. Duhul Sfânt i-a ajutat s-o facă.

“Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, văva învăţa toate lucrurile și vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu” (Ioan 14:26).

Aceeași incursiune recapitulativă suntem chemați s-o facem și noi. Iar pe parcurs vom descoperi mereu lucruri noi, învățături noi în adevărul care ne sfințește (Ioan 17:17).Categories: Studiu biblic

Tags:

1 reply

  1. “Din ce au trait…” meniul saracului – poame/spice lasate neculese, peste/paine inmultita, darurìle – alimente si bani – femeilor evlavioase care insotea si slujea anturajul Domnului Isus, probabil si unii beneficiari ai miracolelor, or mai fi fost invitati la masa de simpatizanti afluenti. Meniu frugal presupun (o cana de lapte, un fagure de miere, o mana de boabe prajite, niste oua, etc), dar suficient pt cei ce se hranesc cu cuvintele ce vin de la Tatal, fara sa fie nevoiti sa transforme pietrele in paini. Cand n-au primit, sau n-au avut ce culege, au cumparat alimente. Sunt convins ca v-ati gandit la toate acestea.
    Partea cu acceptarea lui Iuda ca “pungas”, tine de motivatia paradoxala a lui Dumnezeu de a tot sacrifica mesageri candizi catre vierii cei perversi.
    Domnul sa va tina intre favoritii Lui

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: