Noduri doctrinale

M-a luat la zor un chițibușar doctrinar care mi-a imputat că luăm Cina nu vin sau cu must, alternativ. După părerea lui alcoolul n-are ce căuta la Cina Domnului, doar mustul!

Așa se întâmplă cu cei care strecoară țânțarul și înghit cămila, trecând peste textul bibliei cu prea multă superficialitate.

La Rusalii, apostolilor care vorbeau în limbi noi li s-a făcut o învinuire publică foarte clară:

„Dar alţii îşi băteau joc şi ziceau: „Sunt plini de must!”  (Fapte 2:14)

Evreii aceea știau că „mustul“ evreiesc este alcoolic și îmbată! Nu te strică la stomac, ci te strică la minte. Strugurii au și ei sezonul lor, iar zeama strugurilor se alterează în două-trei zile, devenind alcoolic. Asta este și concluzia lui Petru:

„Atunci, Petru s-a sculat în picioare cu cei unsprezece, a ridicat glasul şi le-a zis: „Bărbaţi iudei şi voi toţi cei care locuiţi în Ierusalim, să ştiţi lucrul acesta şi ascultaţi cuvintele mele! Oamenii aceştia nu sunt beţi, cum vă închipuiţi voi, căci nu este decât al treilea ceas din zi“ (Fapte 2:14-15).

Îmbătați cu must! Iată o descoperire pe care unii nu au făcut-o încă în Scriptură.

Alții se poticnesc de faptul că evreii, chiar și evreii mesianici, joacă sau dansează în cadul închinării lor. Și aceștia vor avea probleme mari să exegeteze un text spus de Domnul Isus însuși. El putea alege orice cuvinte a vrut atunci când ne-a lăsat pilda fiului risipitor. De ce a ales oare să ne spună că în casa tatălui, care-l reprezintă aici pe însuși Dumnezeu, s-a dansat?

„Fiul cel mai mare era la ogor. Când a venit şi s-a apropiat de casă, a auzit muzică şi jocuri“ (Luca 15:25).

Nu cred că există cineva care să creadă că se jucau jocuri de fotbal sau de voley … Cornilescu s-a oprit să spună „dansuri“, preferând confuzul „jocuri“. Dar și la români, jocurile sunt la hora din centrul satului, pe muzică … Într-o traducere a legaliștilor prețențioși (fariseilor moderni) cred că pilda ar fi modificată să scrie că fiul cel mare i-a găsit pe toți la „post și rugăciune“.

Legaliștii prețioși l-ar exclude până și pe Domnul Isus și ar corecta inspirația sub care a fost scris despre Cincizecime în Faptele Apostolilor.

Sper că am reușit să-i fac, măcar pe unii dintre ei care vor citi aceste rânduri, să înghită cu „noduri“ … doctrinare.Categories: Studiu biblic, Teologice

2 replies

  1. Vorbe multe cuvinte putine. Omula spus de alcool la cina. Ce treaba are fiul risipitor, jocurile si alcoolul la cina. Pacat ca nu sunteti la subiect. Dar o fi si asta o ïubire frateasca”.

  2. Cand am avut probleme cu bicicleta , cineva mi-a spus că este posibil să am ” joc ” ….la roata. M-am gândit , că nu poate fi ceva foarte grav pentru ca , jocu-i din bătrâni lăsat. Deci….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: