Tania și Marin Pintilie: Încredere în tăcerile lui Dumnezeu

Psalmul 74.2 şi 11

Adu-Ți aminte de poporul Tãu, pe care l-ai cîștigat odinioarã, pe care l-ai rãscumpãrat…! …Adu-Ți aminte de muntele Sionului…! Pentru ce îţi tragi înapoi… dreapta Ta ? Scoate-o din sîn…!

Două lucruri i se reproşează Domnului în acest psalm: UITAREA (de şase ori, spune psalmistul: Adu-Ţi aminte…, sau Nu uita…), şi PASIVITATEA (stă cu mâna în sân, când ar avea atâtea de făcut).

Întregul psalm e un strigăt, menit să-L scoată pe Dumnezeu din aparenta amnezie şi pasivitate. Întrebarea e: A reuşit psalmistul? Răspunsul e: NU. Psalmul sfârşeşte în aceeaşi notă tristă în care a început.

Există o singură fereastră luminoasă în partea de mijloc a psalmului, cuprinsă între versetele 12-17. Este o scurtă încursiune în trecut. Nu toate amintirile sunt constructive. Amintirea castraveţilor, a usturoiului, a peştilor, etc., a fost păguboasă pentru poporul abia ieşit din Egipt. Dar amintirea plăgilor din Egipt, a despicării Mării Roşii, a stâncii dătătoare de apă, a manei, a biruinţei asupra amaleciţilor, etc., toate acestea au fost evocate mereu şi mereu, pentru a stimula credinţa generaţiilor viitoare.

Maturitatea noastră şi rămânerea noastră lângă Dumnezeul, care pare, adesea, uituc şi pasiv (cu mâna în sîn), ţine şi de felul în care ne selectăm amintirile în momente de cumpănă, păstrându-le şi folosindu-le, nu pe acelea care ne trag înapoi, în robia trecutului, ci, pe acelea care ne împing înainte spre un viitor fericit şi spre o veşnicie glorioasă.Poate că uneori rugăciunea noastră a fost identică cu a psalmistului.

Ceea ce ne trebuie în astfel de momente, esta credinţa şi reverenţa în faţa suveranităţii divine, dar şi în faţa sfintei şi neînţelesei Lui uitări şi pasivităţi, de care El pare că dă dovadă atunci când întervenţia lui e parcă mai necesară ca oricând.

Biblia şi istoria, confirmă faptul că Dumnezeu nu a pierdut niciodată controlul lucrurilor sau al evenimentelor.Îmi doresc, şi vă doresc acum când seara s-a aşternut: AMINTIRI FOLOSITOARE…, care să ne determine să privim şi să păşim mai hotărâţi, ÎNAINTE!O NOAPTE LINIŞTITĂ!

Rămâi cu noi tărie minunată,/ În seara încercărilor de-acum,/ Suntem prea slabi să nu cădem vreodattă/ Rămâi cu noi tărie minunată;/Rămâi cu noi, opreşte-te din drum!(N. Moldoveanu – Rămâi cu noi Isus că este seară)Categories: Studiu biblic

2 replies

  1. Mulțumesc de gânduri, vin la momentul potrivit, fiți binecuvântat!.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: