Charles Finley – Avocatul Domnului

Lecturi zilnice din istoria Bisericii

Luaţi aminte şi veniţi la Mine, ascultaţi, şi sufletul vostru va trăi. – Isaia 55:3

1875: În secolul XIX, o regiune din statul New York a devenit cunoscută sub numele de „Districtul epuizat” pentru că a cunoscut atât de multe treziri spirituale, încât oamenii au înţeles că după ce entuziasmul iniţial generat de trezire trecea, nu mai rămânea aproape nimic. De fapt, foarte mulţi oameni din acest district deveniseră cinici faţă de credinţă. Dar Charles Grandison Finney a vrut să schimbe această situaţie. După ce a devenit pastor prezbiterian în 1824, fostul avocat era hotărât să provoace în acest district o trezire reală, cu rezultate durabile. Şi astfel a schimbat pentru totdeauna modul în care oamenii percep trezirile spirituale şi evanghelizările.

Finney credea că trezirilor spirituale din trecut le lipsise organizarea. De aceea, când intenţiona să predice într-un oraş, îi contacta în prealabil pe pastorii locali ca să pregătească terenul prin rugăciune, iar după aceea să-i consilieze pe noii convertiţi.

Astăzi aceste lucruri sunt normale şi „înainte-mergătorii” care sosesc din timp la faţa locului şi ajută la pregătirile pentru serviciul de evanghelizare sunt o componentă esenţială în echipa oricărui evanghelist. Dar această idee era nouă în vremea lui Finney şi ofensatoare pentru mulţi, care credeau că predicatorul trebuie să se bazeze pe Duhul, nu pe propriile sale eforturi.

Finney nu a negat rolul Duhului, dar a insistat că pentru a avea un impact maxim trezirea trebuie să beneficieze şi de o organizare pe măsură.
Î

nsă organizarea a fost doar un aspect al succesului de care s-a bucurat Finney. El era un bărbat înalt, care atrăgea privirile şi, chiar dacă nu avea nimic împotriva manifestării emoţiilor, părea mai mult un avocat care pleda la un proces, nu un predicator obişnuit. De fapt, adunarea era un juriu căruia i se cerea să ia o decizie cu privire la întrebarea: „Vrei să-L primeşti pe Cristos?” Finney a făcut mii de convertiţi, inclusiv – spera el – în „Districtul epuizat”. Susţinătorii lui au construit pentru el Tabernacolul de pe Broadway, în New York, care a devenit un centru al „trezirii permanente”.

Finney a murit la 16 august 1875, lucrarea sa marcând apogeul a ceea ce istoricii numesc a Doua Mare Trezire.

Rugăciune: Doamne, umple-ne cu zelul care i-a impulsionat pe marii predicatori ai Evangheliei. Amin.Categories: Studiu biblic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: