De ce intră în carantină așa zisele „mega-church“?

N-ar trebui să ne mire că astfel de biserici foarte mari și-au suspendat acum serviciile de închinare comune. Propabilitatea transmiterii virusului este direct proporțională cu numărul celor prezenți. Nu dau nume celebre, dar puteți afla și voi că prudența i-a făcut pe predicatori celebrii să se rezume doar la programe pe Internet. Este normal. Este recomandabil. Este foarte … creștinește.

Iată o reacție care confirmă acest punct de vedere venită tocmai din România, de la unul din oamenii respectați de acolo:

stSl1po3nshohrend

 

O problema de strategie: expansiunea adunarilor mici
Privind la Biblie vedem ca Dumnezeu a ales sa confrunte lumea pagana printr-o natiune mica, Israel, care traia intre celelalte popoare, dar avea alte norme etice si de credinta, de o mare puritate, umanitate, si intelepciune. Aici s-au dat Legea si marturia, aici au venit Moise, profetii, regele David, apostolii, Hristos.
Acum solutia este aceeasi, Hristos a format Biserica, numita si Trupul sau, prin comunitati relativ mici raspandite in toata lumea. Desi mici, dar raspandite, aceste comunitati sunt ca sarea si ca luminile din sfesnic, sau ca o cetate pe un munte. Ele sareaza lumea, si o pastreaza in normalitate, si prin ele, Duhul innoieste lumea castigand-o prin evanghelie si prin nasterea din nou, si pregatind-o pentru revenirea lui Hristos.
Criza Covid ne sileste, se pare, sa luam in considerare iarasi comunitatile mici, active, sfinte, unde evanghelia si dragostea frateasca pot fi vestite si traite mai intens. De asemenea, se pune acum un accent mai mare asupra sfinteniei personale, asupra disciplinei spirituale personale (rugaciune, citirea Scripturii, meditatie, fapte bune, comuniune in grupuri mici, relatii de familie bune). Nu mai este posibil sa pretinzi ca actiunile mari, colective, sunt reperele cele mai bune ale unei vieti crestine active, de calitate (coruri, stadioane, concerte mari, etc). Nici ca ierarhiile bine dezvoltate, supra-incarcate si supra-autoritare reprezinta motoare bune ale mersului inainte al Bisericii. Apare o dimensiune mai smerita, mai interactiva si mai echilibrata in ce priveste actiunea exterioara (marturia) si viata interioara (maturizarea spirituala).
Consecintele acestor re-asezari sunt numeroase si transformatoare. Vom incerca sa le exploram in alte postari, ulterioare.


Categories: Amintiri

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: