Perspectiva greacă asupra istoriei

Marea diferență dintre spațiu și timp este că prin spațiu putem călători în orice direcție, dar în timp călătorim într-una singură, dinspre trecut, prin prezent, spre viitor. Astăzi este trecutul de mâine.

Unul din gânditorii cei mai influenți când este vorba despre studiul naturii a fost Sfântul Augustin, unul din cei numiți ,,părinții Bisericii“, care a trăit pe la sfârșitul secolului cinci în nordul Africii. Probabil că el este mai cunoscut pentru că a lansat doctrina păcatului originar, dar mintea lui sclipitoare a făcut incursiuni și în metafizică. În Cartea XI a celebrelor lui ,,Confesiuni“, Augustin vorbește despre natura timpului:

,,Ceea ce este foarte clar și evident este că nici trecutul și nici viitorul nu există, așa că este total greșit să se vorbească despre existența a trei timpi; trecutul, prezentul și viitorul. Probabil că ar fi mult mai corect să spunem: da, există trei timpi, dar ei sunt prezentul lucrurilor trecute, prezentul lucrurilor actuale și prezentul lucrurilor viitoare. În trăirile sufletului există trei stări corespondente acestor timpuri, pe care nu le identificăm nicăieri în altă parte. Prezentul lucrurilor trecute este memoria, prezentul lucrurilor actuale este cunoașterea imediată, iar prezentul lucrurilor viitoare este anticiparea“.

Anticii greci erau de părere că mergem prin timp cu spatele înainte. Din cauza aceasta, viitorul vine spre noi din spate. Nu știm ce este în viitor, ci știm doar aproximativ ce este în prezent și mult mai bine ce s-a întâmplat în trecut. Din poziția ,,cu spatele înainte“ avem o perspectivă asupra trecutului, dar nu putem arunca nici o privire spre viitor.

Este ca și cum am merge cu o mașină privind mereu în oglinda retrovizoare, pentru că parbrizul ar fi complet opac. N-am putea vedea decât ceea ce este lateral și ceea ce a rămas deja în urma noastră.

Suntem robi ai vremelniciei, iar un heruvim cu sabia înfocată ne-a închis calea spre eternitate. Dumnezeu există însă în afara timpului. Nemișcat (imutabil), El cunoaște toate lucrurile deplin și instantaneu (folosind forțat în acest sens o noțiune temporală).

++

Este aproape 2 noaptea și eu am la ce să mă gândesc …. M-a sfătuit cineva să număr, dar eu vreau să ies din robia timpului … spre eternitatea existenței.

Am pus mâna pe o carte de excepție intitulată ,,From Eternity To Here – The Quest For The Ultimate Theory Of Time“ de Sean Carrol. Este o delectare. Vi-o recomand cu căldură.

 Categories: Maxime si cugetari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: