FERENC  VISKY – la aniversare

Zilelel acestea s-au implinit 100 de ani de la nasterea preotului Ferenc Visky. Apostolul Pavel ne indeamna: “pretuiti astfel de oameni”. In timpul detentiei dumnealui familia deportata in Baragan in conditii mezerabile a unei ierni aspre au trait miracole.

FERENC  VISKY

Coincidențele sînt minuni în care Dumnezeu rămâne anonim”  – R. Wurmbrand.

 

Trecuseră 18 ani sau mai bine de la eliberarea  din închisoare, a grupului de preoți reformați, cunoscut sub numele de “Betaniști”.  Ferenc Visky slujea la Paleu undeva lângă Oradea ca și preot reformat.” Ferenc Visky a fost unul dintre caracterele cele mai nobile descrise de colegii lui de “ocnă” – R. Wurmbrand

Ferenc Visky junior, era prietenul nostru s-a și căsătorit cu o fată de la Arad-Sega. Am auzit din gura lui povestea familiei lor, când deportați în Bărăgan, după arestarea tatălui Ferenc Visky Sr., o iarnă întregă, cu “nămeții cât casa”,  în fiecare zi, “Cineva” le aducea o pâine pe care o găseau în diferite locuri în casa unde locuiau.  Astfel au supraviețuit până primăvara când i-au găsit creștinii și le-au venit în ajutor, iar pâinea a încetat să apară la fel de miraculos cum a și apărut prima dată.

« Am pândit și noi copiii și mama, nu am “prins”  pe nimeni. Am văzut odată un câine, spunea Fery, dar nu am văzut pe nimeni și nici urmele cuiva pe zăpadă”.

S-a întâmplat într-o duminecă la începutul lui Septembrie 1980, câțiva prieteni din Arad, împreună cu unul dintre tovarășii de temniță a părintelui Visky, Aron Mladin, am vizitat  biserica unde slujea preotul Visky. Am ajuns la Paleu dimineața în jurul orei 8:30. Un sat locuit de maghiari, curat cu trotuarele măturate și pomii dați cu var pe tulpini la o înălțime puțin peste un metru. Totul părea disciplinat și îmbrăcat de biserică pe ulițele Paleului.

În plină expansiune ideologică PCR,  Creștinii reformați pe ulița satului, copii, părinți și bunici grupuri, grupuri cu Bibliile sub braț, “curgeau” spre biserica din sat. O imagine care nu am mai văzut-o niciodată de atunci. În dumineca aceea după slujbă, la masa preotului împreună cu familia lui numeroasă s-au așezat încă zece români baptiști din Arad și doi frați maghiari reformați de la Marghita.

Experiența slujbei și apoi a partășiei de la masă a fost specială. Predica a fost din cartea lui Zaharia și după obiceiul familiei înainte de masă se discuta predica. În biserică între fiecare doi români era unul dintre copiii preotului care ne traducea din ungurește.

Înainte de plecare unul dintre frații reformați de la Marghita a spus: “Părinte Visky noi am venit să te vizităm astăzi fiindcă în această zi s-ar fi împlinit 22 de ani de la sentința (6 Sept. 1958) dumneavoastră și astăzi ar fi trebuit să vă eliberați din închisoare dacă era să executați toată pedeapsa”.  Am încremenit la gândul că Domnul a avut grijă ca să fim și noi, și eu martor al acestei sărbătoriri.  Preotul Visky a avut primul har când a fost eliberat mai devreme. “Harul peste har” era însă că pentru Domnul au contat toți anii condamnării.  Domnul și-a adus aminte și a reamintit și fratelui Visky ziua eliberării. Martori fără să ne dăm seama la surpriza pe care i-o făcuse Domnul tocmai sărbătorisem executarea sentinței dumnealui complecte.

“Când te uiți cu băgare de seamă”spune, Pavel, numai atunci vezi.

” Totul este simbol și a merge de la simbol la realitate însemnază a lărgi lumea, a merge spre Dumnezeu”

 

În original versetul din Evrei, “Moise a fost credincios ca și slugă”, cuvântul care s-a tradusslugăeste în original “terapeut, curant.

În tot ce a fost Moise el a fost un Vindecător.“Mi-a dat Domnul limbă iscusită să ridic cu vorba pe cel doborât de întristare”.(Isaia)Îmi amintesc cuvintele preotului Visky într-o meditație: “Predicăm … dar oare și vindecăm” ?

Ideia este că terapia și cura dă imaginea unei vindecări prin exercițiu și disciplină, un fel de vindecare asistată.

Florian Guler- Michigan, USA.

 

.Categories: Amintiri

1 reply

Trackbacks

  1. FERENC  VISKY – la aniversare | 1novelty7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: