Cântecul ademenitor al … Carolinelor

Între Alanta, Georgia, Greenville, South Carolina și Raleigh, North Carolina, trecând prin Charlotte, North Carolina, autoritățile lărgesc autostrada I-85 la patru benzi pe sens. Se pregătește o mișcare de masă spre aceste meleaguri.

La Greenville, SC s-a mutat o divizie a companiei BMW. Orașul a urcat pe locul patru în statisticile ritmurilor de creștere americane.

La Charlotte se mută centrul financiar din New York. În doar câțiva ani, orașul a crescut de la aproximativ 400.000 la peste un milion de locuitori.

Hyckory, capitala mondială a ,,desculților“ din Arad este amenințată cu invazia unor ajunși pensionari care vor să-și petreacă vârsta a treia împreună.

La Raleigh, NC, vin cei săturați de gerurile din nord și cei speriați de uraganele din sud.

Am fost, am văzut, am înțeles: bisericile românești din partea aceasta de lume sunt în creștere. M-au întâmpinat foarte mulți prieteni pe care-i știam altă dată prin alte metropole americane. Au vândut ce au avut acolo și și-au cumpărat aici, mai ieftin, mai bine și mai mare. O mulțime de emigranți din alte părți își îndreaptă privirile spre cele două Caroline …

La recomandarea lui Sergiu Ungureanu, prietenul meu, păstor la biserica moldovenească din Seattle, Valeriu Vizitiu m-a invitat pentru o săptămână la biserica modovenească din Raleigh, North Carolina. Pentru că mergeam la începutul lui Septembrie la Atlanta pentru Convenția RBA, am convenit împreună ca vizita să fie imediat după aceea, de miercuri până duminică. M-a întrebat dacă vreau să syau la un hotel, dar am fost onorat să fiu invitat în casa și familia lui Ivan Certan, diacon al bisericii. Circumstanța ne-a permis să fac, împreună cu Daniela, prima noastră plimbare cu un TIR uriaș, marca Volvo.

M-a surprins că la serviciile ținute miercuri-sâmbătă în biserica baptistă moldoveană au venit și cei de la celelalte biserici din zonă, împreună cu păstorii lor. Sâmbătă s-a organizat un picnic la parc, iar seara a fost o seară de studiu pentru tineret. Duminică am fost nu numai la marea serbare de Ziua Secerișului de la biserica baptistă, dar și la biserica pentecostală, unde am reîntâlnit prieteni dragi.

Orice sărbătoare prilejuiește bisericii locale să pună la treabă toate formațiile muzicale. Am fost uimit să văd o biserică echilibrată cu un numeros cor de copii, cu unul de adolescenți, cu unul de tineret și cu unul mixt. Asta pe lângă soliștii talentați pe care i-am ascultat. Pe unii din ei ar trebui să-i încuie undeva sau să-i ascundă ca să nu li-i fure vreo biserică americană … sau vreo casă de înregistrări.

 

În Raleigh locuiește și Vasile Iuga, cel prin care m-a întors Dumnezeu pe mine la biserică, pe când eram amândoi tineri în București. Am stat împreună un număr frumos de ani și în Los Angeles, iar acum m-am bucurat să-l aflu ,,la casa lui“, înconjurat de toți copiii și nepoții. Catalin Iuga, unul din băieții lui, conduce o companie de analitice pe Internet și are mulți angajați în USA și  în România. Nu mă întrebați cu ce se ocupă, că n-am înțeles. Este ceva cu tehnica de vârf a tehnologiilor actuale.

 

M-aș muta într-una din cele două Caroline? Tentația este totuși mare. Pe mama a chemat-o Carolina. Pe fata mea mai mică o cheamă tot Carolina …

Orașele sunt aici literalmente ascunse între copacii unor păduri seculare. Le-am căutat neîncrezători și am tresărit de bucurie când am zărit în sfârșit câteva blocuri impozante cu care eram obișnuiți din celelalte metropole americane. Prețurile caselor sunt mici, natura este de o bogăție extravagantă, oameni sunt primitori și bine aranjați. Nu-mi rămâne decât să vă îndemn să mergeți și voi ca să vă convingeți singuri.Categories: Amintiri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: