Petru Popovici – Et in Arcadia Ego !

N-a fost în planurile mele, dar a fost în planul providenței. Angela Popovici m-a invitat să rămân miercuri 12 Septembrie la o masă pentru prietenii familiei Popovici prilejuită de împlinirea zilei de 100 de ani a fratelui Pitt. Am acceptat în numele tuturor colegilor mei care ar fi vrut să fie acolo și i-am înmânat sărbătoritului tributul recunoștinței și prețuirii noastre:

 

Pentru locul mesei de aniversare, Angela a ales un loc istoric, The Blue Willow Inn, dintr-un orășel cu nume ciudat, Social Circle. Zona este un fel de muzeu în aer liber. Trei orășele de aici sunt singurele care au rămas neincendiate după ce ,,nordiștii“ au zdrobit rezistența ,,sudiștilor“ și au pârjolit Atlanta în timpul războiului civil. Restaurantul propriu zis este una din cele două clădiri identice care au aparținut la doi frați și stau și astăzi față în față de o parte și de alta a șoselei. Familia unuia dintre frați locuiește și acum într-una din case.

 

Am aflat cu surprindere că, posesori ai unui proverbial accent, sudiștii suferă și astăzi de un complex de superioritate pentru cei ce vin din altă parte. Se pare că istoria a înghețat pentru ei la vremea trecută, când eleganța și stilul erau net superioare ,,prosperității tehnologice capitaliste“. Cochet și foarte ,,colonial“ în stil, restaurantul este o mică bijuterie în inima localității cu nume ciudat, ,,Social Circle“. Este sediul romantic al artiștilor, pictorilor, muzicienilor și poeților din Atlanta. Bănuiesc o finanțare evreiască, pentru că la magazinul de lângă restaurant am dat de câteva exponate dedicate acestui popor.

 

Tot acolo am găsit și o fotografie de epocă cu o doamnă care se presupune că a fost modelul real pentru eroina Margaretei Mitchell care a scris ,,Pe aripile vântului“. Melancoliile cheamă flămânde fantomele trecutului, iar cartea pare să continue și astăzi.

 

Ca un făcut, ziua de 12 Septembrie a fost pentru acest restaurant ,,ziua seniorilor“ așa că ne-au înconjurat o mulțime de oameni ,,de culoare“, dar și albi, atrași de ocazia unor prețuri scăzute. Daniela a întâlnit printre ei două doamne a căror familie fac de mulți ani misiune în Moldova și România.

Printr-o frumoasă coincidență, Briana, fata lui Simona și Nicu Ungur, a împlinit 10 anișori, așa că s-a fotografiat și ea cu sărbătoritul.

 

Am profitat de ocazie și i-am arătat fratelui Pitt Popovici câteva înregistrări video cu saluturi date de membrii bisericii noastre care îi simt și acum lipsa în Los Angeles:

I-aș fi lăsat și ultima mea carte tipărită luna trecută în România, ,,Chemarea ascultării“- studii în viața lui Samuel, dar n-am vrut să se piardă printre tacâmuri, așa că l-am rugat pe Nelu Istudor, gazda noastră minunată din Atlanta, să i-o ducă într-una din zilele următoare. Ea este una din dovezile influenței durabile pe care fratele Pitt a avut-o asupra vieții mele. I-am dat-o la schimb cu cea pe care a tipărit-o pentru aniversare Camelia Siminescu, nepoata dânsului.

 

Pentru cei ce ați fi vrut să fiți acolo, iată câteva imagini, majoritatea luate de Emi Drăgoi, fiul lui Cornel Drăgoi și nepotul fratelui Simion Cure:

 Categories: Amintiri

Tags:

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: