Virginia (Brașov) Albeanu, motivul aprobării plecării familiei Wurmbrand în America !

Vă aduceți aminte că Florian Guler ne-a semnalat apariția unei noi cărți în România despre Richard Wurmbrand. Îi mulțumesc că m-a făcut unul din primii care au primit-o în America. O citesc pe nerăsuflate. Una din informațiile surprinzătoare este că motivul aprobării plecării familiei Wurmbrand din România a fost Virginia Albeanu (devenită între timp Brașov). Îmi explic acum de ce am văzut-o de atătea ori în casa familiei lor și de ce se simțea acolo ca la dânsa acasă …

Pe una din paginile cărții sunt notate și numele părinților mei, Vasile și Lenuța. Dar vă las vouă plăcerea acestei descoperiri.

În sfera tăcerii. Richard Wurmbrand în dosarele Securității – Ediție îngrijită de Maria Hulber

Disponibilitate: In stoc
70.00 lei 65.00 lei

Datorită efortului de cercetare al Mariei Hulber, pastorului protestant Richard Wurmbrand, personaj-erou și reper moral pentru unii, figură controversată pentru alții,  i se schițează portretul și biografia printr-o suită de documente aflate într-o ordine deloc întîmplătoare.

Se poate comanda în România de la:

https://ratioetrevelatio.com/produs/in-sfera-tacerii-richard-wurmbrand-in-dosarele-securitatii-editie-ingrijita-de-maria-hulber/

https://www.ecasacartii.ro/in-sfera-tacerii-richard-wurmbrand-in-dosarele-securitatii.html

http://rve-oradea.ro/În-sfera-tăcerii-Richard-Wurmbrand-în-dosarele-Securității–Ediție-îngrijită-de-Maria-HulberCategories: Amintiri

5 replies

 1. Poate va intrebati de unde atata prietenie cu fam Wurbrand ?Nu e deloc o intamplare Sant lucrurile acelea de care scrie apostolul Pavel la Efeseni 2:10
  ,,Caci noi suntem lucrarea Lui si am fost ziditi in Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregatit Dumnezeu mai dinainte, ca sa umblam in ele’’Tatal meu nascut in1917 a ramas orfan la 11 ani in numai 3 luni de ambii parinti cu alti 2 frati si o surioara de 5 ani -Pe la 14 ani fratele mai mare al dansului unchiu Niculae l-a trimis de la Fierbintii de Urziceni , unde locuiau, la Bucuresti sa munceasca ca baiat de pravalie Acolo la varsta de 16 ani datorita marturiei la doi tineri Mihai de la Matara si Stan Stanica si ei tot baieti de pravalie ,tataie (cum ii spuneam noi pana a plecat la Domnul Isus la 98 de ani) si-a dat inima Domnului Isus .Era insetat dupa Scriptura si partasie cu frati alesi si cand l-a descoperit pe fr Richard mai mare ca dansul cu 9 ani ,tot tanar predicand la o biserica din str Olteni in cartierul Dudesti nu s-a mai deslipit de dansul si frecventa regulat toate adunarile unde vorbea fr Richard Wurbrand pana cand fr Richard a fost arestat Intre timp parintii meu s-au casatorit si nunta au ales sa o faca cu fratii arestati prigoniti , trimisi la o inchisoare unde munceau pe mosia unui bogat de langa orasul Brasov Apoi pe noi copii ne lua de mici la adunare si e proaspat inca in mintea mea atmosfera electrizanta in predicile fr Richard Wurbrand care ne dadea o bucurie contagioasa .Acolo am invatat sa iubim pe fratii evrei ,chiar daca si atunci bateau vanturi si furtuni antisemitice Mai tarziu aveam sa fiu privilegiata ,pe langa parintii mei sa fiu in partasie cu alt frate evreu:Lury Isidor care era indragostit de Domnul Isus fiind un curajos castigator de suflete. Chiar sora Lenuta Branzei ne-a povestit despre dansul caci l-a cunoscut de tanara. Dansul a fost inchis intr-un lagar de evrei unde munceau din greu si cand il batea cu biciul pe spatele gol cand muncea la camp suferea rau dar isi aducea aminte de cuvintele psamisului psalmul 129,3 Plugarii au arat pe spinarea mea au tras brazde adanci pe ea –vorbind de Domnul Isus. Cand a iesit din lagar nu a avut unde sa merga si parintii mei l-au luat la noi acasa A ramas credincios pana la moarte chiar daca a trecut prin multe si grele incercari intre care pierderea sotiei tanara, calcata de tren chir in apropierea casei.
  Un alt Har cu care am fost binecuvantata s-a intamplat chiar inainte sa termin liceul, cand am avut privilegiul sa leg o prietenie pe viata cu o fata evreica, Rica Lazarovici, care la 18 ani si-a predat viata Domnului Isus asumandu-si toate riscurile persecutiilor parintilor si fratilor ei din Barlad, Romania. Rica Lazarovici a emigrat in Israel cu parintii, dar a continuat sa evanghelizeze Asdodul, unde a poposit pentru prima oara. A suferit violenta vecinilor care au improscat cu pietre casa ei. Chiar fratele Isidor ne informa din sursele fratilor evrei citindu-ne dintr-un ziar israelian publicat la ora aceea articolul de sub titlul ,,Mesia a venit la Asdod”. Ea traeste si acum in Israel, langa Tel Aviv, și continua sa misioneze aducand suflete din poporul evreu la Domnul Isus. Are partasie cu frati mesianici din Pet Ticva. Din nou cer scuze ca m-am departat de subiect ca sa subliniez imprejuraile vietii care m-au facut sa iubesc poporul evreu.
  De fapt ce scriu mai jos e si mai important si explica pe deplin cauza vizitelor mele la familia Wurbrand. Sora mea Angela Albeanu, acum Ionescu, ajunsa la frumoasa varsta de 70 ani chiar azi, pe 4 iulie 2018, in Boeumont California, mi-a repovestit o scena dintr-un tren in care venea de la un sanatoriu de rheumatism din regiunea Clujului .Vagonul avea 2 feluri de oameni 1) copii care veneau de la sanatoriu. In compartiment erau si 2 detinuti eliberati din inchisori. Iesind pe hol si vazand puscariasii scapati din inchisoare, privirea I s-a oprit mai mult la un detinut care a impresionat-o cu hainele peticite cu hartie ca sa nu se vada pielea. Ea era eleva la scoala profesionala de croitorie de la Casa de Mode din Bucuresti si era interesata de hainele oamenilor, prin natura meseriei pe care o invata,dar cel mai mult a uimit-o paduchii care circulau pe aceste haine ciuruite parca curgeau pe un anume detinut. Fara sa stie omul pe care il privea staruitor era chiar fr Richard Wurbrand care uitandu-se la interesul cu care era cercetat de o fata de 16 ani i-a spus: nu am mai vazut de mult o tanara,dar tu, tu esti chiar fiica prietenului meu Albeanu Sandu! Sora mea a fost foarte impresionata și nu a uitat niciodata aceasta scena. Avea sa fie si mai mult impresionata in Gara de Nord unde o multime de credinciosi alaturi de parintii nostrii asteptau pe Fr Richard Wurbrand, caci aflasera ca s-a eliberat din inchisoare. Sora mea semana foarte mult cu tatal meu, de aceea fr.Richard a exclamat: ,,Tatal tau Sandu Albeanu e prietenul meu.”
  Nu e nicio mirare deci ca, mai ales cand fratele Richard era inchis, eram in casa sorei Bintia. Mă trimeteau cu modeste daruri financiare anumiti frati care simteau cu cei in suferinta, dar care nu indrazneau sa vina din pricina urmariri si prigonirii. Ma atrageau foarte mult aceste vizite la sora Bintia pentru ca dansa avea un dar deosebit de a talmacii Scripturile. Dansa avea Lumini si cand deschidea Biblia ma purta prin locuri ceresti de pierdeam notiunea timpului. Cand plecam din camera aceea de la mansarda nu coboram, ci zburam, ducand cu mine bucuria si misterul vietii de legatura tainica cu Domnul Isus exemplificat asa de bine de prea aleasa doamna, fiica de Imparat,sora Bintia!
  Pot sa spun ca dansa m-a invatat nu numai sa citesc si sa iubesc Cuvantul, dar sa il maninc ca pe cel mai bun pranz.
  Trebuie sa adaug ca Biblia ei ăpersonala, plina de insemnari pe margine si pe paginile special insertate, a fost daruita sorei Florica Nistor, care a ingrijit de dansa cel mai mult timp. Am imprumutat-o si eu pentru o zi și am facut copii la Xeros. Le pastrez ca pe un talisman. Mai tarziu, sora Florica Nistor din Canada a donat Biblia originala unui muzeu din America care o expune si in present, impreuna cu toate celelalte carti ale familiei Wurbrand. Cred ca acum m-am facut inteleasa de unde vine aceasta legatura binecuvantata si Haruita cu fam Wurbrand.

 2. Cand am plecat din Romania in 1981, noi eram in avion cu cei 11 copii pe 10 August și Securitatea ne cauta peste tot, crezand ca am fugit ilegal. La noi acasa, o casa cu chirie dar cu pod, pivnita si curte in Cotroceni, in str dr Pasteor, unde am locuit ultimii ani, era depozitul de Biblii care veneau pe Dunare Fratii responsabili din Ploiesti erau deja inchisi si nefiind computere la ora aceea si nici internet cei din Bucuresti nu erau informati ca noi in 8 luni de zile am primit aprobarea sa venim la parintii mei in Los Angeles, cu scopul intregirii familiei, ocolind motivatii de persecutie religioase.

  Plecarea noastra a fost computerizata de computerele ceresti si am scapat ca pasarea din latul pasararului sau asa cum scrie in psalmul 18 :2
  ,,Doamne, Tu esti stanca mea, cetatuia mea, izbavitorul meu! Dumnezeule,
  Tu esti stanca mea in care ma ascund, scutul meu, taria care ma scapa si intaritura mea!
  Eu strig: “Laudat sa fie Domnul!”, si sunt izbavit de vrajmasii mei.

  Abia dupa ce am ajuns in America, fr Richard Wurbrand ne-a comunicat din partea fr Caraman ce turbati erau securistii sa ne aresteze si nu le venea sa creada ca le-am scapat din maini. S-au dus chiar la Breaza de Campina, la mama sotului, sa afle cum am ,,fugit’!!’ Fireste ca Bibliile erau deja impartite si casa predate la ICRAL.

  Bibliile erau aduse dintr-un punct strategic noaptea in geamantane si distribuite de copii nostrii in ghiozdane pe sub ochii militianului care statea zi si noapte in coltul casei, care era intr-o intrare cotita ca un unghi sau mai pe romaneste fundatura a strazii dr Pasteor, pazind pe ministrii care locuiau pe aceeasi strada si chiar ei ,militienii discutau cu copii nostrii nestiind ce aveau ei in ghiozdane ! (Locuirea noastra pe acea strada pentru o vreme e o alta minune a maretului Har al lui Dumnezeu care s-a folosit chiar de fratele doamnei Ceausescu sa primim aprobarea intre altele. Amanuntele sant si mai interesante si mai pline de Har, dar nu e locul lor aici.)

  Ce mai pot adauga este ca Domnul mi-a dat Harul si privilegiul sa duc multe biblii rusesti la ambasada rusa. Personae special le transportau apoi in cutii diplomatice – pretul unei biblii fiind egal cu pretul unei vaci. Fireste caeu si noi nu primeam niciun ban, caci scopul nostru era spiritual nu financiar. Eu le infasuram pe corp cate puteau fi infasurate cu fesi special sa nu cada si le duceam mereu in alt loc strategic, ales nu de mine. Acolo le dadeam jos, incredintandu-le la cei care le transportau. Erau erau tot timpul alte persoane.

  Familia Wurbrand era deja in America noi nu aveam atunci nicio legatura cu dansii. Aveam deja zece copii cand participam la aceasta operatie. Slava Domnului ca El ne-a ocrotit si putem sa spunem cu psalmistul din ps 18 :46.

  Traiasca Domnul si binecuvantata sa fie Stanca mea! Marit sa fie Dumnezeul mantuirii mele,
  Dumnezeu, Razbunatorul meu, care imi supune popoarele
  si ma izbaveste de vrajmasii mei! Tu ma inalti mai presus de potrivnicii mei, ma scapi de omul asupritor.
  De aceea, Doamne, Te voi lauda printre neamuri, voi canta spre slava Numelui Tau.
  El da mari izbaviri imparatului Sau si da indurare unsului Sau: lui David si semintei lui pe vecie.

 3. O MICA PRECIZARE :In 1965 aveam deja vreo 6-7 ani de cand ii vizitam. Chiar in anul acela 1965 in 22 Noiembrie m-am casatorit cu Horen Brasov care nu m-a lasat sa merg la aeroport din pricina fricii de a nu fi persecutat si el in continuare. La ora aceea, Ortansa Teodoroiu era deja casatorita cu George.
  Ortansa era profesoara de franceza. Fiind din Timisoara si George inginer agronom in Targoviste au vrut sa fie cu fratii din Bucuresti si au facut nunta in casa familiei Albeanu, parintii mei. Ulterior, in 83 au ajuns si dansii in America fiind sponzorati de noi, de fr Samu si de fr Aurel Popescu. Sant inca in viata, batrani, dar credinciosi si locuiesc in Downey, California.

  Speranta sotului meu de a nu fi prigoniti nu s-a implinit, caci eram vizati si calcati mereu de securitate in fel si chip. Eu am ajuns si la o inchisoare din Craiova din pricina ascultarii unei predici in casa dr dentist Daniel si Simona Aninoiu. Si dansii au avut nunta in casa noastra din Bucuresti cand aveam 3 copii . Au facut-o la noi pentru ca erau din Craiova si locuiau intr-un apartament de bloc. Dansii traiesc inca si au zece copii, 7 dentisti doctori. Povestea cu inchisoarea din Craiova e o minunata aratare a Harului lui Dumnezeu. Aveam deja 6 copii cand am plecat din Romania.

Trackbacks

 1. Motivul aprobării plecării familiei Wurmbrand în America ! – CrestinTotal.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: