4. Călătorie spre centrul … inimii.

Călătoriile sunt de mai multe feluri. Arareori facem doar câte una singură. De cele mai multe ori călătorim pe mai multe planuri, îngrămădite alandala unele peste altele sau ordonate premeditat în anticipări foarte precise. Călătoria aceasta spre Lugoj și Londra m-a surprins deja din mai multe puncte de vedere.

Primul este cel al confortului. Proaspăt posesor al unui card Delta Skymaster Gold am avut privilegiulde a intra in sălile de așteptare ale “cluburilor” companiilor aeriene. Situate de regula la un etaj superior al terminalelor, deasupra mulțimii, cluburile oferă condiții de hotel de lux cu mai toate dotările aferente. Ce mai, era să pierd avionul pentru că aproape uitasem de ce mă aflam acolo.

Zborul Delta a fost comasat cu Virgin Atlantic. Asta m-a propulsat să călătoresc pentru prima dată cu un Dreamliner, o aeronavă nouă din seria Boeing.

Ce e ,,altfel”?

Hoblourile sunt mult mai mari. Asta te face să te simți ca-ntr-o limuzină, nu ca-ntr-o celulă în care ești prizonier. Perdeluța capac a dispărut. În locul ei există niște butoane pe care, dacă le apeși, geamul se face orice nuanță de la transparentul luminos la opacul întunecat. Neat!

Mi s-a spus ca și circulația aerului din interior a fost modificată astfel ca să nu mai fie doar reciclat ,,gură la gură”, ci și împrospătat continuu cu cel de afară. Dreamlinerul asigură, cum îi spune și numele, o călătorie de vis, cu Secțiuni de clasa a-ntâia sau de bussiness în care scaunele se fac pat sau se transformă în mici birouri cu televizor și ecran de Internet. Deh! Nu visăm toți la fel și nu toți avem aceeași bani de buzunar.

Între cele două fragmente de zbor spre Lugoj am poposit în casa lui Teofil Harii dintr-o suburbie londoneză. Ospitalitate moldovenească! A fost pentru prima dată când am pătruns pe străzile orașului. Nu pricep de ce se încăpățânează englezoii aceștia sa trăiască într-o lume ,,stângace”! M-am tot ferit de mașinile care mi se păreau că merg pe sens interzis și dau buzna peste noi. Pe aparatele lor de măsură ai alternativa să alegi sau sistemul metric sau sitemul ,,imperial”. Eu am făcut metrologie, dar nu m-am întâlnit acolo cu această numire. Ea există însă în teritoriile britanice. Deh, nostalgia vremurilor bune de altădată … Renunțăm greu la ceea ce am fost și nu mai suntem …

Teofil mi-a făcut supriza să fie de loc tot satul botoșănean în care s-a născut și tatăl meu, Negreni. Soția lui este de prin partea Vasluiului. Copiii lor, născuți și crescuți în Londra, mi s-au părut un transplant reușit pe aceste meleaguri. Plănuiesc să mă întorc pe la ei săptămâna viitoare pentru a sta câteva zile în bisericile române din capitala Angliei. Teofil a venit la Londra de peste 19 ani și are o poveste fascinantă. Am multe de învățat de la el. Mi-a fost greu să mă duc să dorm puțin, dar a trebuit s-o fac. Acasă, ai mei dormeau deja dincolo de miezul nopții.

Am plecat din Londra spre România dintr-un alt aeroport, Luton, un fel de autogară pentru traficul mic și ieftin. Wizzerul în care m-am urcat avea inscripții bilingve în limbile engleză și turcă, dar echipajul era în întregime românesc. O frumoasă surpriză.

Pe vremurile mele de demult, cu avionul călătorea doar lumea bună. În cursa aceasta am călătorit cu mahalaua îmbunătățită a României. Așa cum mi-am propus, am tăcut ca un mut ca să-i pot asculta nestingherit pe cei din jur. M-au crezut ,,american” și m-au tratat ca pe o piesă de mobilier. Nenea, tanti, țața și șmecherul s-au simțit astfel liberi să vorbească liberi. Ce-am aflat?

În rezumat, Pot să vă spun că n-a murit Caragiale, iar mahalaua se încăpățânează să călătorească cu noi prin secole. Este însă o ediție revizuită și îmbunătățită, care miroase a multe parfumuri scumpe și se îmbracă cu haine ,,de firmă”. Asistăm la o nivelare socială ,,în jos”, patronată de nelipsitele telefoane, care aici nu sunt celulare, ci ,,mobile”. Ca să pot călători cu bagajele mele americane, Teofil mi- a rezervat locul 1C, un fel de clasa întâi într-un avion fără clase. Sunt singur pe rândul acesta, semn sau ca ceilalți pasageri au bagaje mai mici sau că își drămuiesc cu zgârcenie bruma de câștig occidental pe care vor să-l ducă acasă.

Era să mor de sete! Am cerut un pahar de apă. Mi s-a adus o sticla de apă minerală condiționată însă de plata în lire sterline, euro sau lei. Am spus ca am numai dolari americani. Mi-au luat sticla înapoi. N-am fost pregătit pentru o asemenea eventualitate. Trebuia să fi schimbat niște bani în Londra sau … compania de zbor.

Confortul este pentru călătoria trupului. Exista însă alte straturi ale ființei care fac aceeași călătorie. Am plecat să mă întâlnesc după 40 de ani cu colegii mei de la Seminarul Teologic Baptist din București. Vreau să văd ce a mai rămas din ei și, implicit, ce a mai rămas din mine. Vorba unuia care s-a întors de la o astfel de reuniune: ,,S-au schimbat toți teribil dragă! Niciunul nu m-a mai recunoscut!”

Am plecat însă să mă întâlnesc și cu călătorul din inima mea care colinda România altădatată. Conviețuirea cu lumea anglosaxonă din ultimii 35 de ani a depus pe mine un strat de acoperiri culturale nobile. Dacă zgârâi însă puțin, de sub el iese la iveală substanța românească din care am fost zămislit. Călătoresc singur. Daniela a rămas acasă. Vreau să simt și să măsor cât am mai rămas din omul de altădată. Următoarele câteva zile se anunță palpitante. Oare ce surprize voi avea?

Aseară am aterizat pe aeroportul din Timișoara. O noutate. Pe vremea mea, Timișoara n-avea aeroport internațional. Îi avea pe Phoenix cu ,,Hei tramvai” și avea … Revoluția! Mari schimbări. Oare ce voi mai descoperi azi?Categories: Amintiri

Tags:

2 replies

  1. Mulțumesc pentru acest înviorător articol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: