Slujba profetică și caracterul ei – evenimentul de la Portland

Scriu aceste lucruri ca reacție la un filmuleț pe care l-am primit și în care un ,,musafir“ găzduit cu amabilitate de păstorul local din Portland (fr. Câmpean) s-a rățoit public la el și l-a învinuit că-i fură libertatea și călăuzirea Duhului care-l îndemnase pe el să conducă serviciul de închinare. Un astfel de ,,musafir obraznic“ n-ar trebui să mai găsească curând ,,gazde“ în adunările creștine serioase. Adunarea sfinților nu este un bâlci gălăgios în care fiecare scamator își face numărul independent de ceea ce fac ceilalți.

Felicitări păstorului local matur și responsabil care a curmat spectacolul nedorit și felicitări adunării care a avut maturitatea să așeze în autoritate astfel de păstori.

Doar câteva cugetări despre activitatea de predicare în Biserică:

 1. Asemenea purtătorilor de cuvânt în scris ai lui Dumnezeu, care ne-au lăsat Biblia, purtătorii de cuvânt oral ar trebui să fie și ei, măcar într-o măsură mică, ,,inspirați“ de Dumnezeu.
 2. Apostolul Pavel folosește termenul ,,poorocie“ când vorbește despre cei ce predică în adunarea sfinților (1 Cor.14:1,3,4,5, etc.):
  ,,Urmăriţi dragostea. Umblaţi şi după darurile duhovniceşti, dar mai ales să prorociţi“ (1 Cor. 14:1).
 3. Nu toată predicarea este ,,proorocie“. Ea este doar o parte a ei:
  ,, În adevăr, fraţilor, de ce folos v-aş fi eu dacă … cuvântul meu nu v-ar aduce nici descoperire, nici cunoştinţă, nici prorocie, nici învăţătură?“ (1 Cor. 14:6).
 4. Aspectul profetic al predicării se manifestă în ,,cercetarea personală“ pe care o simt ascultătorii. Ei au sentimentul că vorbitorul știe ceva despre ei și ,,le vorbește direct lor“:
  ,, … și  intră vreun necredincios sau vreunul fără daruri, el este încredinţat de toţi, este judecat de toţi. Tainele inimii lui sunt descoperite, aşa că va cădea cu faţa la pământ, se va închina lui Dumnezeu şi va mărturisi că, în adevăr, Dumnezeu este în mijlocul vostru“ (1 Cor. 14:24-25).
 5. Caracterul profetic al predicării nu încurajează individualismul și nu transformă pe nimeni într-un arogant infailibil. Pentru că vor exista întotdeauna prooroci mincinoși, predicarea publică trebuie pusă sub filtrul supravegherii:
  ,,Cât despre proroci, să vorbească doi sau trei, şi ceilalţi să judece“ (1 Cor. 14:29).
 6. ,,Inspirația profetică“ poate fi primită în pregătirea de acasă, dar și instantaneu în timpul părtășiei din adunare. De multe ori, ,,inspirația“ instantanee îl face pe predicator să schimbe subiectul și să spună lucruri la care nu s-a gândit anterior. Alteori, șuvoiul inspirației trece de la un vorbitor la altul făcându-i să se completeze ,,de parcă s-ar fi vorbit mai dinainte“:
  ,,Şi dacă este făcută o descoperire unuia care şade jos, cel dintâi să tacă. Fiindcă puteţi să prorociţi toţi, dar unul după altul, pentru ca toţi să capete învăţătură şi toţi să fie îmbărbătaţi“ (1 Cor. 14:30-31).
 7. Caracterul profetic al predicării nu dă nimănui dreptul să tulbure ordinea din adunare, să creeze ilaritate și scandal. Nimeni nu-și poate scuza obrăzniciile, argumentând că nu el a făcut-o, ci Duhul Sfânt care l-a călăuzit:
  ,,Duhurile prorocilor sunt supuse prorocilor, căci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorânduielii, ci al păcii, ca în toate bisericile sfinţilor“ (1 Cor. 14:32).

,,Înţelepciunea care vine de sus este întâi curată, apoi paşnică, blândă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roduri bune, fără părtinire, nefăţarnică“ (Iacob 3:17).

 Categories: Teologice

Tags:

5 replies

 1. Ba se referă tocmai la predică, la a ,,rosti cuvinte înțelese, ca să învăț pe alții“ (1 Cor. 14:19).
  În antiteza din acel capitol, proorocia înseamnă comunicarea verbală înțeleasă între cel ce vorbește și cei care ascultă. Vă rog să recitiți 1 Corinteni 14 scuturați de prejudecările cultice.
  Ne-am obișnuit cu ,,altfel“ de proorocii, dar definția unui prooroc este dată în acest material teologic: https://semnelevremurilor.wordpress.com/profeti-profetie-probleme/
  M-aș bucura să știu că-l citiți. Ar fi un favor pe care vi-l cer.

 2. Suntem pentru supravegherea celor ce predica, insa nu suntem deacord ca a prorocii inseamnă a predica. Slujba profetica poate sa o faca si predicatorul, insa trimiterile biblice pe care le folositi dv, nu se refera la predica.

Trackbacks

 1. Perspectiva Pastorului Daniel Branzai: Slujba profetică și caracterul ei – evenimentul de la Portland | agnus dei - english + romanian blog
 2. Perspectiva Pastorului Daniel Branzai: Slujba profetică și caracterul ei – evenimentul de la Portland – CrestinTotal.ro
 3. Dezbaterea evenimentului de la biserica Philadelphia din Portland – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: