Christmasfest 2017 la Bethel, Anaheim, California

Bisericile române din străinătate au bucuriile lor specifice, imposibile pentru cele din România. Una din ele sunt serbările multietnice. Spuneam aceasta în notele mele autobiografice, la capitolul numit sugestiv ,,Păstorind o tranziție“. Vă ofer acum o ilustrație a ideilor de acolo.

În tiparele preluate de pe vremea când biserica noastră era germană, la Bethel a avut loc în cea de a doua zi de vineri din luna Decembrie tradiționala sărbătoare ,,Christmasfest“. În trecut veneau la noi adunările din North American Baptist, asociația fostelor biserici germane. Acum vin trimișii colindători din bisericile etnice ale metropolei.

Vă ofer, împreună cu invitația de a ne vizita anul viitor, câteva imagini și înregistrări video de la acest eveniment.

Programul a fost condus de Doru Brezoi, unul dintre păstori și Silviu Ardeleanu, unul dintre presbiteri. L-au prezentat câțiva dintre băieții și fetele de la noi. Tot tinerii au condus cântările comune, iar corul bărbătesc ne-a introdus în atmosfera caldă a evocării nașterii Salvatorului lumii:

O familie minunată din China, familia Eng, ne-au delectat cu câteva colinde interpretate la clopoțele și alte instrumente. Ținuta înaltă și măiestria muzicală ne surprinde în fiecare an. Cântările lor sunt din ce în ce mai complexe și mai bine interpretate:

Una din marile bucurii ale serii a fost un cor al copiilor. Majoritatea n-au fost din biserica noastră, ci familiile care au trecut din adunarea noastră în adunări americane. Ei ne vizitează din când în când, mai ales la programul AWANA. Deși vorbesc acasă și la bisericile lor în limba engleză, au ținut să cânte neapărat în limba română. Ce ziceți?

Mesajul serii a fost adus de Ionuț Breb, anul acest păstor de tineret la biserica soră ,,Betania“ din La Habra.

Au urmat apoi cei de la ,,Sonds of Glory“. Veniți din arhipelagul Indoneziei, ei vin în fiecare an cu instrumentele lor tradiționale, niște xilofoane verticale din bambus. Dacă vreți să aflați cum sună, mulțumiți-i fratelui Vladimir Pahomi pentru un fragment video:

 

Corul surorilor de la Bethel  dus delicata lor închinare prin două cântece

 

De câțiva ani de prietenie și părtășie, ne vizitează cei dintr-una din bisericile rusești din Los Angeles. Anul acsta, unul din ei a cântat cu dexteritate un colind la chitară, două fete au avut un duet deosebit de frumos acompaniat la pian, iar apoi tot grupul plus un moldovean d ela noi a cântat puternic și cu entuziasm un foarte frumos colind în limba rusă. Păstorul bisericii ruse a fost și cel care a rostit rugăciunea în limba rusă de invocare de la începutul serii.

Corul mare al bisericii a încheiat programul. Ca întotdeauna, musafirii și gazdele au fost invitați toți în sala de mese unde i-au așteptat prăjiturile specific românești.

A doua zi, sâmbătă dis de dimineață, un grup de la Bethel au fost la biserica baptistă română din Las Vegas. Împreună cu Marius Lucan și un grup de cântăreți de la Colton, Los Angeles, împreună cu un alt grup venit din Phoenix, Arizona înpreună cu fratele Doboș Octavian și împreună cu un predicator musafir din Astralia, ei au participat la o serbare a celor din loc în cinstea Nașterii Domnului.

Tinerii noștri rămași în Los Angeles au paticipat la o seară de făcut pachete pentru misiunea ,,Operation Christmas Child“, a lui Franklin Graham. Au făcut nu mai puțin de 55 de mii de pachete care vir fi trimise la copiii săraci ai lumii.

Mâine dis de dimineață, un grup frumos de la biserica anoastră va călători spre Santa Barbara, dincolo de focurile care fac prăpăd în California de sud. Ne așteaptă acolo biserica ucraineană în care se găsesc și câțiva moldoveni de-ai noștri. Anticipăm o altă serbare glorioasă.

 

 Categories: Amintiri

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: