Perseverența sfinților păstori

Întrebare: ,,Ce trebuie să facă un păstor bun care este criticat de oameni neprincipiali?

Răspuns: Se apropie sărbătorile de sfârșit de an. Programul păstorilor din biserici este foarte încărcat. Oboseala îi poate face neproductivi. Criticile îi pot fura bucuria și entuziasmul. Dacă știți unul care este descurajat, dați-i să citească aceste rânduri:

R.W. :

Am un dictionar in biroul meu si daca ai cauta in el cuvântul “imposibil” nu l-ai gasi, pentru ca l-am taiat cu o lama. Am hotarit ca, daca nu este in vocabularul lui Dumnezeu, nu trebuie sa fie nici in vocabularul meu. Biblia spune ca: “Toate lucrurile Îi sunt cu putinta lui Dumnezeu”, si “Nimic nu este cu neputinta celui ce crede.”

Dumnezeu foloseste persoana care nu se da niciodata batut.
Si acesta este un element al credintei. A fi credicios inseamna a nu renunta niciodata, a fi perseverent, hotarât si tenace, spunând: “Nu ma voi da batut.”

Dumnezeu foloseste oameni care nu stiu sa renunte. Biblia spune în Luca 9:62: “Oricine pune mâna pe plug, si se uita înapoi, nu este destoinic pentru Împaratia lui Dumnezeu.”  Cu alte cuvinte, n-avem voie sa privim în urma. Trebuie sa mergem înainte, chiar daca am obosit, chiar daca suntem presati si criticati.

Frate pastor, da-mi voie sa-ti spun care cred eu ca este secretul succesului. Secretul succesului este depasirea criticilor.

Indiferent ce vei face, unii oameni te vor critica. Da-mi voie insa sa-ti spun: “Critici nu au viitor. Daca vei continua sa-L slujesti pe Domnul în ciuda a ceea ce spun ceilalti, Dumnezeu te va binecuvânta si vei supravietui tuturor criticilor tai.

Biblia compara lucrarea cu o cursa, si când alergi într-o cursa, vor fi întotdeauna pe margini oameni care te vor sustine si vor fi oameni care vor cauta sa te descurajeze. Daca vrei sa ajungi cu bine la linia de sosire, trebuie sa-i ignori si pe cei ce te sustin, si pe cei care te descurajeaza, pentru ca ei te pot distrage de la parcurgerea cursei.

Oamenii de valoare sunt oameni obisnuiti,
dar cu o vointa neobisnuita.

Oamenii de valoare sunt oameni care pur si simplu nu stiu sa renunte. Ei merg mereu înainte. Biblia spune în Galateni 6:9: “Sa nu obosim în facerea binelui; caci la vremea potrivita, vom secera, daca nu vom cadea de oboseala.”

Ai auzit? Nu renunta si astfel vei ajunge sa culegi recolta.

Am citit odata un studiu despre biserici, care spunea ca, in general, un pastor se descurajeaza, si ajunge sa doreasca sa paraseasca o biserica din cauza a opt oameni, numai a opt oameni. Am descoperit ca atunci când pastorul acesta se ancoreaza prin credinta si nu pleaca, se intimpla sa plece oamenii problema. Dar daca pastorul pleaca, oamenii problema ramân. Tu trebuie sa hotarasti cine va câstiga: Dumnezeu sau diavolul! Nu te da batut!

Nu voi uita niciodata cind am experimentat pentru prima data muscatura otravita a descurajarii. Eram un tânar evanghelist si predicam într-o mica biserica din California. Am predicat marti, miercuri, joi, vineri, sâmbata si duminica si nimeni nu se hotarâse pentru Hristos, nimeni nu-si rededicase viata lui Hristos. Duminica dupa-amiaza eram foarte descurajat. Ma simteam foarte slab si foarte abatut. Îmi amintesc ca m-am pus pe genunchi si m-am rugat spunind: “Tata, sunt asa de descurajat si nu stiu cum sa reactionez în fata acestei descurajari. Trebuie sa ma lupt, sau sa ma las biruit de ea ? Trebuie sa rezist acestei descurajari pe care o simt, sau trebuie sa las totul sa mearga de le sine si sa ma copleseasca în continuare ? Te rog, Tata, arata-mi ce sa fac cu aceasta descurajare.” Am terminat aceasta rugaciune si m-am ridicat. Eram în biroul pastorului acelei biserici, unde erau câteva rafturi cu carti crestine. Cum imi place foarte mult sa citesc, m-am apucat sa ma uit ele. Câteva minute mai târziu a intrat pastorul acelei biserici.

Uitându-ma la aceste carti, am gasit un disc de patefon cu o predica spusa de un om, numit Jerry Falwell. Predica se numea: “Cum sa dublezi frecventarea bisericii, într-un an”. Eram doar un tânar evanghelist, nu eram pastor, dar i-am spus pastorului acelei biserici: “Pot sa ascult aceasta predica, pentru ca într-o zi si eu s-ar putea sa fiu pastor?” El a spus: “Desigur.” Asa ca a pus discul în patefon, numai ca l-a pus din întâmplare, invers, iar pe cealalta parte a discului era o predica numita: “De ce nu trebuie sa descurajezi si de ce nu trebuie sa renunti niciodata”. A fost ca si cum Domnul mi-ar fi vorbit chiar mie. În acel mesaj am auzit o fraza pe care nu o voi uita niciodata: “Valoarea unui om nu poate fi masurata în functie de talentul, bogatia sau educatia lui, ci valoarea lui este masurata în functie de ce este nevoie pentru a-l descuraja.”

As vrea sa îti pun o întrebare foarte personala. De ce este nevoie pentru a te descuraja pe tine? Ajunge un singur cuvânt de critica ? O singura problema si esti gata sa lasi totul si sa renunti la slujire ? Aceasta ar fi o victorie pentru Satan. Nu renunta niciodata.

În timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, primul ministru al Angliei a fost Winston Churchill. În mijlocul razboiului, Anglia a fost bombardata neîncetat de armata nazista. Primul ministru, Winston Churchill, a fost invitat sa tina un discurs la o renumita scoala pentru baieti. Profesorii le-au spus elevilor: “Pregatiti-va ceva de scris pentru ca primul ministru vine sa va adreseze ceva foarte important.” La momentul potrivit, Winston Churchill, a venit la scoala, a deschis usa, a intrat în clasa, si le-a spus tinerilor care se pregateau sa mearga la razboi: “Domnilor, nu renuntati niciodata! Nu renuntati niciodata! Niciodata, niciodata, niciodata, niciodata, niciodata nu renuntati!” Apoi, s-a întors si a iesit din încapere. Asta a fost tot ce a avut de zis.

Este una dintre cele mai importante lectii pe care trebuie sa le învatam în slujirea lui Hristos. Este întotdeauna prea devreme sa renuntam, iar Dumnezeu foloseste oamenii care nu renunta niciodata. Tine minte ca nu esti invins atâta timp cât nu renunti.Categories: Maxime si cugetari, Pentru lucrători, Raspunsuri la intrebari

2 replies

 1. Ati mentionat :”Frate pastor, da-mi voie sa-ti spun care cred eu ca este secretul succesului. Secretul succesului este depasirea criticilor.”

  As vrea sa completez si un alt pericol, nu doar gestionarea tensiunilor si abordarea corecta a criticilor valideaza un pastor bun.

  As spune ca un pastor de succes este si unul care stie sa abordeze nu doar criticile ci si biruintele, intrucat biruintele de ieri nu iti vor garanta victoriile de maine.

  Un om al lui Dumnezeu trebuie sa getioneze bine si adulatiile, laudele, aprecierile, care le primeste.

  Majoritatea pastorilor esueaza dupa ce au o victorie cu Dumnezeu. In principiu toti se roaga inainte, sa fie folositi de El, sa aiba ungere in predicare, sa fie de folos ..dar dupa izbanda…ii intorc spatele lui Dumnezeu si nu ii mai multumesc.

  Eu cred ca este foarte important pentru un slujitor si cum abordeaza succesul.

  cele bune!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: