Educând părinți, educăm copii

Un aspect pe care societatea consumeristă îl cultivă în noi este nemulțumirea. Vrea să fim nemulțumiți cu apartamentul, mașina, casa, calculatorul, hainele, telefonul nostru ș.a.m.d. Motivul este simplu: ca să ne dorim să cumpărăm ceva mai bun, ceva nou. Iar pentru a realiza asta trebuie să fim nemulțumiți de ce avem.

De aceea, în fiecare an, poate și de două ori pe an, apar modele noi de electronice. De aceea, în modă, se schimbă “gustul” în vestimentație anual. Ca să consumăm. Dacă vom cădea în această plasă a consumerismului, vom ajunge să fim noi consumați de dorințele noastre pentru că nu vom putea ține pasul cu toate costurile și cu tot ce-și permit alții din jur.

Cred că este esențial, ca adulți, să înțelegem acest pericol, și și mai important este să cultivăm o atitudine mulțumitoare în copiii noștri. Ușor de zis, greu de făcut. Mai ales când văd jucării noi și tot mai interesante la tot pasul. Dar este datoria noastră să îi învățăm să se deprindă să fie mulțumitori și mulțumiți, altfel vom crește o generație de oameni care vor căuta împlinirea în următoarea jucărie, următorul telefon, următorul tricou și vor fi cât se poate de frustrați.

Închei întrebându-i pe părinții cu copii mai în vârstă dacă și-au pedepsit copiii pentru nemulțumire (nu vorbim de forma de pedeapsă, asta depinde de la copil la copil și de la părinte la părinte)?Categories: Maxime si cugetari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: