8. Bacău – sacul și petecul.

Am publicat capitolul 8 al notelor mele autobiografice. Se intitulează: Bacău – sacul și petecul.
https://rascruci.wordpress.com

Vă invit să-l citiți și, cei care puteți, să-l completați la comments. Iată un extras:

… …

Al doileacaz este al unui tânăr curat și plin de zel care a fost prins într-o cursă. Să-i zicem tânărul Z. El a simțit chemarea lui Dumnezeu spre pastorală pe când tocmai terminase o universitate și era inginer. S-a dus să dea examen la Seminar, dar a fost șters de pe listă. Autoritățile i-au spus că Statul a cheltuit bani grei cu școala lui și nu se cade să-și lase acum meseria.

În criză, tânărul nostru s-a dus la cel care era pe atunci Secretar General al cultului baptist. Erau de loc de pe aceeași vale frumoasă a râului A. Uns cu toate alifiile, secretarul general l-a învățat o șmecherie: ,,Dă-ți demisia și du-te să lucrezi pe un șantier ca simplu muncitor. Vino peste doi ani și în hârtii nu va știi nimeni că ești inginer, pentru că va fi trecut un alt loc de muncă“. Zis și făcut. Nici un sacrificiu nu era prea mare pentru tânărul nostru care dorea din toată inima să-L slujească pe Domnul. A fost la munca de jos. A înghițit praf. A făcut foame. A îndurat ceea ce numai șantieriștii îndură și … peste doi ani era seminarist.

Prin anul întâi de studii, pe când traversa parcul Cișmigiu ca să vină la Seminar de la cumpărături, de tânărul Z. s-au apropiat doi tineri cam de vârsta lui. I-au arătat o legitimație și l-au poftit să vină cu ei. Spre mirarea lui l-au dus într-unul din blocurile de locuințe din apropiere, unde, ascuns printre apartamente, funcționa un ,,birou operativ“ al Securității. După ce l-au poftit să se așeze, unul din ei a scos dintr-un sertar un dosar. L-a deschis pe masă și a scos din el o copie … a unei diplome de inginer.

,,Așa domnule Z. V-ați gândit că puteți să ne mințiți? Nu se face! Pe noi nu ne păcălește nimeni. Noi știm tot! Cu noi o mai scoateți la capăt, dar ce vor spune bisericile când vor afla că sunteți un mincinos care umblă cu falsuri în acte publice?“

Prins din două părți ca într-un clește, atunci și acolo, din dorința sinceră de a termina Seminarul și de a ajunge păstor, tânărul Z. s-a prăbușit înaintea lor, a căzut în cursă și a semnat un angajament de colaborare. Nici unul dintre noi n-am aflat nimic atunci despre această întâmplare. L-am simțit însă că nu mai este ca până atunci. Pe scurt, a devenit ochii, urechile și gura noilor lui stăpâni.

Nu l-am mai văzut după terminarea Seminarului. Știam că a ajuns păstor pe undeva prin partea de sud-vest a României. Eu eram deja în America. Ne-am întâlnit peste ani în curtea bisericii baptiste din Los Angeles. Venise într-o delegație cu Secretarul General al Uniunii și cu un altul pe care am să-l ascund după perdeaua anonimatului. Nu știam că vine, dar știam ce hram poartă cei pe care autoritățile comuniste de la București îi trimeteau în diaspora românească din America să influențeze, să modeleze și să controleze. Când m-a văzut, fostul meu coleg și-a deschis mâinile larg și s-a apropiat de mine să dăm mâna și să mă îmbrățișeze. Eu l-am privit trist și l-am refuzat categoric, spunându-i: ,,Nu dau mâna cu tine. Te-am simțit încă din Seminar al cui ești, iar faptul că te-au trimis acum în America cu această delegație confirmă toate temerile mele. Nu te supăra, dar nu pot să dau mâna cu tine“.

În noaptea aceea, m-au sunat doi foști membrii din biserica păstorită de el și mi-au spus că am făcut o mare greșeală. În ochii lor, eu nu mă ridicam nici la nivelul gleznelor unui păstor de talia lui Z. Mi-au promis că nu-mi vor ierta niciodată insulta …“

Nu m-am apărat. Le-am spus că nu știu nimic despre felul în care se poartă ca păstor în zona lui, dar știu ceea ce știu și asta mă face să mă port așa cum mă port. ,,Încolo, n-am nimic cu nimeni și cred că fiecare trebuie să facă așa cum îl îndeamnă cugetul“.

Am aflat mai târziu că după întoarcerea în țară, tânărul păstor Z. s-a dus la autorități și le-a spus răspicat că l-au dus prea mult cu vorba. Le-a adus aminte că i-au promis mai de mult niște aprobări pentru deschiderea unor noi case de rugăciune și pentru repararea și extinderea celor prezente. Le-a reproșat că el și-a ținut partea lui de angajament, dar ei nu și-au ținut partea lor și că toată America îl bănuiește acum că este un colaborator al organelor de Stat, un vânzător al fraților. Pe scurt, Z. a pus piciorul în prag ca și fratele Cruceru la Iași. Și a pățit exact ceea ce a pățit și fratele Cruceru la Iași. Trupul lui neînsuflețit a fost găsit la o margine de drum …

Păstorul Z. a avut una din cele mai frumoase înmormântări de prin părțile acelea. Oamenii care nu știau că-l cunosc mi-au spus că a fost, într-adevăr, unul din cei mai harnici și mai iubiți păstori din România. S-a confirmat că cei ce m-au sunat atunci în miez de noapte avuseseră dreptate … N-am să mă pot ridica niciodată la nivelul slujirii acelui om și nici la nivelul sacrificiului lui. Nu este nevoie. Pe mine, Dumnezeu m-a păzit cu strășnicie și m-a scutit de încercări așa de mari.

… …

Advertisements


Categories: Amintiri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: