CONFRUNTAREA SĂNĂTOASĂ (1)

www.fundatiaseer.ro

“Când a venit Chifa în Antiohia, i-am stat împotrivă în faţă…” (Galateni 2:11)

Când Petru a luat partea Iudeilor în fața Neamurilor, Pavel i-a stat împotrivă! De ce? De dragul unității din biserică. Uneori nu ai de ales, trebuie să stai împotriva cuiva. Întrebarea este: cum? Nimeni nu s-a născut cu abilitatea de a face lucrul acesta; ea se deprinde numai prin exercițiu și răbdare. Motivul pentru care nu suntem pricepuți la așa ceva este că ne ferim de confruntare ca de ciumă. Prin urmare, relațiile noastre au de suferit, iar problemele rămân nerezolvate.

Primul pas în pregătirea pentru o confruntare este acela de a stabili scopul corect pentru care vrem să punem lucrurile pe tapet. Ținta ar trebui să fie dezvoltarea unei relații mai bune. Aceasta aduce cu sine fie convingerea persoanei de a nu mai face un anumit lucru, fie hotărârea ei de a începe să facă ceva.

Cu niciun chip, scopul nu trebuie să fie acela de a o pune la punct, de a te descărca sau de a arunca vina asupra ei. Fii cinstit cu privire la motivul pentru care te-ai hotărât să confrunți problema. Ai cumva un motiv ascuns, cum ar fi resentimentul sau mândria rănită, sau dorești să vezi o schimbare autentică de comportament? Trebuie să te întrebi: “Când confruntarea ia sfârșit, care este schimbarea de comportament pe care aș vrea s-o văd la cel ce mi-a greșit?”

Nu uita: într-o confruntare eficientă, căutăm un rezultat anume și un câștig pentru ambele părți. “Fraţii nedreptăţiţi sunt mai greu de câştigat decât o cetate întărită.” (Proverbe 18:19)

Când cineva știe că îți pasă cu adevărat de el, și că dorești să-L glorifici pe Dumnezeu în situația respectivă, atunci vei avea parte de o reacție potrivită.

“Tăcerea îşi are vremea ei, şi vorbirea îşi are vremea ei…” (Eclesiastul 3:7)

Este nevoie de înțelepciune pentru a confrunta o persoană atunci când are cea mai mare nevoie. Dacă abordezi o persoană când aceasta este prea concentrată asupra altei activități, ea nu se va afla în dispoziția potrivită pentru a face față confruntării în mod eficient. Așteaptă până când te poate asculta și poate fi ochi și urechi la ce ai să-i spui.

Apoi, trebuie să te străduiești să confrunți persoana când este singură, după cum a poruncit Domnul Isus: “Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur.” (Matei 18:15). Confruntarea cuiva în prezența altora îl poate face defensiv pentru a ieși cu fața curată.

Scopul tău este împăcarea, nu umilirea. Dacă ai ceva “greu” de spus cuiva, nu e o idee prea bună să-l confrunți la tine sau la el acasă – alege un loc neutru. Astfel îi va fi mai ușor să plece dacă devine beligerant. Și există mereu posibilitatea să se întâmple asta.

Uneori va trebui să pierzi pe cineva temporar, pentru ca abia mai apoi să-l poți recâștiga. “Cine mustră pe alţii, găseşte mai multă bunăvoinţă pe urmă, decât cel cu limba linguşitoare.” (Proverbe 28:23) Să remarcăm expresia “pe urmă”.

Dacă nu obții pe loc rezultatul pe care ți-l dorești, încă mai poți avea câștig de cauză – mai ales dacă te rogi și lași ca Duhul Sfânt să lucreze în inima acelei persoane. Însă trebuie să fii dispus să-ți asumi riscul și să confrunți situația, pentru a produce reacția pe care o dorești. Altfel, lucrurile vor rămâne la fel – sau se vor înrăutăți.

Advertisements


Categories: Studiu biblic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: