Tema : Doamne, elibereaza-ma de frica

Am primit un studiu muncit, frumos făcut și bine argumentat. Vi-l ofer și vouă.

Tema : Doamne, elibereaza-ma de frica

Scop :

  • De a ne echipa pentru a fi mai bine pregatiti cand avem sentimente de frica
  • De a ne sensibiliza fata de cei care trec prin perioade de frica in scopul de-ai sustine

 

Definitie

Medicii de specialitate susțin că frica este o imagine mentală (scenarii fictive) la nivel subconștient pe care ne-o formăm despre un eveniment posibil care poate surveni în viitor, imagine formată plecând de la ideea că în momentul în care acel eveniment se va întâmpla, nu vom fi capabili să facem față. Starea de frică se manifestă sub mai multe forme: disconfort, îngrijorare, anxietate, nervozitate, încordare, palpitatii ale inimii, pete rosii pe piele, atac de panica, lipsa de concentrare, ș.a.

Frica isi are obarsia in ceea ce credem.

Psihologii spun că frica poate fi combătută, în primul rând, prin: (1) conștientizarea ei (2) înlocuirea gândurilor negative cu cele pozitive

Cuvântul lui Dumnezeu ne asigură că pentru El nu

există nimic imposibil care să nu poată avea un răspuns: ”Iată, Eu sunt Domnul Dumnezeul oricărei făpturi. Este ceva de mirat din partea Mea?” (Ieremia 32:27)

Verset de memorat : Ori de cate ori ma tem, ma incred in Tine. (Ps 56 :3).

Tipuri de frica: siguranța celor dragi, diagnostice medicale, frica de a pierde locul de muncă, a casei, a unei relații, a independenței, a vieții și frica de moarte.

Cauze: experiente negative, conditie genetica, distorsiuni ale realitatii pe care o permitem in mintea noastra pe parcursul unei perioade mai lungi, neincrederea in sine, lipsa de încredere în Dumnezeu, dependenta emotionala fata de ceilalti, s.a.

Pentru a distruge tiparul gandurilor negative: Rugaciune si meditatie asupra Cuvantului lui Dumnezeu, incredere in Cuvant, meditarea la experientele noastre si ale altora in umblarea cu Dumnezeu, sport, mancare sanatoasa, journal de rugaciune, mentor spiritual, hobby, cantarea in cor, scrierea a 3 lucruri pozitive in fiecare zi, zambetul, viata sociala, adaptare – nu rigiditate: acceptarea faptului ca nu esti tu in controlul tuturor lucrurilor, acceptarea faptului ca tot ce ai primit ti s-a incredintat pentru o vreme stabilita de Dumnezeu, nu te fixezi pe propria ta persoana – ci te investesti in altii.

Cum sa ma eliberez de frica Pasaj biblic Meditatii
Sa cautam sa-L cunoastem pe Dumnezeu si caracterul Sau.

–       Cine este El

–       Ce spune El

–       Ce poate face El

Cine se teme de Domnul are un sprijin tare în El, şi copiii lui au un loc de adăpost la El. Frica de Domnul este un izvor de viaţă, ea ne fereşte de cursele morţii. (Proverbe 14:26-27)

Eu sunt* Domnul, şi nu mai este altul; afară de Mine nu este Dumnezeu. Eu† te-am încins înainte ca tu să Mă cunoşti. (Isaia 45 :5)

“Dacă suntem necredincioşi, totuşi El rămâne credincios” (2 Timotei 2:13)

“Cel ce v-a chemat este credincios, şi va face lucrul acesta.” (1 Tesaloniceni 5:24)

“Credincios este Domnul: El vă va întări şi vă va păzi de cel rău” (2 Tesaloniceni 3:3)

Dacă vei cere înţelepciune şi dacă te vei ruga pentru pricepere; dacă o vei căuta* ca argintul şi vei umbla după ea ca după o comoară, atunci vei înţelege frica de Domnul şi vei găsi cunoştinţa lui Dumnezeu. Căci* Domnul dă înţelepciune; din gura Lui iese cunoştinţă şi pricepere. (Pr. 2 :3-6)

… să înveţe să se teamă de Domnul, Dumnezeul lui, (CUM?) să păzească şi să împlinească toate cuvintele din legea aceasta şi toate poruncile acestea, pentruca inima lui să nu se înalţe mai pe sus de fraţii lui, şi să nu se abată dela poruncile acestea … (Deuteronom 17:18-20)

Cum ti-L imaginezi pe Dumnezeu?

Duhul lui Dumnezeu nu raneste, ci incurajeaza, Chiar mustrat fiind ai dorinta sa te indrepti.

 

 

 

Este Dumnezeul tau in stare sa poarte de grija la toate nevoile tale?

 

 

Stiu teoretic ca El este in stare sa-mi poarte de grija, dar stiu si cu inima? Cum mi-as putea convinge inima sa fie constienta de acest adevar?

 

 

 

Doresti sa capeti intelepciune? Cat si cu cata sarguinta investesti in cunoasterea lui Dumnezeu?

Stiind ca Dumnezeu este in stare sa ne protejeze, sa ne incredem in El in fiecare clipa.

Frica trebuie îmblânzită și stapanită de credință un act constient de vointa. Neuronii nostri alearga ca niste cai salbatici, sa le putem deci haturile credintei noastre si sa-i imblinzim.

Intelege ca de la constientizarea gandurilor negative pana la eliminarea lor din subconstient trebuie timp (1-2 luni de abtinere constienta de la un anumit gand negativ).Gandul negativ nu face parte din identitatea ta, deci te disociezi de el fara a incerca sa te lupti cu el sau sa-l soultionezi.

Începutul înţelepciunii este frica de Domnul; şi ştiinţa sfinţilor, este priceperea. (Proverb 9:10)

”Mă încred în Dumnezeu și nu mă tem de nimic, ce pot să-mi facă niște oameni? (Psalmul 56:11)

“sa tinem fără şovăire la mărturisirea nădejdii noastre, căci credincios este Cel ce a făcut făgăduinţa” (Evrei 10:23).

Cine dintre voi se teme de Domnul, să asculte glasul Robului Său! Cine umblă în întuneric şi n-are lumină, să se încreadă în Numele Domnului şi să se bizuie pe Dumnezeul lui!
(Isaia 50.10)

Nu ţi-am dat Eu oare porunca aceasta: ‘Întăreşte-te şi îmbărbătează-te!’? Nu te înspăimânta şi nu te îngrozi, căci Domnul, Dumnezeul tău, este cu tine în tot ce vei face.” (Iosua 1 :9)

Cum este El, aşa suntem şi noi în lumea aceasta; astfel se face că dragostea este desăvârşită în noi, pentru ca să avem deplină încredere în ziua judecăţii. În dragoste nu este frică; ci dragostea desăvârşită izgoneşte frica; pentru că frica are cu ea pedeapsa; şi cine se teme n-a ajuns desăvârşit în dragoste. (1 Ioan 4:17-18) – textul se refera la siguranta noastra in ziua judecatii, caci stim ca Il iubim si nu avem motiv sa ne temem in ziua judecatii.

Ce frici/ingrijorari ai vrea sa I le incredintezi lui Dumnezeu? Scrie-le mai jos :

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu ti se pare eliberator ca Dumnezeu clarifica dilema aceasta : dar daca eu sunt de felul meu o fire mai sensibila, e normal sa fiu fricoasa? Vezi Iosua 1 :9 – indiferent de nivelul la care esti, ai porunca dumnezeuiasca sa te ridici cu o treapta mai sus inspre curaj.

Sa-I cerem sa ne curateasca de pacate, inclusiv cel de lipsa de credinta in El.

 

Curăţeşte-mă cu isop, şi voi fi curat; spală-mă, şi voi fi mai alb decît zăpada. Fă- mă să aud veselie şi bucurie, şi oasele, pe cari le-ai zdrobit Tu, se vor bucura.(Psalmul 51:7-8)

Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră. (Matei 6 :21)

Şi, fiindcă n-a fost slab în credinţă, el nu s-a* uitat la trupul său, care era îmbătrânit – avea aproape o sută de ani – nici la faptul că Sara nu mai putea să aibă copii. El nu s-a îndoit de făgăduinţa lui Dumnezeu, prin necredinţă, ci, întărit prin credinţa lui, a dat slavă lui Dumnezeu, deplin încredinţat că El ce făgăduieşte poate* să şi împlinească. (Rom. 4 :18-21)

Ai obiceiul sa te uiti la limitarile tale sau la puterea lui Dumnezeu? Furtuna pe mare (Marcu 4 :40– Isus dormea – Ce le-a spus Isus ucenicilor? (pentru ce sunteti asa fricosi, tot n-aveti credinta?)

 

Ce legatura vezi intre prioritatile gresite ale inimii si fricile pe care le ai? Crezi ca cautand mai intai Imparatia lui Dumnezeu ai putea elimina unele din fricile tale?

Sa ne rugam si sa meditam mereu la Cuvantul Sau.

Breathing is not just for oxygen; it’s now linked to brain function and behavior.   Rhythm of Breathing Affects Memory and Fear. A new study reports the rhythm of your breathing can influence neural activity that enhances memory recall and emotional judgement.

Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot* ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească. (Filipeni 4:8)

De aceea, luaţi toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare după ce veţi fi biruit totul. (Efeseni 6 :12-13)

Cheama-Ma si-ti voi raspunde… (Ier. 33-3)

Cand ganduri negre se framanta cu gramada inauntru meu, mangaierile Tale imi invioreaza sufletul. (Ps 94 :19)

 

Hranesti sau starpesti emotiile tale de frica? Lasi mintea ta sa cugete incontinuu la ele? Ce actiuni intreprinzi cand vine frica cand mintea este navalita de aceleasi ganduri negative care revin mereu?

Cand vine frica (pacatoasa):

–       refuza sa o accepti, e o miciuna

–       spune-ti ma voi gandi la asta cand voi fi mai calma

–       inlocuieste aceste ganduri cu ganduri vrednice (Fil 4 :8)

Scrie aici asupra caror ganduri vrednice vei insista :

 

Sa venim inaintea Lui cu laude si multumiri.

Sa ne focusam atentia asupra puterii Lui, nu asupra neputintei noastre.

Dumnezeule, Dumnezeul mîntuirii mele! Izbăveşte- mă de vina sîngelui vărsat, şi limba mea va lăuda îndurarea Ta. Doamne, deschide- mi buzele, şi gura mea va vesti lauda Ta. Dacă ai fi voit jertfe, Ţi- aş fi adus:dar Ţie nu- Ţi plac arderile de tot. Jertfele plăcute lui Dumnezeu sînt un duh zdrobit: Dumnezeule, Tu nu dispreţuieşti o inimă zdrobită şi mîhnită (Psalmul 51:14-17)

 

Ai curajul sa vii inainte Domnului cu laude si multimiri, chiar cand esti apasat?

 

Cand simtim ca pierdem controlul, sa-L lasam sa preia El controlul Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră şi nici nu strâng nimic în grânare, şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele? Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui? (Matei 6)

Incredinteaza-tu soarta in mana Domnului (Ps 55 :22)

 

ci să fie omul* ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu… Fiicele ei v-aţi făcut voi, dacă faceţi binele fără să vă temeţi de ceva. (1 Petru 3 : 4,6)

 

Treci prin situatii asupra carora nu ai control : nu gasesti un loc de munca, boala, un apropiat problematic, starea financiara, etc?

Cum faci fata acestei situatii?

Cunosti pe cineva care trece prin situatii similare si pare a avea mai mult calm decat tine? Daca ti-ai schimba atitudinea, crezi ca ai reusi sa fii ceva mai calm?

Ai asteptari mari de la viata, oameni etc.? E mare distanta dintre asteptarile tale si realitatea? Ce asteptari/visuri ar trebui sa ajustezi?

Cand ne confruntam cu ceva nou si imprevisibil, sa realizam ca nimic nu e nou pentru El “Prin credinţă Avraam, când a fost chemat să plece într-un loc pe care avea să-L ia ca moştenire, a ascultat, şi a plecat fără să ştie unde se duce…” (Evrei 11:8).

Căci m-am deprins să fiu* mulţumit cu starea în care mă găsesc. Ştiu* să trăiesc smerit şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă. Pot totul* în Hristos, care mă întăreşte. (Fil. 4 :11-13).

Esti o persoana care te acomodezi/accepti sau te resemnezi/esti rebel… la un nou loc de munca, pierderea locului de munca, un diagnostic…?

Adaptarea e o mare calitate! Bland = cel care accepta voia lui Dumnezeu Cum pui in practica expresia duh bland si linistit?

Poti spune : “Nu știu toate amănuntele și nici cum se vor rezolva lucrurile, dar știu că Dumnezeu a promis că va fi credincios – și asta-i tot ce-mi trebuie!”?

Cand cineva pune la indoiala capacitatile noastre, sa nu ne temem ca ne vom pierde reputatia, stiind ca Dumnezeu ne face evaluare/cunoaste intentiile, nu omul. Robilor, ascultați în toate lucrurile pe stăpânii voștri pământești; nu numai când sunteți sub ochii lor, ca cei ce caută să placă oamenilor, ci cu curăție de inimă, ca unii care vă temeți de Domnul. Orice faceți să faceți din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii care știți că veți primi de la Domnul răsplata moștenirii. Voi slujiți Domnului Hristos. Căci cine umblă cu strâmbătate își va primi plata după strâmbătatea pe care a făcut-o; și nu se are în vedere fața omului. (Coloseni 3:22-25) Ai pe cineva care pune la indoaiala (poate chiar in mod public) modul tau de a face un anumit lucru, rationamentele tale?
Cand oamenii ne pun la stramtorare, sa ascultam mai degraba de Dumnezeu decat de oameni. Prorocul Daniel împreună cu prietenii lui Şadrac, Meşac şi Abed-Nego, chiar dacă erau tineri şi vânduţi robi într-o ţară străină, au rămas cu frica de Dumnezeu şi nu s-au lăsat biruiţi de frica de oameni, cum au făcut alţii.

Frica de oameni este o cursă, dar cel ce se încrede în Domnul n-are de ce să se teamă. – (Proverbe 29:25)

Părinţilor orbului din naştere care a fost vindecat de Isus de frica să nu fie daţi afară din sinagoga in loc sa recunoasca minunea au zis Intrebati-l pe el.

Dar, cât despre fricoşi, necredincioşi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua.” (Apocalipsa 21:8) Fricoşii trecuţi în această listă sunt cei care au avut frică de oameni şi din pricina aceasta au refuzat să creadă în Hristos, să-L urmeze sau să stea tari atunci când au avut să se confrunte cu persecuţiile. Frica a fost cursa care i-a prins şi i-a împins la alte păcate.

Vă spun vouă, prietenilor Mei, să nu vă temeţi de cei ce omoară trupul, dar care, după aceea, nu mai pot face nimic! 5 Vă voi arăta însă de Cine să vă temeţi: temeţi-vă de Cel Care, după ce omoară, are autoritatea de a arunca în Gheenă! Da, vă spun, de Acela să vă temeţi! 6 Nu se vând oare cinci vrăbii pe doi assarioni[b]? Şi totuşi nici măcar una dintre ele nu este uitată înaintea lui Dumnezeu! 7 Cât despre voi, chiar şi firele de păr din cap, toate vă sunt numărate! Nu vă temeţi! Voi sunteţi mai valoroşi decât multe vrăbii! 8 Vă spun că pe oricine Mă va mărturisi în faţa oamenilor, îl va mărturisi şi Fiul Omului înaintea îngerilor lui Dumnezeu. 9 Însă cel care se va lepăda de Mine în faţa oamenilor, va fi lepădat şi el înaintea îngerilor lui Dumnezeu.(Luca 12:4-9 (NTLR)

Iti amintesti de vreo situatie in care ai fost pus la incercare de oameni?

Ce faci cand esti marginalizat, nerespectat sau neiubit? Ce sentimente iti provoaca aceasta nedreptate? Cu care sentimente pozitive ai vrea sa le inlocuiesti?

 

Faci placerea oamenilor pentru a fi acceptat de ei, chiar daca aceasta vine in contradictie cu Cuvantul lui Dumnezeu?

 

Cand avem frica de moarte, sa ne aducem aminte ca Isus a biruit moartea Astfel dar, deoarece copiii sunt părtaşi sângelui şi cărnii, tot aşa şi* El Însuşi a fost deopotrivă părtaş la ele, pentru ca**, prin moarte, să nimicească pe cel ce are puterea morţii, adică pe Diavolul, şi să izbăvească pe toţi aceia care, prin frica morţii*, erau supuşi robiei toată viaţa lor. (Evr. 2 :14-15)  
Sa cautam sa crestem in dragoste ”Dragostea lui Dumnezeu nu stă în faptul că noi L-am iubit pe El, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi și a trimis Fiul Său ca jerfă de ispășire pentru păcatele noastre. În dragoste nu este frică, ci dragostea desăvârșită izgonește frica; pentru că frica are cu sine pedeapsa și cine se teme, n-a ajuns desăvârșit în dragoste. (1 Ioan 4:10, 18)

Căci Dumnezeu* nu ne-a dat un duh de frică, ci** de putere, de dragoste şi de chibzuinţă. (2 Tim. 1 :7)

Dragostea noastra fata de Dumnezeu inlocuieste frica.
Sa cunoastem Adevarul si vom fi liberi (inclusiv de frica) Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi. (Ioan 8 :32)

Noi răsturnăm izvodirile minţii şi orice înălţime care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu, şi orice gând îl facem rob ascultării de Hristos.(2Cor. 10 :5)

Adevarul e ca frica este o imagine distorsionata a realitatii sadita in mintea noasta de catre satan. Constientizand acest adevar, nu vom vrea sa credem o minciuna si vom neutraliza frica.

Exercitii:

  • Filme – A beautiful mind, desene animate Inside Out
  • Scrie lista temerilor tale
  • Separa temerile imaginare de cele reale
  • Scrie de unde crezi ca au aparut aceste temeri
  • Roaga-te pentru fiecare din ele (Ps. 119:38)
  • Roaga-te cu cineva referitor la aceste temeri
  • Alege sa inlocuiesti aceasta frica cu frica de Dumnezeu
  • Alege una din temerile tale cu care vrei sa te lupti. Inregistreaza intr-un jurnal progresul tau timp de o luna.

Concluzie: Vom reusi vreodata sa eliminam definitiv frica si stresul din viata noastra? Nu. Vom fi in stare sa traim cu ea fara ca ea sa preia controlul total asupra noastra? Da. Cu Dumnezeu este posibil.

Advertisements


Categories: Studiu biblic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: