Florida – Încă un episod cu ,,Turnul Siloamului“

,,Moartea vine pe ringul de dans!“

Un musulman fanatic a intrat într-un club de noapte frecventat de homosexuali și a omorât peste 50 de tineri, după care a fost omorât și el.

Faptul este revoltător! La fel aș fi reacționat și dacă ar fi intrat într-o casă de toleranță și ar fi omorât 50 de ,,clienți“ împreună cu ,,salariatele“ de acolo. La fel aș fi reacționat dacă ar fi intrat într-o școală, o biserică sau o sinagogă.

Unde să mă duc însă cu revolta mea?!

Când mă duc la Domnul Isus, El îmi răspunde la fel cum le-a răspuns acum două mii de ani celor care L-au întrebat despre nenorociții pe care-i măcelărise Pilat în chiar momentul aducerii jertfelor sfinte.

,,În vremea aceea, au venit unii şi au istorisit lui Isus ce se întâmplase unor galileeni, al căror sânge îl amestecase Pilat cu jertfele lor. „Credeţi voi”, le-a răspuns Isus, „că aceşti galileeni au fost mai păcătoşi decât toţi ceilalţi galileeni pentru că au păţit astfel? Eu vă spun: nu, ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri la fel. Sau acei optsprezece inşi peste care a căzut turnul din Siloam şi i-a omorât, credeţi că au fost mai păcătoşi decât toţi ceilalţi oameni care locuiau în Ierusalim? Eu vă spun: nu, ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri la fel.” – Luca 13:1-5

Nu există atâtea turnuri ale Siloamului câți oameni mor ,,fără sens“, într-o lume ,,fără sens“, de-a-valma, în circumstanțe ridicole, caraghioase și tragice în esența lor.

Aviz amatorilor: ,,Nu vă grăbiți să decretați că cei uciși în Florida au fost ,,mai păcătoși decât toți ceilalți oameni“. În absența pocăinței, singura cale spre un viitor etern fericit, TOATE morțile, TUTUROR oamenilor sunt la fel de ,,fără sens“ și tragice. Înțelegeți că Domnul Isus îi pune pe picior de egalitate pe nenorociții trecători de sub turnul Siloamunui cu ,,sfinții“ participanți la ritualurile religioase (!!!). El nu face nici un fel de distincție valorică între ei.

Vorbele Domnului Isus sunt tăioase și radicale. Ele merg direct la esențe.

Probabil că oamenii care L-au întrebat acum două mii de ani s-ar fi așteptat la un răspuns la care ne gândim și noi astăzi, ceva de genul … ,,Pilat este reprezentantul diavolului, iar cei măcelăriți au fost ,,martiri” îngăduiți în providența divină.” Dar ei au primit un cu totul altfel de răspuns, unul șocant, paradoxal în aparență, dar profund și luminos în adevărul lui simplu..

În logica divină, omenirea se află într-un tren care merge spre iadul pierzării (,,veți pieri“) și nu contează dacă ai ajuns să călătorești într-acolo la vagonul ,,prostituției“, cu cel al ,,politicienilor“, cu cel al ,,turiștilor“, cu al ,,microbiștilor de fotbal“, cu al îndrăgostiților de muzică bună sau chiar cu cel al ,,religioșilor din jurul altarelor“ (,,la fel“). (Vorba lui Adrian Stoi: ,,În vagonul religioșilor există, pe lângă compartimentele altor religii, și compartimentul baptiștilor, și cel al catolicilor și cel al penticostalilor, și cel al ortodocșilor, …)

Scapă de tragismul stupid doar aceia care ies din existența ,,fără sens“ și se întorc prin pocăință la Dumnezeu, care este sursa, suportul și scopul final al existenței. Numai cei care trăiesc ,,din El, prin El și pentru El“ se aliniază cu ,,sensul“ și rațiunea vieții care permează întreg universul divin.

+++

 Categories: Articole de interes general, Studiu biblic

8 replies

 1. Dragă Mario
  Ce spui tu este pe lângă subiectul discutat.
  Intrebarea era: Cum reactionam noi in fata unei tragedii?
  Raspunsul dat de Domnul Isus este ca cea mai mare tragedie este sa intrebi despre tragedii cand tu insuti esti in aceeasi situatie: Exista in text acel: ,,Toți veți pieri la fel“ (voi, cei care puneți întrebarea).
  Daca schimbam subiectul ajungem la un dialog al surzilor, iar eu n-am timp pentru asa ceva.
  Sunt sigur că se va găsi cineva care să vadă în întâmplarea cu turnul Siloamunui o discuție între predestinare și liber arbitru. Este problema lui, nu a mea …

 2. Stiind ca un fir de par nu cade fara ca Domnul sa aibe cunostinta si spunand ca ,,oameni mor ,,fără sens“, într-o lume ,,fără sens“ este un…,,NON SENS” ! Apoi, de ce se foloseste istoria ,,Turnul Siloamului” in toate aceste situatii, nu am reusit sa inteleg inca! Pur si simplu au venit ,,unii”/nemantuiti la Domnul cu o istorie, si Domnul le da de inteles ca nimeni nu se poate justifica in fata lui Dumnezeu, ca toti oamenii de pe pamant sunt pacatosi si au nevoie de pocainta….! Asta cel putin reiese din Luca 13:1/5. Deci, de ce tot folosesc unii acest pasaj pentru a cere compasiune de cate ori mor persoane care se aduna in locuri ciudate…habar nu am, mai ales ca sunt morti si din pacate multi nemantuiti…! De aici nu reiese ca toate pacatele sunt la fel, insusi Pavel spune clar ca pacatul impotriva trupului de ex.este mai grav cat timp esti viu:,,Fugiţi de curvie! Orice alt păcat pe care-l face omul este un păcat săvârşit afară din trup, dar cine curveşte păcătuieşte împotriva trupului său. – 1 Corinteni 6:18” , pacate ca pedofilia, curvia, homoxex, betia etc.sunt impotriva propriului trup si afecteaza si pe altii din jurul tau in mod direct, pe cand altele au consecinte mai mici pentru cei din anturajul tau sau familie etc.(ma refer clar, cat timp suntem aici, in trup)…!Ciar la judecata celor nemantuiti, vor primi pedepse in functie de pacatele savarsite aici pe pamant asa ca nu este adevarat ca toate pacatele sunt…la fel, ci că ORICE pacat savarsit de om, inaintea lui Dumnezeu este vazut ca ceva ce trebuie pedepsit…si pentru care Domnul a suferit si a fost pedepsit pe cruce, substituind pe cei ce ce vor increde/se vor increde in El…!

 3. Nu cred că ați înțeles răspunsul dat de Domnul Isus. Mai gândiți-vă, mai reflectați.
  În exemplele textului biblic nu există personaje pozitive. Nici în situația din Florida. Nici în rândul celor ce pun întrebările …

 4. Da, frate; dar cum ramane totusi cu “cel neprihanit vede raul si se ascunde”? Adica eu cred ca ne putem feri de multe turnuri (rele) evitand asemenea locuri obscure si trairi bolnavicioase.

 5. Reblogged this on Suceava Evanghelica and commented:
  O opinie echilibrată cu privire la masacrul din Florida.

Trackbacks

 1. Florida – Încă un episod cu ,,Turnul Siloamului“ – Daniel Branzai | agnus dei - english + romanian blog
 2. Cum reacționăm în fața unei tragedii? | ARMONIA MAGAZINE - USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: