Citirea Bibliei – cartea Judecători

Am ajuns cu citirea zilnică la cartea Judecători. pentru cei ce doriți un ajutor de studiu, vă ofer comentariul afișat aici:

https://scripturile.wordpress.com/2013/01/22/judecatori/

+++++

Din cuprins …

Judecători –  Chemare la pocăință

Introducere

Cu fiecare păcat săvârșit, murim un pic. Nimeni nu mai este la fel după ce, călcând Legea Domnului, s-a călcat pe sine în picioare.

„Nimeni, când este ispitit, să nu zică: ,,Sunt ispitit de Dumnezeu“. Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău, şi El însuş nu ispiteşte pe nimeni. Ci fiecare este ispitit, când este atras de pofta lui însuş şi momit. Apoi pofta, când a zămislit, dă naştere păcatului; şi păcatul odată făptuit, aduce moartea“  (Iacov 1:13-15).

Murim câte puțin deși ne pare că suntem la fel ca mai-nainte. Un alt păcat ne coboară apoi mai jos și mai jos, tot mai jos, până când viața noatră seamănă din ce în ce mai mult cu moartea. Pocăințele noastre mici, superficiale, făcute doar „la vedere“, nu vor reuși niciodată să ne ridice înapoi la starea de mai-nainte. Pentru așa ceva se cere o pocăință adevărată, adâncă, la fel de profundă ca și prăbușirea:

„Adu-ţi dar aminte de unde ai căzut; pocăieşte-te, şi întoarce-te la faptele tale dintâi“ (Apoc. 2:5).

Avem nevoie de o pocăință veritabilă, altfel ne înșelăm degeaba și ne hrănim doar cu iluzii. Acesta este mesajul principal al cărții Judecători, gândită și documentată temeinic de Samuel, ultimul și poate cel mai mare din seria „izbăvitorilor“ care au condus națiunea lui Israel în vremea aceea.

Numai cu pocăințe de jumătate de măsură nu vom reuși decât să ne întoarcem doar în punctul din care vom cădea din nou. Când va trece pedeapsa și ispita se va ivi din nou, noile noastre căderi ne vor proiecta cu capul înainte pe curba descendentă a spiralei morții lăuntrice. Și israeliții vor sfârși la fel ca și canaaniții pe care i-a izgonit Dumnezeu din țară ca să le-o dea lor. Fiii lui Avraam vor ajunge să trăiască deșănțat ca oamenii din Sodoma și Gomora. Aceasta este schița evenimetelor din cartea Judecători, construită magistral de Samuel.

Cu o pocăință adevărată însă și cu o întoarcere reală există șansa unei reveniri binecuvântate. Aceasta este concluzia înscrisă în cartea Rut, o întâmplare scoasă din vremea judecătorilor și așezată de iscusitul Samuel ca un apendice explicativ al ei. Cei ce se întorc din toată inima la Dumnezeu au întotdeauna parte de un „happy end“.

* * *

Ne apropiem de această cronică a Judecătorilor scrisă de Samuel ca de o colecție de lecții istorice cu aplicații spirituale. Eu le numesc „Lecții clare dintr-o perioadă tulbure“. Ca și în cartea sa autobiografică, Samuel folosește pedagogia ca să modeleze poporul lui Dumnezeu. El este ultimul din seria „judecătorilor“ chemați în mod special să facă aceasta.

Cartea Judecătorilor este deci o întoarcere în timp, o recapitulare didactică, un …

(https://scripturile.wordpress.com/2013/01/22/judecatori/)Categories: Studiu biblic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: