De ce nu la Paște, ci la Cincizecime ?

Așa cum știți, parcurgem cu adunarea de la Bethel un studiu prin Faptele Apostolilor. Am ajuns la capitolul 20. Una din informațiile de acolo este că apostolul Pavel plănuia să ajungă neapărat la Ierusalim de sărbătoarea Cincizecimii.

,,După ce s-au petrecut aceste lucruri, Pavel şi-a pus de gând să se ducă la Ierusalim, trecând prin Macedonia şi Ahaia.  (19:21)

,,Pavel se hotărâse să treacă pe lângă Efes, fără să se oprească aici, ca să nu piardă vremea în Asia, căci se grăbea ca, dacă-i va fi cu putinţă, să fie în Ierusalim de Ziua Cincizecimii“ (20:16).

Se cuvine să ne oprim puțin și să ne întrebăm: ,,De ce neapărat de Cincizecime, dar nu neapărat la Paște ?“

Răspunsul nu poate fi decât unul singur. Primii creștini n-au mai sărbătorit Paștele! Pentru ei, simbolul sărbătorii străvechi s-a împlinit în Christos, care a devenit astfel, o dată pentru totdeauna, ,,Paștele nostru“ (1 Cor. 5:7).

Cincizecimea însă era sărbătoarea în care Duhul Sfânt a venit ca să le dea aripi evreilor și să-i trimită cu Evanghelia până la marginile pământului. Limba primită de fiecare reprezenta exact ,,viza“ pentru pașaportul dinspre țara respectivă! Nici un misionar de talia apostolului Pavel nu putea să lipsească de la o asemenea aniversare! Nu este de mirare că apostolul dorea cu atâta foc să fie la Ierusalim și să depună mărturie despre harul pe care îl avuse de la Domnul în lucrarea lui printre Neamuri.Categories: Studiu biblic

5 replies

 1. o adaugare la ultima fraza:

  Obiectul sau motivul Paștilor creștine a devenit cu totul altul decât al Paștilor evreilor, care fusese la vremea respectivă celebrat de Isus și apostoli, si anume centrarea lui pe Persoana lui Cristos si a lucrarii Lui ispasitoare inlocuitoare

 2. exista deci 2 pareri:

  Se pare ca (unii spun ca) primii crestini nu au sarbatorit aceasta sarbatoare, ea (re)aparand prin sec. al II-lea. In Epistolele lui Ap. Pavel nu gasim nici un indemn ca sa sa se tina vreo sarbatoare, din contra opreste tinerea unor zile de sarbatoare. Crestinii au “imprumutat” tot felul de obiceiuri care nu au venit din voia Domnului, ci din ideile omului cel vechi. Cu timpul numele Domnului a fost cinstit cu astfel de obiceiuri, invataturi omenesti… din ce in ce mai mult pana si in adunarile evanghelice din rastignirea si invierea Domnlui s-a facut o mare idolatrie.

  Pe de alta parte, (altii spun ca) în Pastele crestin evenimentele istorice care sunt comemorate sunt patimile, moartea și Învierea Domnului, care au coincis cu Paștele evreilor din anul 33. Obiectul sau motivul Paștilor creștine a devenit cu totul altul decât al Paștilor evreilor, care fusese la vremea respectivă celebrat de Isus și apostoli,

  (a devenit controversa, ca si cu Craciunul!!!)

 3. Pe de alta parte, pot fi multe motive ptr care Pavel sa fi vrut sa ajunga la sarbatoarea Cinncizecimii, unul dintre ele sa fi fost faptul ca Sarbatoarea Pastelui trecuse si urma Sarbatoarea Cincizecimii.

  Daca nu se consemneaza sarbatorirea Pastelui de catre crestini in Fapte, nu inseamna neaparat ca nu se sarbatorea (la urma urmelor o parte din crestini erau mesianici, care aveau respect fata de Sarbatorile leviticale, dandu-le insa sensul implinit de Cristos…

  Apoi, versetul spune “se grăbea ca, dacă-i va fi cu putinţă, să fie în Ierusalim de Ziua Cincizecimii“, ceea ce nu insemna si neaparat… cid oar daca era cu putinta..:)

  In final, in ultimul timp s-a adaugat la controversa Craciunului vebit din paganism, si Pastele cu adaugiri din paganism (Pastele insa avand radacini biblice si fiind mentionat in Biblie!)

 4. De unde ati tras CONCLUZIA ca primii crestini nu au mai sarbatorit Pastele???????
  E FALS!!! Istoria consemneaza ca ei au sarbatorit Pastele, DAR cu perspectiva nou, cristica!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: