Tipuri ale lui Mesia – pregătire pentru Paște

M-am încurcat în necunoașterea mea tehnologică și un post a apărut mai repede decât trebuia, fără corecturile necesare. El ar fi trebuit să fie o pagină , nu un post. Care-i diferența? Este apartenența paginii la o structură ordonată a blogului cu Elemente de profetologie. Pentru că a ,,scăpat“, vi-l anunț acum, sperând că-l vom corecta până mâine.

În pregătirea mea pentru predicile de Paște, Dumnezeu mi-a scos înainte câteva predici și studii bune (L-am redescoperit cu această ocazie pe John Stott). Vă pun la dispoziție ceea ce am predicat deja la Bethel, cu rugăciunea ca să vă inspire și pe voi în pregătirea voastră pentru Marele Praznic.

Introducere

Una din trăsăturile care străbat întregul Vechi Testament este o așteptare constantă pentru venirea lui Mesia. Ea a început imediat după căderea primilor oameni în păcat. De îndată ce Adam și Eva au căzut, Dumnezeu și-a anunțat intenția de a-i salva pe cei păcătoși. Metoda aleasă a fost prin inetrmediul unui urmași ai celor prin care a intrat păcatul în lume, printr-un fiu al femeii (Marea ironie a lui Dumnezeu! – ,,Căci, după cum prin neascultarea unui singur om, cei mulţi au fost făcuţi păcătoşi, tot aşa, prin ascultarea unui singur om, cei mulţi vor fi făcuţi neprihăniţi“ – Rom. 5:19).

Începând din Eden, Dumnezeu a dezvoltat tema aceasta a salvării oamenilor prin metafore noi și variate. De exemplu, ni s-a spus că acest Mesia va fi un profet ca Moise, un preot ca Melhisedec și un împărat ca David – ca să ne oprim doar la triada de demnități scoase în evidență de Calvin: Profet, Preot, Împărat. Vă propun să parcurgem câteva studii asupra acestor tipuri metaforice prin care a fost anunțată venirea lui Isus Christos în lume.

Tipuri ale lui Mesia1(more)Categories: Studiu biblic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: