Alaska – 3. Prin ,,Interior Pasage“

Marti 15 Iulie 2014,

Aseara, vaporul nostru s-a strecurat prin ceea ce localnicii numesc “The Interior Pas sage”, un traseu dintre Alaska continentala si multimea de insule si insulite din platforma maritima. Una din cele mai mari dintre aceste insule poarta numele de “the isle of Prince of Wales”, probabil un vestigiu de pe vremea cand amiralul Cook “descoperea” aceste teritorii. De fapt, istoria numelui acestei insule are de a face cu trei oameni cu numele George. George Vancouver a ales acest nume in cinstea lui George, noul nascut al lui George al II din Wales … El s-a intors apoi sa locuiasca pe aici si a pus bazele orasului Vancouver, care ii poarta si azi numele.

Pe insula printului de Wales se afla, paradoxal pentru aceasta latitudine, o imensa ,,rain forest“ (padure tropicala). Ninge foarte rar. In schimb ploua aproape tot timpul anului, din cauza ca aerul rece intimpina curentii calzi care vin dinspre marea Japoniei.

Monarhii Angliei se simt ,,acasa“ pe aceasta insula.

Pe insula Printului de Wales, ca si in alte parti din Alaska se afla curti sau parcuri cu ,,toteme“. La inceput le-am privit cu suspiciunea celui ce se fereste de idoli. Un ,,de-al casei“ ne-a explicat insa ca totemurile sunt cronici de familie sau de trib, in care pictogramele inlocuiesc scrisul obisnuit. De exemplu, oamenii din Alaska se impart in doua grupuri mari care au ca efigie ,,cioara/corbul“ sau ,,vulturul“. Obiceiurile interzic o casatorie intre tineri de sub aceeasi efigie (s-ar produce o denaturare de ADN). O doamna indigena care a venit sa tina o conferinta pe vapor ne-a povestit cum mama ei a refuzat primii ei doi petitori pe motiv de incompatibilitate ,,de efigie“. Tot ea ne-a poiectat pe ecran si totemul tatalui ei, care era in fapt o cronica, un fel de arbore genealogic de familie.

Intre insula Printului de Wales si continent, vaporul a trecut prin cea mai ingusta stramtoare a intregului parcurs. Impreuna cu o multime de curiosi, ne-am dus sa privim evenimentul din sala restaurantului de la prova vasului, sus la nivelul 11.

20140715_201427

Langa noi, doua familii vorbeau de planurile pentru a doua zi, cand vaporul va ancora in Juneau. Una din doamne era foarte fericita, anticipand ca o plimbare cu un catamaran le va da prilejul sa vada de aproape si cateva balene.

 

Ii invidiam in taina, stiind ca noi nu ne vom permite costul unei asemenea plimbari. Dumnezeu a fost insa bun cu noi si, chiar arunci, in stanga fata, cam in pozitia careia militarii ii spune,,10 pe ceas“, doua balene au iesit, harjolindu-se, la suprafata. Ce strigate! Ce uimire! Ce de camere de luat vederi! Toti din restaurant s-au ingramadit spre uriasele ferestre panoramice. Numai eu am ramas jos, cu capul plecat si cu un “Multumesc” plin de recunostinta pe buze. Ca sa ne umple masura, Dumnezeu a mai trimis spre noi inca o balena, care si-a semnalat iesirea la suprafata cu o coloana verticala “ca un gheizer din Yellowstone”, cum a remarcat cu glas tare Daniela.

whale jet

Apropierea de balene nu este intotdeauna nici simpla si nici prudenta. Iata intr-un videoclip ce a patit o familie care s-a apropiat de ele prea mult intr-un caiac:

In spatele nostru, de cealalta parte a restaurantului, capitanul convocase iar o serbare cu un grup de invitati selecti. De data aceasta ii onora pe cei care acumulasera cele mai multe zile petrecute in croaziere cu compania lor. Au inceput cu diplome oferite celor care trecusera de cifra de o suta de zile petrecute pe vas. Au trecut apoi la cei cu cinci sute de zile si am crezut ca se vor opri acolo. Mare ne-a fost insa mirarea cand am auzit ca se ofera un medalion special la trei persoane care acumulasera nu mai putin de 880 de zile in croaziere. Am facut repede o socoteala si mi-am dat seama ca era vorba despre aproape de trei ani de zile pe ocean! Trei ani de viata, ca sa nu mai spun de cata gramada de banet oferita acestei companii … Oare cum poate arata un medalion dat pentu o asemenea isprava ? …

 

Iata o prezentare video a navigarii prin The Interior Passage:Categories: Personale

1 reply

Trackbacks

  1. Motivație | Jurnale de drum – Daniel Branzai

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: