Wurmbrand cucerește și de dincolo de moarte !

Încă o ,,victimă“ a iubirii. De dincolo de mormânt, Richard Wurmbrand cucerește încă suflete.

Ieri am fost uimit să găsesc într-un magazin trei cărți scrise de Sabina și Richard Wurmbrand, retipărite într-o ediție de lux, mult mai frumoasă decât cea finanțată cu zgârcitul spirit evreiesc de acești oameni ai misiunii. M-am bucurat să aflu că mărturia lor publică continuă și de dincolo de mormânt. Nu mă așteptam însă la o altă veste, primită pe E_Mail, care m-a dat cu totul peste cap. Este una din istoriile acelea greu de crezut pe care i le-a dăruit adeseori Dumnezeu lui nenea Richard …

Mi-a scris Mihaela Bucin. N-o cunoașteam, dar mi-am dat seama că soarta ne legase deja de multă vreme.

La câteva luni de la moartea lui Richard Wurmbrand, la televiziunea din Ungaria a fost difuzat un mic reportaj despre o presupusă convertire a lui la credința strămoșească a românilor, ortodoxia. Un frate păstor din Ungaria mi-a scris îndurerat și m-a rugat să fac o lămurire cu care să se duca la postul de televiziune pentru a da o dezmințire, în virtutea dreptului la replică. Am făcut-o și l-am rugat și pe Mihael, fiul fratelui Wurmbrand să dea o declarație.

Forțat de împrejurări, am spus atunci mult mai mult decât aș fi vrut vreodată, dând pe față o taină de suflet lăsată mie cu limbă de moarte de nenea Richard (aici). Credeam că atunci s-a lămurit tot și s-a încheiat toată povestea. N-am avut de unde să știu altfel … până zilele trecute.

Mihaela Bucin mi-a dat voie să împărtășesc cu voi scrisoarea ei. O fac, mulțumindu-i din toată inima și admirând-o pentru curăția ei de suflet. E adevărat, atunci a ,,inventat“ o istorie neadevărată. E adevărat, atunci a intrat ,,cu bocancii“, cum spune ea, în viața unei biserici asemănătoare unei perle din scoica durerilor naționaliste. E adevărat, mărturia ei la televiziunea ungară a rănit multe suflete. Dar … toate acestea pălesc în fața harului de care a avut parte. V-aș putea spune mai multe, dar vă las vouă plăcerea și bucuria de a vedea cum mărturia lui Richard Wurmbrand continuă să cucerească prin dragoste pe cei ce o au mai puțin, continuă să aducă la lumina iubirii pe cei care preferă uneori să lovească din întunerecul lipsei de iubire.

Mulțumim frumos Mihaela. Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim amândoi împreună cu familia Wurmbrand, de partea cealaltă a curcubeului.

+++++++

Stimate Daniel Brânzei,

În urmă cu mai bine de şase ani, aţi primit o scrisoare, din care evidenţiez următorul pasaj, în legătură cu pastorul Richard Wurmbrand:

„Vă rog să accesaţi adresa aceasta de pe Internet şi acolo veţi putea viziona emisiunea cu pricina (din păcate, nu mai e pe net). Am vizionat‑o şi eu şi pentru mine a fost un şoc ceea ce s‑a spus la urmă: „Ultimele luni de viaţă le‑a petrecut într‑o mânăstire ortodoxă din California, alături de doi buni prieteni, călugărul Gherasim şi ucenicul acestuia. Într‑o dimineaţă, cu o voce fermă, Richard Wurmbrand i‑a cerut călugărului Gherasim să‑l împărtăşească. Călugărul a fost surprins de această cerere, pentru că pastorul nu era de religie ortodoxă. Dar Wurmbrand a cerut călugărului să facă toate cele necesare pentru a deveni creştin ortodox.”

http://amintiricusfinti.wordpress.com/2013/03/21/daniel-branzei-despre-richard-wurmbrand/

http://romoflorin.wordpress.com/2008/01/20/ultima-dorinta-a-fr-wurbrand-relatare-d-branzai/

Scrisoarea era semnată de Gheorghe Ruja, membru al bisericii baptiste din Micherechi (Méhkerék), Ungaria. Cunosc această biserică. E o adunare cu o sută şi ceva de membri care de peste 90 de ani încearcă în condiţii speciale să trăiască după Cuvântul Domnului, o minoritate în minoritate, care se încăpăţânează încă se se împotrivească şi tăvălugului asimilării lingvistice şi ispitelor spirituale de toate felurile cu care este asaltată. E singura biserică baptistă din Ungaria cu păstor român şi servicii în limba română. O comunitate discretă în sufletul căreia eu am intrat atunci cu bocancii. Căci eu sunt cea care a susţinut emisiunea televizată şi a rostit cuvintele despre care e vorba în scrisoare. Nu ştiu dacă vă interesează povestea, nu vă răpesc timpul…. Am bănuit atunci că Richard Wurmbrand nu a închis ochii ca ortodox. Dar m-am folosit de această minciună ca să îmi argumentez o anumită poziţie. Şi propria-mi neputinţă de a înţelege cine suntem şi ce rost avem. Cu aceste scrisori de atunci ale lui Gheorghe Ruja, adresate mai multor persoane precum şi presei (inclusiv realizatorului emisiunii respective) – a început drumul meu spre credinţă. Am străbătut calea spre Isus documentându-mă cine a fost Richard Wurmbrand, ce a făcut, cum a trăit, ce a scris, ce a predicat… Apoi am deschis Biblia. Apoi am căutat o biserică… Iar înverşunarea mea împotriva autorului scrisorii de acum şase ani, s-a transformat într-o frumoasă prietenie.

Dragă frate Daniel Brânzei,

„…ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său” (Romani 8:28). Ca povestea acestei întâmplări care a pornit rău şi s-a sfârşit bine să fie rotundă, a trebuit să vă scriu eu această scrisoare. Aşa m-am înţeles cu cel ce v-a scris acum şase ani. În imaginea pe care o vedeţi mai jos sunt eu însămi împreună cu păstorul unei mici biserici din Banat[1], pe 22 iunie. În adunare se aflau şi fratele Gheorghe Ruja cu familia, împreună cu alţi credincioşi din Micherechi, cu familia mea, cu fraţi şi surori români, unguri şi sârbi.

wurmbrand botez

Atât ţine povestea despre trecut. Ca toţi cei care se întorc la credinţă târziu, îmi pare rău că acest trecut a ţinut atât de mult timp! Am pierdut şansa de a observa cu câtă dragoste sunt înconjurată, chiar şi atunci când căutam să-mi construiesc teoriile pe minciuni. Mă străduiesc să recuperez timpul pierdut, fiindcă acum mi-e clar:

„Avem preţiosul dar de a fi iubiţi fără vreun merit al nostru, aşa cum copilaşii sunt iubiţi de părinţii lor. Nu are importanţă cât de mult suntem în stare să îndeplinim în viaţa creştină. Dumnezeu se uită numai la voinţă.” Richard Wurmbrand

Vă doresc multă binecuvântare în tot ce întreprindeţi şi Domnul să vă fie aproape fără încetare!

Mihaela Bucin

Makó, 30 iunie 2014

[1] Este vorba despre Biserica Baptistă Nădejdea, din Sânnicolau Mare, păstorită de Liubomir Novacov.
http://timisulevanghelic.blogspot.hu/2014/01/o-noua-biserica-in-timis-biserica.html

 

P.S. – Cine este Mihaela puteți afla de pe pagina ei de Facebook.

 Categories: Amintiri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: