In memoriam – Florea Cruceru, o floare pe crucea lui Christos

Da, Viorel
Părinții au netezit cărarea de sub pașii noștri.

Frate Daniel

Sâmbăta la  ora 15 a plecat acasa Florea Cruceru, pastor pionier al lucrării lui Dumnezeu in biserica Baptista in Oltenia.

S-a născut într-o familie de oameni simpli, Țărani si l-a cunoscut pe Mântuitorul in 1948. La nici doi ani a fost arestat si deportat la Capul Midia unde a stat un an in închisoare .

A fost ordinat ca pastor in 1954 pentru Biserica din Potcoava  prin Comunitatea de Brașov, care i-a cerut sa lucreze in Județul Argeș in localitățile Corbeni, Aref, Tulburea care se găseau la poalelel muntelui , lângă barajul de la Vidraru.

A fost arestat de-a lungul timpului de înca  trei ori. A fost torturat de mai multe ori, iar in anul 1958 după opt ore de tortura la Slatina la securitate, ofiterul Mudava, evreu, i-a pus pistolul la tâmplă si a vrut sa il impuște. De aceea mulți frați americani care au aflat istoria cu ocazia celor doua vizite in America, l-a vârsta de 83 și 85 de ani, l-au numit “A living martyr”.

A refuzat sa devină informator , iar cele aproape 600 de pagini din dosarul sau arată asta. A fost eliberat miraculos in momentul in care era pregătit sa moară.

A deschis biserici in județul Argeș, la Corbeni, Țițești, Cîmpulung , Pitești, în județul Olt, Valea MERILOR, Potcoava a redeschis bisericile închise din Argeș, Rîca, Olt, Stoborăști , Teleorman, Tecuci Calinderu. A străbătut pe bicicleta Județele amintite mai sus vizitând pe frați si oprindu-se sa stea de vorba cu oamenii. Dormea de multe ori pe câmp cu bicicleta între picioare si geanta cu Biblia sub cap.

De la Vale MERILOR unde a locuit toată viața sa pana la cea mai depărtate biserica in Argeș avea peste 45 de kilometrii. A trăit frumos din laptele , carnea si oua de animale si păsările crescute in gospodăria lui.

Conducerea Comunității de București n-a acceptat ca biserica din Potcoava sa fie parte a Comunității de Brașov si a găsit câțiva membrii din biserica din Potcoava care au cerut ca sa treacă de Comunitatea de București. Ca urmare comunitatea de Brașov nu a mai fost de acord sa il plătească si sa lucreze într-o alta Comunitate. I-au oferit Biserică in Comunitatea de Brașov dar tatăl meu a refuzat sa plece din Olt si a continuat sa lucreze strabatand satele si vestind Evangelia, botezand oamenii noaptea, luîndu-si slujba la “petrol”.Aceași oferta a avut-o si din partea Comunității de Timișoara.

În anul 1970 Comunitatea din București si-a reparat greșeală si l-a chemat in lucrare fiind pastorul bisericilor din Potcoava, Stoborasti, Balaci, Tecuci, Floru si in aceasta perioada a deschis cu ajutorul lui Dumnezeu bisericile din Cîmpulung Argeș, Pitești, Țițești , toate in județul Argeș.

A ieșit la pensie in 1983 dar a continuat sa străbată lunar Parcurgând mii de kilometrii in Teleorman si Olt păstorind bisericile pana in 1993 când a redeschis biserica din Valea MERILOR care fusese închisă de comuniști in anii cinci zeci. S-a rugat 50 de ani pentru o clădire de biserica in satul sau si 39 de ani pentru o biserica in Slatina. Miracolel trăite de el sunt asemenea celor trăite de Hudson Taylor sau alți asemenea misionari. Ani de zile a refuzat sa vorbească despre aceste minuni ca a nu fure slava lui Dumnezeu. Poate ca într-o zi unele din ele vor fi publicate in vreo carte daca se va găsi cineva sa ajute la publicare.

Duminica seara la priveghi si luni la slujba de înmormântare au asistat peste 300 de oameni din sat si frați din Olt si din țară. Au participat frați din Slatina, Potcoava, Valea MERILOR, Draganesti Olt, Scornicesti, Oradea , Giurgiu, Aleșd, Floru, Stoborăști.

Au vestit cuvântul pastorii, Cruceru Marius, Cruceru Viorel, Cruceru Beniamin, Andrei Nicu, Costea Raul, Cârlescu Silviu, Ghița Alexandru. Alți slujitori presbiteri, diaconi au luat cuvântul in cele doua zile ale înmormântării, a fost o atmosfera dumnezeiască .

Oamenii au ascultat cu lacrimi pe obraz, cu zâmbete sau râsete chiar, lucrările minunate ale lui Dumnezeu.

Trei dintre rudele noastre au fost străpunse de cuvântul lui DUMNEZEU.

În aceste zile am fost uimit de impactul global pe care TATA l-a avut asupra a mii de oameni. Mesaje din lumea toată au venit pe adresa mea si a fiului meu Beniamin  mărturisind ca întâlnirea cu tata le-a schimbat viața sau dedicarea. A fost un țăran simplu , care a trăit simplu si frumos, de o blândețe unică, om care il făcea de Rușine pe Moise cu blândețea lui , cum spunea nepoata lui din  Des Moines.

Cu bucurie  si spre lauda lui Dumnezeu a murit cum a trăit, simplu si frumos. Ne-a binecuvântat pe noi copiii , nepoții si stranepotii din țară, si-a pus capul pe pernă a încurajat-o pe o sora din biserică întoarsă la Domnul prin el in ultimii ani si a murit in doua minute ținut de mană de soția cu care a fost căsătorit 67 de ani si de sora Mihaela Turuican din biserica din Valea MERILOR.

Cu certitudinea revederii: ,,La revedere, tata!“

Viorel Cruceru

 

Mai multe despre Florea Cruceru pe blogul lui Marius CruceruCategories: Amintiri

2 replies

  1. Sincere condoliante indureratei familii Cruceru !. Florea Cruceru -un roman coplesit de dragoste pentru ADEVAR ,ce a cunoscut si a trait exemplar dezbracarea de sine , care prin credinta-i neclintita in lucrurile care nu se vad , azi el este INVINGATOR ! Si-a sfarsit alergarea fara sovaire tinand torta dragostei misionare cat mai sus, a triumfat si a dobandit Cununa Victoriei ! . Glorie fie adusa neincetat Mantuitorului nostru ,tinta desavarsirii noastre ! ! sincerely, Mos Ion Roata

  2. Reblogged this on Marius Cruceru and commented:
    scris la repezeala de varul meu, dar merita citit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: