Tineri rebeli?

Adolescența este o perioadă a căutărilor, uneori foarte puțin înțeleasă de cei adulți. Nu-i vorbă că nici adolescenții nu se străduiesc prea mult ca să-i înțeleagă pe cei mai în vărstă…  Majoritatea conflictelor se nasc din această lipsă de înțelegere reciprocă.

Adolescenții, mai ales cei aduși de părinți la biserică încă din fragedă pruncie, trec aproape inevitabil prntr-o stare de “rebeliune“. Nimic din ceea ce a fost bun și stabilit până atunci nu mai este la fel. Nimic din ceea ce au făcut sau fac părinții nu mai este mulțumitor. Oare de ce?

Una din cele mai simple explicații (și adesea cea mai bună) este că adolescenții trec printr-o schimbare de  “server“. Legătura copiilor cu Dumnezeu este prin “proxi“, pe calea network-ului stabilit în familie. Dumnezeul lor este de regulă “Dumnezeul părinților lor“. La adolescență, situația aceasta ajunge dintr-o dată să nu-i mai mulțumească!

Încercarea de a se deconecta de la serverul părinților pentru a se cupla direct la rețea nu este rea. Dimpotrivă! Adolescenții și tinerii au nevoie de o relație personală cu Dumnezeu și asta este bine. Pentru a o stabili, ei caută să iasă din sistemul stabilit de părinți. Lor le este necesară acum o libertate bine direcționată. Părinții trebuie să știe prin ce trec și să înlocuiască cearta și mustrările din trecut cu cu mult tact și cu multă, foarte multă … rugăciune.

Îmi amintesc de vremea când am început și eu să vin din ce în ce mai tărziu acasă de la … tineret. Când dădeam colțul străzii spre casa noastră vedem întotdeauna lumina aprinsă în camera părinților. Era imposibil să descui poarta și ușa fără să fac zgomot. Când intram în casă, lumina se stingea discretă. Era semnul prin care părinții mei doreau sî știu că le pasă de mine. Într-o seară, m-au luat în camera lor și tata mi-a zis: ,,Daniel, să nu crezi că noi nu știm prin ceea ce treci tu acum. Și noi suntem carne și sânge … n-avem aripioare de îngerași. Să nu crezi că n-am trecut și noi pe unde treci și tu acum. Suntem doar cu câteva colțuri înaintea ta pe aceeași stradă și-ți putem spune ceea ce urmează. Folosește experiența noastră. Nu te păgubi singur …  Și așa am făcut.

 

Când am fost de partea cealaltă a ecuației, la vremea potrivită, mi-am luat fiecare fată și am făcut o lungă plimbare cu mașina pe malul oceanului. Numai noi doi. Le-am spus despre experiența mea cu părinții mei. Nu mi-a fost rușine. Știam că numai așa pot păstra puntea către inimile lor. Sinceritatea se cultivă doar prin sinceritate. Ca să facă, adolescenții au mare nevoie să vadă.

Le-am spus că Dumnezeu a rănduit ca adolescenții să crească pe stradă, ci să stea în grija părinților lor. Că la adolescență, creșterea are undezechilibru periculos: explodează glandele spre maturitate, dar mintea mai rămâne o vreme minte de copil. Că există un parteneriat între Dumnezeu (care ne-a dăuit copiii) și părinți (care i-au primit pentru o vreme să-i crească). Le-am spus că numai părinții pot iubi așa de altruist și dezinteresat ca Dumnezeu, de aceea Dumnezeu a ales să folosească această cale pentru a-Și transmite voia Sa pentru fiecare copil în parte. Și, cu foarte mari emoții în glas și în priviri, le-am rugat să nu-mi răpească putința de a le ajuta. Le-am spus cî n-am să o pot face decât dacă știu bine prin ce trece fiecare dintre ele. Le-am implorat să ne lase să rămânem cei mai buni prietenii ai lor, până ce le vom vedea plecând din casa noastră alături de soții lor. Dumnezeu mi-a dat har și trecere înaintea lor și am rămas prieteni până în ziua de astăzi, deși folosim acum … computere și servere diferite.Categories: Amintiri, Maxime si cugetari

2 replies

  1. Bune sfaturi.Fata mea cea mare se apropie de acest moment si chiar ma gandeam cum sa fac sa pastrez legatura cu ea in acesti ani.Multumesc pentru postare.

Trackbacks

  1. Tineri rebeli? | stefaniacameliah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: