Iosif Țon și Bill Johnson – Răspuns pentru un prieten

Mai mult despre această controversă aici.

Marin Pintilie Acum e foarte mediatizat Bill Johnson din Biserica BETHEL Reding California. Cu cartile : ,,Cand cerul invadeaza pamintul“ si ,,Puterea supranaturala a unei minti transformate“, carti din care dragul frate Iosif Ton a copiat copios cind a scris brosura ,,O evanghelie completa“, si alte doua … Mi-ar fi utile parerile sau comentariile tale fr. Daniel.

+++++

Dragă Marin

Mă simt bătrân dacă până și tu îmi spui frate Daniel … Împreună cu Tania, scumpa ta soție, sunteți o priveliște pentru noi toți și un motiv de laudă pentru Dumnezeu.

Ce să-ți spun care să nu știi deja? Mai nimic. Am să încerc totuși …

(Pentru cei care nu ne cunoașteți: Marin și cu mine ne cunoaștem de prin anul 1977, când eram amândoi la tineret în biserica baptistă din Basarab (București, N. Titulescu, 56A)

1. În împărăția lui Dumnezeu se intră prin (nu pe lângă și nici fără) multe necazuri (Fapte 14:22). Acesta este mesajul apostolic prin care trebuie să ne întărim sufletele.

,,După ce au propovăduit Evanghelia în cetatea aceasta, şi au făcut mulţi ucenici, s’au întors la Listra, la Iconia şi la Antiohia, întărind sufletele ucenicilor. El îi îndemna să stăruie în credinţă şi spunea că în Împărăţia lui Dumnezeu trebuie să intrăm prin multe necazuri“ – Fapte 14:21-22.

Învățători ca cei citați de tine se fac că nu pricep existența a două veacuri: veacul acesta și veacul viitor. Deocamdată, noi doar ,,gustăm“ din puterile veacului vitor, nesupus limitărilor și trăirii sub blestem. Ei spun bine că Domnul Isus s-a arătat ca să nimicească lucrările celui rău, dar susțin greșit că asta se întâmplă ,,acum“.

În afară de pedeapsa pentru păcat, credincioșii n-au ieșit încă de sub limitările blestemului dat peste lumea aceasta în urma căderii. Femeia tot are dureri mari la naștere și bărbatul își câștigă pâinea tot cu sudoarea frunții, printre mărăcini și spini.

Nici omul născut din nou n-a ieșit încă total de sub blestem. Trăim în firea pământească și nu de puține ori ne luptăm în firea pământească. Nici măcar relațiile dintre creștini n-au ieșit de sub blestem. Nici măcar liderii acestor așazise mișcări superspirituale nu trăiesc în armonie între ei. Ce să mai zic de noi, ceilalți … Relațiile dintre creștini nu sunt nici măcar relații de îngerașii …

Nici trupurile creștinilor n-au fost scoase de sub blestemul străvechi. Ne îmbolnăvim și murim ca toți ceilalți oameni. Este caraghios să-i vezi pe acești lideri susținând contrariul, deși poartă ochelari și unii au o chelie respectabilă. Unuia care propovăduia vindecarea oricăror boli prin eliberarea de duhuri de neputință, îi era nevasta grav bolnavă acasă și, după câte aflu, a murit de curând …

Nici natura în care trăim n-a ieșit de încă de sub blestem. Ea suspină și geme alături de noi, așteptând împreună cu fiii lui Dumnezeu veacul viitor și înnoirea tuturor lucrurilor (Rom.8 și Fapte 3:21).

Propovăduitorii evangheliei stâlcite despre care vorbești tu trăiesc într-o lume imaginară, ideală, ruptă de realitatea de fiecare zi. Dacă le atragi atenția, ei spun că tu ești de vină, pentru că nu ai credință! Ei se agață de versete care descriu programul lui Dumnezeu cu cei răscumpărați, dar le aplică alandala, asemenea lui Irineu și Filet:

,,Fereşte-te de vorbăriile goale şi lumeşti; căci cei ce le ţin, vor înainta tot mai mult în necinstirea lui Dumnezeu. Şi cuvîntul lor va roade ca gangrena. Din numărul acestora sînt Imeneu şi Filet, cari s’au abătut dela adevăr. Ei zic că a şi venit învierea, şi răstoarnă credinţa unora“ (2 Tim. 2:16-18).

,,A răsturna credința“ (termenul folosit aici intenționat de apostolul Pavel) nu înseamnă a o nega, ci doar a o întoarce cu susul în jos, începând cu sfârșitul și așezând învierea ca eveniment echivalent cu convertirea și invitând la trăirea unei vieți supranaturale în fiecare zi, nu în veacul viitor, ci în veacul acesta. Ei vorbesc despre: minte supranaturală, fapte supranaturale, simțire supranaturală, vindecare supranaturală, scoatere supranaturală de demoni, luare în stăpânire supranaturală a unor străzi, cartiere, teritorii, aducerea în ființă în mod supranatural a unor realități prin ,,cuvântul credinței“ (word of faith), legare supranaturală a lui Satan (,,în locul“ și ,,înaintea“ legării pe care i-o va face Dumnezeu în Apocalipsa !?!) etc.

Învățătorii aceștia ,,atrag“ și învățătura lor este periculoasă ca o cangrenă pentru că ei folosesc noțiuni duhovnicești, răstălmăcite omenește, dar îmbrăcate într-un limbaj biblic. Pericolul lor este mortal și trebuie tratați fără milă și extirpați din părtășia bisericii. Axcesta este motivul pentru care apostolul Pavel îi menționează pe nume. Chemările lor de sirenă sună dulci la ureche, dar în spatele lor este același glas care a răsunat și în grădina Eden:

,,Și veți fi ca Dumnezeu!“

O viață trăită ,,dincolo de înviere“ chiar acum, în viața aceasta, pare ceva atrăgător, dar este o ofertă a diavolului, nu a lui Dumnezeu. O spiritualitate de felul acesta, oricât de supranaturală ar fi ea, este în ultima analiză … demonică. Este mult mai prudent să nu încercăm să ne facem noi acum niște ,,Christoși“ în miniatură și să-L așteptăm pe Dumnezeu însuși, să ne facă, la vremea Lui, ,,asemenea chipului Fiului Său“. Orice progres ,,spiritual“ de felul celui propus de Imeneu și Filet, spune ironic apostolul Pavel, nu este de fapt o creștere adevărată, ci doar ,,o înaintare în necinstirea lui Dumnezeu“:

,,El va schimba trupul stării noastre smerite, şi -l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are de a-Şi supune toate lucrurile“ – Filip. 3:21

Pentru foarte multe din binecuvântările câștigate de Christos la Calvar va trebui să așteptăm până după înviere, intrarea în veacul viitor! Este o foarte mare deosebire între ,,acum și aici“ și ,,atunci și acolo“ ! ,,Acum și aici“ trebuie să trecem ,,prin multe necazuri“. Tatăl soției mele, Traian Ban, mi-a povestit că într-o adunare din Arad, pe vremea tinereții lui, un grup de rugăciune s-au rugat cu credință ca Domnul să vindece pe cei bolnavi și neputincioși, printre care era și un frate orb, prezent acolo. După o vreme, când rugăciunea a fost întreruptă pentru o cântare, fratele orb le-a spus: ,,Vă rog să nu vă mai rugați pentru vindecarea mea. Nu este voia Domnului. Când voi vă rugați, mi s-au deschis ochii pentru câteva secunde, iar apoi mi-am pierdut iar vederea. Domnul mi-a arătat că se poate, dar și că El nu vrea deocamdată.“ Și le-a spus ca dovadă locul unde erau așezați fiecare și cu ce fel de haine era îmbrăcat fiecare.

2. În America există aventuriști care reiau obsesiv totul de la început, contestând valabilitatea celor stabilite mai înainte de alții. Asta este bine în știință și, poate, politică, dar în creștinism ,,râvna aceasta fără pricepere“ produce mișcări eretice, secte sinucigașe, și un ,,entuziasm naiv pentru tot ce este nou“.

În nordul Californiei, la Redding, există un asemenea exemplu de ,,înnoire“ spirituală care a produs foarte vechi probleme, pe care le-am crezut de mult eradicate din creștinism. Cei de acolo o numesc o mișcare ,,proaspătă“ a duhului (mi-e rușine să scriu aici cu D mare). În legănarea unei muzici obsedante, cei prezenți, mai ales cei tineri, se abandonează unei stări de transă în care eliberează duhul să se manifeste așa cum vrea el. În esență, mișcarea este mai mult spiritism decât spiritualitate. ORICE face duhul în aceste adunări este … autentic. Nici o limitare, nici un control rațional, nici o ,,cercetare“ a duhurilor, ci doar o vinovată ,,crezare“ care se acordă impulsurilor și iluminărilor de moment:

,,Prea iubiţilor, să nu daţi crezare oricărui duh; ci să cercetaţi duhurile, dacă sînt dela Dumnezeu; căci în lume au ieşit mulţi prooroci mincinoşi.“ – 1 Ioan 4:1

Beția spirituală de la Redding retrăiește pogorârea duhului sfânt la fiecare servici divin și rescrie voinicește Noul Testament într-o versiune personală, fără Pavel, fără Petru, fără Iacov și Ioan. Pe scurt, grupul acesta inventiv și fantezist s-a apucat nici mai mult, nici mai puțin decât să instaureze împărăția lui Dumnezeu pe pământ, ,,acum“, nu ,,atunci“. Prin puterea duhului, căci nu mai au răbdare să aștepte întoarcerea personală a Domnului Isus !

Bill Johnson despre care întrebi este un fel de guru spiritist care culege ,,fulgi din aripile îngerilor care cad peste biserica sa“ (literalmente, asta spun ei că s-a întâmplat real acolo). Este un fel de mișcare psihedelică cu caracter creștin. În loc de droguri, pe lângă muzică, ei folosesc rugăciunea pentru a intra într-un fel de transă spirituală.

Poți citi mai multe despre această rătăcire aici: http://www.firstplumbline.net/html/billjohnson1.html

Am să-ți dau și o pagină în care își publică părerea John MacArthur, la școala căruia, mare ironie, cu mulți ani în urmă, m-a înscris fratele Țon Iosif, spunându-mi: ,,Daniel, învață tot ce poți ca să ducem în România tot ce are omul acesta aici. Este cel mai biblic învățător pe care l-am întâlnit eu“.

Jesus Culture is “Not Christian” & “The Work of Satan” : John MacArthur

John MacArthur is the senior pastor of Grace Community Church in California. He is one of the most widely-recognized Bible teachers and commentators in America.
In October 2011, he addressed a group of pastors at The Shepherd’s Conference. One message was on his view of the New Apostolic Reformation.

Jesus Culture/Bethel Church, and their teachers, are key figures in the New Apostolic Reformation. The following is an excerpt from MacArthur’s remarks. At the bottom is a link to the full audio message, from October 23, 2011.

“What’s going on today is the opposite, attributing to the Holy Spirit the work of Satan. That’s what’s going on. Attributing to the Holy Spirit the work of Satan. Satan is alive and at work in deception, false miracles, bad theology, lying visions, lying dreams, lying revelations, deceptive teachers who are in it for the money and power and influence. Satan is alive and well and the work of Satan is being attributed to the Holy Spirit, that is a serious blasphemy just as attributing to Satan the work of the Holy Spirit is a serious blasphemy.

I couldn’t even begin to give you all the illustrations, you have enough of them in your own mind. You can turn on your television and see any litany of them that you would choose. And in order to give credibility to all these things, all these lies, they attach them to the Holy Spirit as if it’s a freebie, as if there’s no price to pay for that kind of blasphemy.

The latest wave of this, I’ll just give you one illustration, the latest wave of this that is gaining traction and has entered into the sort of national news is a new form of Charismania, bringing reproach on the Holy Spirit called the New Apostolic Reformation, NAR, the New Apostolic Reformation. It is not new, it is not apostolic, and it is not a reformation, by the way.

It is like Grape Nuts, it’s not grapes and it’s not nuts, it’s like Christian Science, it’s not Christian and it’s not scientific. Well the New Apostolic Reformation isn’t new, it isn’t apostolic and it isn’t a reformation. But it is a rapidly expanding movement being generated by some of the same old troubling false teachers and false leaders that have been around in Charismania for decades, always dishonoring the Holy Spirit, always dishonoring the Scripture, always claiming miracle signs, wonders, visions, dreams.

Peter Wagner, the Kansas City prophets, Mike Bickle, Cindy Jacobs, Lou Engle, and on and on and on it goes. In fact, this is exploding so fast that they have a 50-state network that are now involved in this.

This is a new kind of a Charismania, it’s sort of on steroids. One writer said it’s Charismania with shots of adrenalin. And here’s what their basic claim is, that the Holy Spirit has revealed to them that in the year 2001, we entered into the second apostolic age…in the year 2001 we entered into the second apostolic age.

What does that mean? It means that the long-lost offices of New Testament prophet and New Testament apostle have been restored, that the Holy Spirit has given the power of prophecy and the power and authority of an apostle to certain people in this generation of the church since 2001.

It seems very odd to me that the Holy Spirit would give that to people whose theology is unbiblical and totally aberrant. I’m pretty sure the Holy Spirit wouldn’t authenticate Paul’s teachers, so we know it’s not the Holy Spirit. But that’s what they claim. But the Holy Spirit gets blamed for everything. This is just the newest one.

For example, they have authority equal to the Apostles. They have the same power the Apostles had through the Holy Spirit to do miracles and to exercise that power and they’ve had it since 2001. Some of them fall into the prophet category, some of them fall into the Apostle category, they speak what the Holy Spirit reveals to them with the same authority the Apostles have.

This authority and this power has been demonstrated in the world because one of the Apostles stopped mad cow disease in Germany, so he claims.

The Movement is marked by super excess ecstatic, bizarre behavior. Emotionalism ran amuck, all kinds of crazy revelations, behaviors.

Peter Wagner is the father of this, as he has been involved in all kinds of other aberrations through the years, including starting the Church Growth Movement which gave life to the pragmatism movement which as we know is so ubiquitous. Their influence has been growing and recently jumped into the political realm, and I’ll tell you how.

There was a couple of weeks ago, a few weeks ago now, a prayer breakfast in the city of Houston that you may have read about. It was an event sponsored by the New Apostolic Reformation and their leaders and the guests and the main speaker there was Rick Perry, who is a candidate for the Republican Party for President.

At this event sponsored by the New Apostolic Reformation, two pastors were leading in this event. They are apostles. They have been given apostleship by the Holy Spirit. They called Rick Perry’s office, as governor of the state of Texas, and told him that the Lord had revealed to them through the Holy Spirit that Texas is the state that God has chosen to lead the United States into revival and godly government and Rick Perry is to play a key role. And at that event, these two apostles of the New Apostolic Reformation Movement, laid hands on Rick Perry and prayed over him.

They claim that God speaks directly to them specific instruction…specific instruction. And if people fail to listen to this divine revelation that comes through them, there will be more earthquakes, more terrorist attacks and worse economic conditions.

However, if we listen, good things will happen because they gave us an illustration of that because they were the ones who gave a little bit of rain to Texas after the draught. I mean, if you didn’t know better, you’d think somebody opened the back door of the nut house.

One of these Apostles says the Democratic Party is controlled by Jezebel and three lesser demons. They see demons in public places. They engage in confrontation of these demons and they do it with elaborate rituals, branding irons, stakes and plumb lines. They’ve gone all over the state of Texas pounding stakes into the ground, branding certain things and claiming every county in Texas for God.

One of them says, and I quote, “We are called to world dominion.” They have gone to every Masonic Lodge in Texas to cast out the demon Baal because the demon Baal controls free masonry.

They had a meeting in 2009 in Houston. Under the anointing of the Holy Spirit, Jezebel was visible. They saw Jezebel. Actually a woman named Alice Patterson, one of these Apostles who has written a book called Bridging The Racial and Political Divide which sounds like a political book, published in 2010. She said that she saw Jezebel and Jezebel lifted up her skirt and when Jezebel lifted up her skirt, this is a quote, “She exposed little Baal, Asheroth(?), and a few other demons who were small cowering, trembling little spirits only ankle high on Jezebel’s skinny legs,” end quote.

This is in a book called Bridging the Racial and Political Divide. And this is all attributed to the work of the Holy Spirit who is revealing all these things.

Now you know where this all comes from. This is again attributing to the Holy Spirit the work of Satan. I don’t know what Rick Perry knows or doesn’t know about all of this, you know, in a campaign year, you take the prayers from anybody especially if you’re not sure what this is all about.

But this is just one illustration of the aberrations that continue to be placed on the back of the Holy Spirit as if these are things that He is doing. It is such a frightening, frightening form of blasphemy against the Holy Spirit.

There are other forms of it, but that’s just the latest one that’s in the media.”

You might also like:

The Roots and Fruits of the New Apostolic Reformation by Bob DeWaay

Dacă aveți simțul umorului mergeți și la:

By Whose Power Does Bill Johnson Perform Healings?

Dori Pope se întreabă și el: Oare ce se întâmplă cu Iosif Țon ?, întrun articol cu o predică din Redding pe YouTube: aiciCategories: Personale, Studiu biblic, Teologice, Uncategorized

10 replies

 1. Cesaționismul este teoria că darurile miraculoase ale Duhului Sfânt, adică profeția, darul minunilor, darul vindecării și cel al limbilor, au încetat de la data când s-a terminat scrierea Noului Testament. Cuvântul ”cesaționism” vine din limba engleză, unde to cessate înseamnă ”a înceta”.

  Iosif Țon, De ce nu sunt cesaționist?

 2. “În loc de droguri, pe lângă muzică, ei folosesc rugăciunea pentru a intra într-un fel de transă spirituală.”
  Acum vreo 15 ani un tanar penticostal s-a dus la facultate in Cluj, la psihiatrie.
  Dupa 2 ani cand am vorbit cu el mi-a zis asa: Hipnoza are 3 nivele, primul nivel se descrie asa: daca intrii intr-o camera unde toti oamenii fac acelasi lucru (canta, etc) vei face si tu cat esti acolo. Era foarte tulburat, pentru ca el mergea la o biserica peticostala carismatica si nu mai stia daca ce se intampla acolo cand se canta si se dansa era Dumezeu sau hipnoza.

 3. Supranaturalul a reprezentat si continua sa reprezinte ,,excepția“, nu regula Aceasta este realitatea și nu putem s-o contrazicem. Nici Domnul Isus nu i-a vindecat pe toți. Trăim într-o lume aflată încă sub blestem și parte din ea este suferința, care este naturală acestei lumi. Casa trupească se ,,desface“, etc. Nu cred că sunteți drepată atunci când comparați înțelegerea noastră față de atei cu cea aratătă fraților noștri. Cui i s-a dat mult i se cere mai multl decât celor care sunt în neștiință. Este normal să fie așa. Aparent, și Domnul Isus a avut mult mai multă îânțelegere față de marii păcătoși și doar puțină răbdare pentru farisei, cu care se asemăna cel mai mult în sfințenie …

 4. Dvs spuneti: “Ei vorbesc despre: minte supranaturală, fapte supranaturale, simțire supranaturală, vindecare supranaturală, scoatere supranaturală de demoni….” dar nu este toata Biblia plina de lucruri supranaturale, pe care le poti intelege si primi numai prin credinta? Iar atunci cand vorbiti despre orbul care a spus ca nu este voia Domnului sa fie vindecat dupa ce pentru cateva momente a vazut, intrebarea care se pune este: Domnul Isus a spus vreunui om “Nu este voia Tatalui meu sa primesti vindecare”? Ci spune:”Eu fac ceea ce-l vad pe Tatal facand”. Si da, este adevarat ca trebuie sa cercetam toate lucrurile si sa luam ceea ce este bun conform Cuvantului lui Dumnezeu. Dar oare DOmnul Isus i-a tratat pe oameni “fara mila si i-a extirpat din partasia cu El?” De cele mai multe ori noi evanghelicii avem mai multa intelegere si compasiune fata de atei, sau de satanisti decat de fratii nostri.

 5. Preaiubitilor iubitori de Cer, permiteti mi sa mi exprim si eu aprecierea fata de cei care pun umarul la lucrarea de inaintare a Evangheliei,conform darului si chemarii fiecaruia. Cat priveste copierea sau reproducerea sau reamintirea celor primite de Sus, nu cred ca ar trebui sa folosim restrictii. Daca consideram acele lucruri inspirate sau primite de la Domnul,ma gandesc ca dreptul de autor i L are doar El. ,,Caci nu avem nimic si pe care sa nu l fi primit…” Inchipuitiva ce s ar fi intamplat daca El ar fi zis: intrucat Eu am vorbit despre subiectul acesta, va interzic sa l folositi vreofata. Ori El a zis sa ducem toata Evanghelia pana la marginile pamantului. De fapt toate le am primit de la El si prin altii. Ce ar fi ca in orice moment sa cerrm permisiunea de folosire a parintilor,dascalilor,vecinilor,…de la care le am invatat pe toate? pentru mine e o mare cinste sa stiu ca am putut la randul meu sa transmit ceva folositor. Nu am nici o pretentie ci doar rasplata. sa auzim de bine si ,,orice este vrednic de….aceea sa va insufleteasca. Cu drag. Dragos Croitoru,past.in Charleroi.

 6. Doamne cata Bucurie
  Si cat foc e-n Duhul Sfant
  Dreptate si armonie
  Ca in Cer si pe Pamant

  Doamne cata Bunatate
  Cat din gandul lui Isus
  Este-n inima ce bate
  Si pe jos ca si pe sus

  Doamne cata Fericire
  Vor cunoaste mamele
  Ce se roaga in unire
  Nu intoarceti armele…

 7. Termenul ,,cangrenă“ îi aparține apostolului Pavel. Extirparea este numai concluzia logică a acestui pasaj.Imineu și Filet au fost pomeniți de apostol cu numele tocmai pentru că erau periculoși și trebuiau identificați ca atare ca toți credincioșii să se ferească de ei și de învățătura lor. Aceți o altă exegeză pentru acest text?

 8. „Învățătorii aceștia atrag și învățătura lor este periculoasă ca o cangrenă pentru că ei folosesc noțiuni duhovnicești îmbrăcate într-un limbaj biblic. Pericolul lor este mortal și trebuie tratați fără milă și extirpați din părtășia bisericii. Chemările lor de sirenă sună dulci la ureche, dar în spatele lor este același glas care a răsunat și în grădina Eden:”
  Frate Daniel, mi-e teamă de-o abordare atât de radicală. Sunt de acord că pericolul este mortal, dar „extirparea” „fără milă” nu mi se pare să rezolve problema ci mai mult o agravează. Unul din poeții noștri zicea: ”Când un câine rău te latră, nu lătra și tu la fel”, iar Solomon zice să nu răspundem nebunului după nebunia lui pentru a nu se asemăna cu el. Desigur că el susține și răspunsul pe măsură pentru a nu se crede înțelept, dar tocmai aici este problema. Nu se poate găsi o strategie de-a aborda acest subiect în genul lui Abigail care reușește să oprească pe David de la vărsarea de sânge fără rost? Faptul că omorâm pe un prost nu mă va face erou decât în cazuri limită, dar dacă aș putea să-l aduc la înțepciune, asta ar fi ceva.

 9. This is happening when peoples look at other peoples, not at Jesus!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: