Nu repetați greșelile!

Mai toți cunoscătorii Bibliei știu că între Geneza și Apocalipsa există o relație specială. Toate temele lansate în Geneza sunt rezolvate în Apocalipsa. Toate necazurile din Geneza sunt desfințate în Apocalipsa. Tot ce s-a stricat în Geneza se repară în Apocalipsa. Cine nu cunoaște bine realitățile și simbolurile din Geneza n-are prea multe șanse să înțeleagă realitățile și simbolurile din Apocalipsa.

Astăzi, la Școala Duminicală am avut ca temă ,,Cunoașterea binelui și a răului“, iar ca text Geneza 3. M-am dus imediat să caut simetria evenimentului în Apocalipsa și … am găsit-o! Este prima greșeală menționată în Geneza și era normal să fie ultima rezolvată în Apocalipsa. Simetria este perfectă!

,,Mărturisesc oricui aude cuvintele proorociei din cartea aceasta că, dacă va adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu îi va adăuga urgiile scrise în cartea aceasta. Şi dacă scoate cineva ceva din cuvintele cărţii acestei proorocii, îi va scoate Dumnezeu partea lui dela pomul vieţii şi din cetatea sfîntă, scrise în cartea aceasta“ (Apoc. 22:18-19).

Menționarea ,,pomului vieții“ trebuia să ne fie de mult un semnal de atenție. În esență, textul din Apocalipsa ne spune: ,,Nu repetați greșeala din Eden! Când a venit la Eva, acolo lângă pomul vieții, Satan a ispitit-o scoțând și adăugănd la Cuvântul lui Dumnezeu: A scos (,,Cu siguranță că nu veți muri!“) și a adăugat (,,veți fi ca Dumnezeu și veți cunoaște binele și răul“).  Învățați din greșelile trecutului ca să fiți înțelepți și ca să aveți de-acum  acces la pomul vieții!

Simetria dintre aceste texte este un ,,evreism“ la care nu m-am gândit până acuma. Sper că l-ați descoperit și voi. Slavă Domnului pentru Cuvântul Lui, singura noastră cale înapoi spre vremurile paradisiace!Categories: Studiu biblic, Teologice

2 replies

  1. Binecuvântat să fie Adonai care v-a străluminat. Într-adevăr, paralelismul semitic trebuia să contrapună ceva pomului din Genesa, 3.
    Ce vreţi să spuneţi cu “calea înapoi spre vremurile paradisiace”?… Că, citind Biblia, putem privi înapoi spre Genesa, sau că mergând înainte, ne vom întoarce înapoi – că, adică, în eonul Apocalipsei lucrurile vor fi ca în Gan Eden?…
    Întreb pentru că eu cred că Scriptura vorbeşte despre o restaurare completă, dar, în acelaşi timp, şi despre o înălţare la un nivel superior a tuturor lucrurilor: statutul omului, rolurile sale, limbaj şi comunicare, relaţie cu Dumnezeu şi întreolaltă, regn mineral, vegetal, animal, natură şi univers etc.

    Fiţi binecuvântat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: