1. Ezechiel – Introducere

(Începem un alt studiu. În final, el se va intitula ,,Chemarea Slavei“, Studii în cartea profetului Ezechiel. Mulțumesc celor care mi-su făcut corectări și completări la celelaltestudii apărute mai întâi aici. Vă rog să nu obosiți în facerea acestui bine.)

Fără nici o îndoială, cartea lui Ezechiel a fost una din cele mai neglijate cărți ale Bibliei. Conținutul ei ne sperie, ne uimește și ne aruncă într-o stare de neputință. Asta a fost până curând … Astăzi, cartea lui este un bestseller în Israel. Speriată de evenimentele din Orientul mijlociu, omenirea se apleacă atent asupra ei și asupra revelațiilor epocale pe care le cuprinde. Joel Rosenberg a prins acest val de interes și a publicat o variantă romantizată a profețiilor sub titlul „The Ezekiel Option“. Noi vă propunem un studiu mai serios, dar nu mai puțin spectacular, în cuprinsul acestei remarcabile cronici despre … viitor.

În această introducere vom răspunde la patru din cele cinci întrebări fundamentale oricărui studiu: Cine? Ce? Unde? Cum?, rămânând ca la cea de a cincea, De ce?, să-i dăm un răspuns în ultimul capitol al studiului.

Secolul XXI este pasionat cu ET (Inteligență Extraterestrială). Mai în fiecare zi și mai peste tot se raportează apariția unor OZN-uri. Întâlnirile sunt de gradul trei sau chiar patru. Mii de oameni pretind că au fost luați la bordul unor nave cosmice, unde au fost supuși la diferite operații medicale. Bărbați și femei pretind că li s-au făcut implanturi ciudate. Societatea este uimită și speriată. O carte apărută recent, „Exo-Vaticana“ de Cris Putnam și Tom Horn, susține că Vaticanul este pregătit pentru eventualitatea ca următorul Papă să fie un … extraterestru! Industria de film a preluat trendul și ne sperie cu tot felul de producții cu invazii venite din spațiu. Ziarele comentează. Demoni sau îngeri, extratereștrii sunt aproape, dacă nu cumva sunt deja chiar printre noi, fără ca noi să-i băgăm în seamă. Este cea mai bună atmosferă pentru un studiu în cartea unuia dintre cei mai fascinanți profeți ai Bibliei, Ezechiel.

“Fiul omului, te pun păzitor peste casa lui Israel! Când vei auzi un cuvânt care iese din gura Mea, să-i înștiințezi din partea Mea!” (Ezec. 3:16-21).

Isaia este profetul Fiului lui Dumnezeu; Ieremia este purtătorul de cuvânt al Tatălui, care-și disciplinează copiii; Ezechiel este proorocul Duhului, numit în textul cărții: „slava Domnului”.

Nu trebuie să căutăm prea mult pentru a descoperi care este ideea principală și mesajul central din cartea lui Ezechiel. Ele se găsesc pe aproape fiecare filă. Cu variații minime, fraza: „Și vor ști că Eu sunt Domnul” se repetă de nu mai puțin de 70 de ori. Ea este folosită de 29 de ori atunci când se vorbește despre pedeapsa pe care o va aduce Iehova asupra Ierusalimului, de 24 de ori atunci când se vorbește despre judecata divină care va cădea asupra Neamurilor și de 17 ori atunci când se vorbește despre viitoarea restaurare a Israelului și despre binecuvântarea care va veni asupra lui la vremea sfârșitului. Această observație dă pe față însăși chintesența cărții. Ezechiel anunță că poporul ales, împreună cu toate celelalte popoare ale lumii, vor ajunge să știe, în scurgerea vremii, că Iehova este singurul Dumnezeu adevărat, Suveran absolut asupra neamurilor și asupra istoriei.

Aceasta se va face prin trei acțiuni distincte: (1) prin pedepsirea Ierusalimului și ducerea poporului ales în robie, lucru despre care știm că s-a întâmplat întocmai; (2) prin judecata și pedepsirea popoarelor contemporane cu Ezechiel, lucru despre care iarăși știm că s-a întâmplat întocmai; și (3) prin prezervarea Israelului și prin finala lui restaurare în poziția și privilegiile de popor al Legământului. Aceasta (a) s-a întâmplat parțial odată cu reîntoarcerea „rămășiței“ din robia Babiloneană sub conducerea lui Zorobabel, Ezra și Neemia, (b) se întâmplă acum prin supraviețuirea miraculoasă a Israelului și (3) își va avea curând încununarea prin instaurarea Împărăției Mielului.

Redusă la o singură afirmație, cartea lui Ezechiel spune deci: „Și veți cunoaște că Eu sunt Domnul!”.

La prima lectură, cartea lui Ezechiel este greoaie și tristă. Primele 24 de capitole cuprind doar negură și judecată, tristețe și pedeapsă. Nu-i de mirare că unii sunt ispitiți să nu mai citească și restul cărții. Trebuie să înțelegem însă că această carte cuprinde predici rostite într-o perioadă de 20 de ani, așa că ascultătorii lui Ezcehiel n-au trebuit să audă totul dintr-o dată. Conținutul este strâns în trei secțiuni separate, fiecare cuprinzând însă mărturia despre altfel de vremi, mult deosebite de circumstanțele în care trăim noi astăzi. Tonul general și mesajul practic ne descoperă un aspect al caracterului lui Dumnezeu cu care nu ne place să avem de-a face: severitatea lui Dumnezeu. Ne place mult mai mult să ni se vorbească despre bunătatea lui Dumnezeu. Pasajele despre severitatea Lui nu ne fac prea multă plăcere.

Charles R. Erdman, veteran al expozitorilor de Biblie din America, a găsit cu cale să așeze următoarele cuvinte pe prima pagină a comentariului său la cartea lui Ezechiel:

„Binecuvântați să fie poeții, compozitorii și profeții care i-au învățat pe cei din poporul lui Dumnezeu să cânte cântări în noapte“.

(Înapoi la Cupris)Categories: Studiu biblic

1 reply

  1. Am cautat sa vad daca exista la ora actuala carti care sa explice crestiniilor cu lux de amanunte ca ata timp cit credem ca scriptura este cuvintul lui D-zeu atunci treba asta cu civilizatiile extraterestre este doar o aflare in treaba sau daca vreti doar un mod al Satanei sa mai sminteasca pe cine poate.
    Am gasit citeva carti care sa raspunda cumva la cautarile mele dar am constatat ca ca nu s-a folosit cuvintul lui D-zeu suficient de puternic sa arunce o lumina asupra acestui fenomen care din pacate creaza mari probleme mai ales tinerei gernerati si nu numai.
    Cred ca aici mai trebuie lucrat ?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: