38. Arhivele regale – Amon – un apendice la domnia tatălui său – 2 Regi 21:19-26

Nici pe Amon nu l-au îngropat în mormintele regale de la Ierusalim, ci alături de tatăl său, în grădina casei părintești (2 Regi 21:26a).  A trebuit să aibă același sfârșit și aceeași evaluare pentru că și faptele lui au fost la fel de rele ca ale tatălui său. A fost încă o dovadă că pocăința lui Manase a venit prea târziu și n-a lăsat urme de durată:

„Amon avea douăzeci şi doi de ani când a ajuns împărat, şi a domnit doi ani la Ierusalim. Mamă-sa se chema Meşulemet, fata lui Haruţ, din Iotba. El a făcut ce este rău înaintea Domnului, cum făcuse tatăl său Manase; a umblat în toată calea în care umblase tatăl său, a slujit idolilor cărora slujise şi tatăl său, şi s-a închinat înaintea lor; a părăsit pe Domnul, Dumnezeul părinţilor săi, şi n-a umblat în calea Domnului“ (2 Regi 21:19-22).

După ce s-a pocăit, Manase a încercat să repare tot răul pe care l-a făcut în Ierusalim și în Iuda, dar a fost un loc în care nu l-a mai putut repara – în inima fiului său Amon. Tânărul acesta a fost mutilat prea adânc de păcatele tatălui său ca să mai poată fi reeducat de influența lui de după pocăință. Fără îndoială, la curtea regală au existat și unii care s-au grăbit să-l încurajeze pe Amon să revină la rânduielile vechi.

„Şi nu s-a smerit înaintea Domnului, cum se smerise tatăl său Manase, căci Amon s-a făcut din ce în ce mai vinovat“ (2 Cron. 33:23).

Cu cât a păcătuit mai mult cu atât inima i s-a împietrit. Plata păcatului este moartea (Rom. 6:23). Amon, fiul lui Manase a domnit numai doi ani și a fost asasinat de câțiva dintre slujitorii săi. De ce l-au asasinat acei slujitori ai săi nu ni se spune, dar chiar și această omisiune ne face să credem că motivația lor nu a fost spirituală. Este mult mai probabil că slujitorii asasini au avut motive politice. Amon a fost probabil pro-Asiria, ca și tatăl său (La urma urmei, asirienii l-au eliberat și l-au pus pe Amon înapoi pe tron!). Slujitorii lui erau pro-Babilon, neînțelegând că ridicarea Babilonului va duce până la urmă la căderea regatului lui Iuda. Fiul lui Amon, Iosia, a fost pro-Babilon pe față și chiar și-a pierdut viața încercând să împiedice oastea Egiptului să vină în ajutorul Asiriei în războiul pe care-l avea cu Babilonul. Faptul că cei de la curte l-au ales pe Iosia și apoi i-au influențat în această direcție creșterea arată că ei n-au vrut în nici un chip ca rege pe un pro-asirian.

„Slujitorii lui Amon au uneltit împotriva lui, şi au omorât pe împărat în casa lui. Dar poporul ţării a lovit pe toţi cei ce uneltiseră împotriva împăratului Amon; şi poporul ţării a pus împărat, în locul său, pe fiul său Iosia“ (2 Regi 21:23-24).

Un rege rău, Ahaz, a fost tatăl lui Ezechia. Un rege bun, Ezechia, a fost tatăl lui Manase, cel mai rău dintre toți regii lui Iuda. Amon, fiul lui Manase cel care s-a „pocăit“, a făcut tot răul pe care-l făcuse tatăl său. Ioas, fiul lui Amon, va fi un rege bun, care o va sfârși însă rău. Cine crede că înțelege ceva din aceste succesiuni și se face că observă anumite tipare care impun anumite evenimente sau evoluții nu știe despre ce vorbește. Providența lui Dumnezeu lucrează pe căi necunoscute și neînțelese, întotdeauna binecuvântându-i pe cei buni și pedepsindu-i pe cei răi. Dincolo de toate nestatorniciile acestea însă, Dumnezeu este credincios cu Sine însuși, urmărind fără șovăială și fără abatere un plan alcătuit pentru oameni „înainte de întemeierea lumii“ (Efes. 1:3-10).

(Înapoi la Cuprins)Categories: Studiu biblic, Teologice

1 reply

  1. Amin! In toate sa se faca voia Ta Tata! Daca la prima citire arem o semnificatie pt mine si un inteles cu cat ma straduiesc sa inteleg prin putere proprie Domnul intervine cu intarituri de mesaj si invataturi, explicatii pentru a-mi da imaginea cat mai vie a realitatii si adevarului, si explica si transparenta spre viata mea. Biblia este Cartea Vietii, este vie. Eu am viata in mine si imi vorbeste direct. Am credinta ca la fel procedeaza, in diversitate, si in vietile celorlalti copii ai Lui care-L cauta si-L cunoscut foarte bine in intregime. Toate incep sa invieze si iesim din intunericul si bezna in care bajbaim neintelegatori, catre Lumina clara pe care numai EL o emana in Raiul care incepe de pe pamant odata cu sfintirea omului care se pocaieste, supune si tine cu sfintenie tot ce EL invata live!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: