Australia 17 – iar în Melbourne la Ciui şi la Cherry

Diferenţa de trei ore de fus orar a fost de data aceasta împotriva noastră. Ne-am sculat de cu noapte ca să plecăm din Perth, dar am ajuns numai după-amiază la Melbourne. Am apucat doar să ne spălăm puţin pe faţă şi fraţii ne-au luat la familia Ciui. Majoritatea celor din această familie sunt în America. Aurelia, sora fratelui Ciui este chiar la noi la Bethel.

Nelu Ciui şi familia au ajuns la Melbourne pentru că aşa au fost îndemnaţi de cei din lagărul din Iugoslavia. Nu le pare rău acum şi eu zic că nici n-au de ce să le pară. Locuiesc într-o casă ca o mini-fermă, cu mult spaţiu de joacă pentru copii, într-o zonă foarte liniştită aflată într-una din suburbiile oraşului Melbourne. Familia Ciui are nouă copii şi încă unul este pe drum, unul mai frumos ca altul!

DSC00972

DSC00970

Sunt o familie harnică şi binecuvântată. Iată-l pe tata cu unul din fii la un finisaj de casă:

ciui zidari

Meseriaşii buni sunt foarte bine plătiţi în Australia. Un om care pune faianţă, dacă ştie ce face, poate câştiga aici şi la o sută de mii de dolari pe an. Australia este o ţară tânără, ca America, şi societatea nu s-a decantat încă în forme şi sectoare industriale mamut. Există aici încă posibilitatea micilor intreprinzători de a lansa afaceri personale, mici companii, mici ferme agricole. În vest, paradoxal, se caută mai ales, slujbe de ‘diribau’, mai ales în domeniul mineritului. Altfel, la imigrare Australia are un filtru cu punctaj asemănător Canadei.

Şi pentru că veni vorba de ferme, am fost lângă Melbourne la cules de cireşe. Cineva are o fermă cu care face o afacere bună.

cherry pret

Vineri pe la prânz, Silvia si familia Emima şi Ovi Roman, care o gazduiesc, au venit să ne ia la cules de cireşe de Decembrie (echivalentul calendaristic al. Cireselor de Mai).
Livada este in căuşul munţilor, unde domneşte răcoarea strict necesară unei astfel de recolte. După un drum de aproximativ 30 de minute prin canicula subtropicală , printre păduri de eucalipţi şi ferigi palmieri (ferntree),  am ajuns pe o coștișă însorită.

ferntree

La casa de bilete de la intrare trona gălăgioasă o ceată de femei de religie islamică. O fi islamul o religie a păcii, dar femeile acestea nu erau de loc tăcute. Daca nu le vedeai feţele vesele aveai impresia că se ceartă. Nu erau araboaice, ci mai degrabă filipineze sau indonezience. Își făcuseră plinul si așteptau acum sa plece spre casă cu pungile pline.

fenei islamiceNoi am completat numărul de călători dintr-un autobuz plin de chinezi. În ciripitul lor vesel ne-am amestecat printre ramurile de cires si am vorbit, am glumit, am mâncat si am cules.

cherry chinezoaice

Mi-am adus aminte de vremea cand făceam același lucru copil fiind, în marginea Bucurestilor. Era parca la fel, dar îmi lipsea frica pe care o simțeam pe atunci, căci eram la … furat.

la cules de cireseLivada era crescută științifică, cu arbori tăiati forțat la inaltimea staturii omeneşti, cu santuri de irigare dintr-un furtun care picura doar lângă tulpina pomilor.

copaci de cires

Pentru ca nu era probabil rentabil sa aibă autobuzele lor, proprietarii inchiriasera pentru sezon doua microbuze de 24 de persoane de la compania Budget. Foarte intreprinzatori si foarte practici.

ciresi livada

cherry dana
Ciresele mâncate la Perth au fost mai dulci. Celor de aici le mai lipsesc încă o săptămâna buna pana la integrarea zaharoasa. Erau insa carnoase si colorate, numai bune de rostogolit in gura.

DSC00979Categories: Personale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: